Hlavní obsah
Aktuální dění

SPOLU si bere lidovce jako rukojmí a jim se to líbí. Nemají moc na výběr, pokud chtějí žít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mikhail Nilov/ Pexel

Lidovci se nacházejí ve vládní koalici, ale jejich účast na kontroverzních tématech je spíše nevýhodou. Bez nového programu a získání atraktivních témat pro voliče hrozí, že se znovu nedostanou do sněmovny.

Článek

Podle nejnovějšího průzkumu Median, kdyby se konaly v červnu volby, lidovci by získali pouze 2 % hlasů. To značí, že by byli nejen mimo sněmovnu, ale například i za komunisty nebo Přísahou. Čím to je? V podstatě odpověď je jednoduchá – nedělají nic.

Jedinou viditelnou postavou je ministr práce a sociálních věcí Jurečka, který se pokouší o důchodovou reformu, která je přinejmenším jemnými slovy sporná. Nevalorizuje důchody a poštval proti sobě řadu zástupců odborů.

Co je vlastně poselství lidovců ve vládě do budoucna? Většina lidí o nich slyší pouze ve spojitosti s kritikou manželství pro všechny, nebo adopcí dětí. Razantně se k těmto tématům vyjadřuje většina členů a na stranu se tak strhává vlna striktně negativní pozornosti.

Ostatně by to nebylo poprvé, co by lidovci byli mimo sněmovnu. Už při volbách v roce 2010 se do sněmovny nedostali a čekali na další šanci, při které již byli úspěšnější tři roky. Teď je jejich situace podobná. Občas mi připadají jako taková odnož ODS, konzervativnější, křesťanská verze. Ovšem problém této verze je, že tematicky zkrátka v zemi jako je Česká republika nemůže najít voliče. Jsme zemí převážně ateistů, kteří ze zásady striktně nepreferují konzervativní formu vlády.

Oni nemají program, nemají reálně cíle, které by byli schopni splnit, či k nim vytvořit podrobné kroky a realizovali je. Jejich největší počin bylo spolčení se s ODS a TOP 09 v koalici SPOLU proti ANO a Andreji Babišovi a vyšlo jim to. Dostali se reálně dál, než si mysleli, že by se někdy předtím dostat mohli. Tři ministerské posty, ale opět výsledek nulový.

Jestli plní program, to neví ani oni sami. Problém je, že oni v podstatě ani program nemají. Sestavili „cosi“ s dalšími členy SPOLU, diktují, bez ohledu na preference. To nicméně dle mého názoru může být právě to, co jim a celé vládě může zlomit vaz.

Není řešení stále dokola protestovat, lidé s vládou spokojení nejsou a ví moc dobře, že stávající situace dobrá není, i když se premiér Fiala snaží deklarovat opak. Obecně za to můžou i lidovci, jako ostatně každý člen koalice. Vláda pěti, poměrně různorodých stran je zkrátka problém. Jsou tam obrovské kontrasty, piráti a lidovci, to je zkrátka něco, co jsem si nikdy nedokázala představit, že by se někdy ke společné vládě dostali.

Je to o kompromisech, ovšem jsou věci, které se obecně jako kompromisy považovat nedají. Ty strany zkrátka fungují každá jinak, donutily se do programu, který byl kompromis a reálně byl za poslední rok porušen tolikrát, že už jeho sliby nemůže brát vážně nikdo.

Takže ano, pro lidovce je určitým způsobem naděje koalice SPOLU, tedy pokud se nerozpadne, nebo nepadne vláda. V případě roztříštění by byli odstřeleni mimo sněmovnu a návrat se současnými trendy by byl opravdu těžký.

Co proto mohou udělat? V podstatě to, aby i bez SPOLU byli pro lidi atraktivní, by znamenalo aktivitu a změny hodnot. Zkrátka museli by ten program promyslet a zjistit, co jejich voliče reálně zajímá. Jinak skončí tak, že by jim dal hlas maximálně někdo, kdo je striktně proti manželství pro všechny, nebo chodí každou neděli do kostela, a co si budeme, počet těchto lidí v Česku rapidně klesá. Nový program je v podstatě jedinou nadějí, jinak lidovce opět čeká doba temna.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz