Hlavní obsah
Aktuální dění

Rusové na Ukrajině kradou děti, potenciální svědky válečných zločinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ahmed Akacha/Pexel

Rusko je obviněno ze systematického přesídlování ukrajinských dětí z okupovaného území do Ruska bez jejich souhlasu, což může být považováno za genocidu. Děti jsou izolovány, vystaveny propagandě a adoptovány ruskými rodinami.

Článek

Rusko čelí obviněním z systematického přesidlování ukrajinských dětí z okupované části Ukrajiny do Ruska bez jejich souhlasu. Tato šokující praxe může být v souladu s jednou z definic obsažených v Úmluvě OSN o genocidě považována za genocidu páchanou na ukrajinském lidu.

Po přesídlení do Ruska jsou tyto ukrajinské děti izolovány, vystaveny proruské propagandě a následně adoptovány ruskými rodinami, přestože mají příbuzné na Ukrajině, kteří jsou jejich zákonnými zástupci. Přesný rozsah této tragédie, této ukradené generace není znám. Ukrajinské orgány identifikovaly téměř 20 000 dětí, které byly přesídleny do Ruska od počátku jeho invaze a války, avšak aktivisté na poli lidských práv uvádějí, že skutečný počet může být výrazně vyšší.

Na počátku roku 2023 bylo zaznamenáno nejvyšší množství odvezených dětí z oblasti Doněck. Dne 17. března vydal Mezinárodní trestní soud zatykač na Marii Lvovou-Belovou, ruskou zástupkyni pro práva dětí, a na ruského prezidenta Vladimira Putina kvůli podezření z jejich údajné role v organizování únosů ukrajinských dětí.

Pravda je taková, že únosy často probíhají skrz nemocnice, odkud je následně odvážejí více do vnitrozemí ruského území. Děti byly převezeny z Mariupolu na dříve okupovaná území a následně byly umístěny do nejméně devíti doněckých nemocnic, i když nebyly zraněny. Některé z těchto dětí byly poté deportovány do Ruska s tvrzením, že budou nadále rehabilitovány v Rusku, avšak ve skutečnosti byly umístěny do péče ruských rodin nebo do dětských domovů.

Ruské rodiny se snažily přesvědčit deportované děti o zničení Ukrajiny, poskytovaly jim proruskou vojensko-patriotickou výchovu a sledovaly jejich chování. Ukrajinské orgány mají podezření, že od počátku intenzivního konfliktu, vedeného Lvovou-Belovou a Putinem, bylo do Ruska deportováno více než 19 000 ukrajinských dětí. Právnička Raševská dokonce uvádí, že skutečný počet unesených dětí by mohl dosáhnout až 100 000.

Rusko odmítá předat seznamy unesených dětí Ukrajině, a není zaveden jednotný postup pro jejich návrat. Dobrovolníkům je stále obtížnější získat zpět děti unesené do Ruska. Rusové budou blokovat možný návrat unesených dětí. Mají obavy, že každé vrácené dítě by mohlo poskytnout svědectví o válečných zločinech, včetně toho, že by popsali detaily svých únosů.

V tomto kontextu je vhodné se zamyslet nad situací, kterou praktikovali Němci během druhé světové války. Brali děti na převýchovu z většiny okupovaného území. Těmto obětem, pokud přežily, ani jejich rodinám se mnohdy dodnes nedostalo odškodnění. To se praktikovalo před více než 80 lety a dnes se to děje znovu. To všechno za přítomnosti lidskoprávních organizací a mezinárodního humanitárního práva.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz