Hlavní obsah
Názory a úvahy

Slovensko je provýchodní, Fico krizi ještě prohloubí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Leopold Biget/ Pexel

Slovensko se stává středem pozornosti v důsledku vzrůstajícího politického napětí a záhadných politických proměn. Konflikty mezi politickými stranami a jejich vůdci, včetně bývalého premiéra Igora Matoviče a Roberta Fica, nabývají na intenzitě.

Článek

Bývalý slovenský premiér Matovič nemá rád politickou stranu Směr. O to více nemá rád svého soka v postu premiéra Roberta Fica. O tom asi diskuze být nemusí. Včera se však stala natolik bizarní událost, že Matovič v podstatě dokázal, že i špatná reklama je pořád reklama. Ve středu ráno se před Úřadem vlády v Bratislavě konala tisková konference strany Směr-sociální demokracie na téma migrace.

Během této tiskové konference došlo k incidentu, kdy na voze s reproduktory seděl právě Igor Matovič, vůdce hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, a rozhodl se postavit k této akci a vyjádřit názor čelem. Tato situace brzy eskalovala do fyzického střetu mezi Matovičem a bývalým ministrem vnitra Robertem Kaliňákem. Matovič se pokusil vykopat Kaliňáka ven z vozu. Matovič označil představitele Směru za mafiány a bastardy.

Foto: Facebook/OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti

Následovala bitka, kdy další muž zasáhl Matoviče do tváře, a všechny pak od auta nakonec vyhnala slovenská policie. Matovič obvinil stranu Směr ze zodpovědnosti za smrt novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, stejně jako za aktuální nárůst migrantů na Slovensku. Na druhé straně Směr označil Matoviče za psychopata a blázna.

Jeden z hlavních podezřelých, Marian Kočner, který byl propuštěn na svobodu, měl politické vazby blízko straně Směr. V té době se Robert Fico pokoušel vytvořit narativ, že je obětí, která byla nespravedlivě zbavena moci. To se stalo během období masových protestů na Slovensku, které vypukly po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně.

Slováci soudnictví příliš nevěří, ale tím, že preferují ve volbách opět Roberta Fica, dokazují, že zkorumpovaná justice pro ně zas není takový problém. Slováci míří zpět na východ, o tom dnes již bohužel není pochyb. Fico se poměrně znatelně vzhlíží v politice maďarského premiéra Viktora Orbána. Předem avizoval, že nebude podporovat dodávku zbraní na Ukrajinu. Nepodpoří rovněž vstup Ukrajiny do NATO. Sankce proti Rusku považuje za nesmyslné a otevřeně se staví ke kritice prezidentky Zuzany Čaputové. To je Robert Fico v kostce, postupně se radikalizuje a ze strany, která byla dříve považována za levicovou politickou stranu, udělal postupně stranu krajně pravicovou.

Foto: Element5 Digital/ Pexel

Občas se ve slovenské politice objeví něco naprosto nepopsatelného, jako je například Boris Kollár, jenž operuje s pojmem „tradiční rodina“, přitom má dvanáct dětí s deseti různými ženami. Kotlebovci, skupina bojující obecně proti systému, byla několikrát rozpuštěna ústavním soudem. Obdivují fašistický Slovenský štát, jsou silní odpůrci migrace a Romů. Jejich vůdce Marián Kotleba byl únosu z vlastního dítěte, kterého ukradl své dnes již bývalé manželce.

Slovensko se upírá zvláštním, lehce radikálním směrem. Slovákům narůstá obliba v tématech, která jsou jasně anti-západní. Rezonuje odpor vůči Evropské unii, pomoci Ukrajině, či LGBT komunitě. Je znakem slovenské odevzdanosti volba expremiéra Roberta Fica a jeho Směru? Možná se jedná o odevzdanost, možná zkrátka o osobu, která v současné době reflektuje nejlépe názory a zájmy slovenských občanů. Začíná to být smutné, depresivní a temné období pro Slovensko a tamní stav demokracie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz