Hlavní obsah
Aktuální dění

Rusko zbrojí, Západ mu nestačí a Polsko má strach, tak se ho snaží dohnat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: asim alnamat/ Pexel

Rusko v letošním roce výrazně zvýšilo své výdaje na obranu, což nyní tvoří třetinu veřejných financí. Podle agentury Reuters se odhaduje, že výdaje na zbrojení by mohly dosáhnout 9,7 bilionu rublů, tedy zhruba 2,2 bilionu korun.

Článek

Rusko v tomto roce prakticky zdvojnásobilo svoje výdaje na obranu, což nyní představuje přibližně třetinu všech veřejných výdajů. Tuto informaci poskytla agentura Reuters na základě zprávy, do které měli zpravodajové přístup.

Podle odhadu uvedeného v dokumentu by měly ruské výdaje na zbrojení dosáhnout přibližně 9,7 bilionu rublů, což je zhruba 2,2 bilionu korun. Celkový rozpočet Ruska činí přibližně 29 bilionů rublů, takže na vojenské výdaje připadá zhruba třetina celkových státních financí.

Ilustrativně lze uvést, že v prvním pololetí tohoto roku investovalo Rusko téměř bilion rublů, což je zhruba 239 miliard korun, do platů svých vojáků. To představuje nárůst o 543 miliard rublů ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. Tato finanční motivace představuje jedno z prostředků, jimiž Putin naláká mladé muže do armády.

Výroba v klíčových oblastech však nedokáže dostatečně pokrýt ztráty a spotřebovaný materiál, jak naznačují většinové odhady. Ruské dělostřelectvo je v současnosti méně aktivní než v roce 2022. Ukazuje se, že tento pokles aktivity není způsoben nedostatkem samotných děl, ale spíše nedostatečným množstvím munice.

Foto: Pixabay/ Pexel

Nedávné snímky nových nebo modernizovaných tanků směřujících k frontě naznačují, že ruský průmysl dokázal vyřešit vážné problémy, které sankce způsobily, a brzdily tak výrobu a modernizaci tanků. Týká se to konkrétně nedostatku termálních zaměřovačů pro obrněnce. Tyto termální zaměřovače jsou zvláště cenné v nočních podmínkách a jsou prakticky nezbytné pro moderní tanky.

V některých oblastech se zdá, že ruská výroba dokáže relativně držet krok s opotřebením na frontě, například v případě bojových letadel. Ačkoli produkce těchto letadel zásadně neprokázala nárůst, může významně přispět ke kompenzaci ztrát, které Moskva utrpěla.

Výroba dronů a jiných bezpilotních letadel postupně dohání náskok, který dlouho měla ukrajinská strana. Domácí kamikaze drony pomáhají ruské armádě kompenzovat výhodu, kterou si Ukrajina postupně vybudovala ve dělostřelectvu na jižní frontě.

V mezinárodním srovnání jsou ruské vojenské výdaje značné. Po zohlednění parity kupní síly by měly v roce 2023 dosáhnout podobných částek jako obranné výdaje zemí západní a střední Evropy v roce 2022. Je to alarmující informace?

Jediným evropským státem, který na situaci reagoval rozpočtově srovnatelným způsobem, je Polsko. Polské vojenské výdaje ve srovnání s HDP jsou nejvyšší mezi všemi členy Severoatlantické aliance a dokonce převyšují podíl, který USA věnují na obranu. Tuto informaci uveřejnilo NATO v červencové zprávě.

Podle odhadů NATO by mělo Polsko v roce 2023 investovat do obrany 3,9 procenta svého HDP, což je o půl procentního bodu více než Spojené státy. Pro srovnání, Česká republika by měla výdaje na obranu ve výši 1,5 procenta HDP. Ruská plánovaná míra výdajů na zbrojení je zhruba pět procent HDP. Rusko investuje do své válečné mašinérie s větší intenzitou než západní spojenci Ukrajiny.

Foto: Irina Balashova/ Pexel

V některých ohledech, například v dodávkách munice, se evropský zbrojní průmysl již výrazně zvýšil. V tomto směru sehrály významnou roli také české zbrojovky. Nicméně v klíčových oblastech stále dominuje ruský průmysl. Tam, kde došlo k nárůstu výroby, byla čísla nízká a velká část těchto produktů míří k evropským státům, které se snaží doplnit své arzenály.

Je pravděpodobné, že trend militarizace ruské ekonomiky bude pokračovat, a tím pádem bude i vojenská výroba v Rusku nadále růst. Tato situace se nezmění ani přes sankce, které byly na Rusko uvaleny, neboť jejich záměr je odlišný.

Není reálné očekávat, že by sankce vedly k nějakému vzepětí ruské populace proti Putinovu režimu, a to i přes zřejmý pokles životního standardu v Rusku. Kromě sankcí je patrný také vzrůst vojenských výdajů. Už v tomto roce došlo k omezení financování škol, nemocnic a dopravní infrastruktury ve prospěch obranných výdajů. S narůstajícím podílem finančních prostředků určených na válečnou činnost je pravděpodobné, že se financování v jiných oblastech bude dále omezovat. Realita je taková, že Rusové budou čelit nižšímu životnímu standardu, avšak tato skutečnost zdaleka neodčiní to, co jeho armáda provádí na Ukrajině.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz