Hlavní obsah
Názory a úvahy

Sport je politika, a Rusové by zkrátka stopku dostat měli. Česko se zachovalo správně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Алесь Усцінаў/ Pexel

Pro mnoho států je účast ruských sportovců neslučitelná s jejich odsouzením ruských válečných zvěrstev. Zdá se, že sport a politika se opět propojují, a rozhodování o účasti sportovců pod mezinárodní vlajkou vzbuzuje kontroverze.

Článek

Ruští sportovci jsou kapitola sama pro sebe. Několik let jsme je mohli vidět v soutěžích startovat pod barvami olympijské vlajky kvůli jejich dopingovým skandálům. Teď se na ní nepodívají s největší pravděpodobností vůbec kvůli vyvolání války na Ukrajině.

První moje myšlenka je názor, že přeci nemůže válka, kterou vyvolal Putin, definovat každý jednotlivý postoj sportovců. To sice nemůže, ale co jsou vlastně sportovci v Rusku? Putinovy loutky? I tak by se to dalo brát - jsou vedeni k vítězství za každou cenu, sahají po dopingu, zdravotní rizika jsou jim jedno, jim i jejich trenérům. I tohle se dá brát jako obrázek vystihující ruské poměry - nemají limity. Ano, jsou tu celé řady těch, kteří závodili vždy poctivě, ale právě ti zůstávají kvůli ostatním v pozadí.

Jak řešit Rusy? Když pomineme jejich dopingové skandály a zaměříme se jen na reakci spojenou s válkou na Ukrajině, dostáváme se na pomezí názorů a rozhodnutí. Můžeme politicky odsoudit válku a dát jasnou stopku i veškerým ruským sportovcům, nebo dveře otevřít pod určitými podmínkami. Mezinárodní olympijský výbor doporučil, že sportovci z Ruska a Běloruska by se měli vrátit do mezinárodních soutěží pod olympijskou vlajkou, bez symbolů a hymny. O olympijských hrách v Paříži dosud nepadla zmínka.

Foto: Gaspar Zaldo/ Pexel

Budou soutěžit pod mezinárodní vlajkou, zatímco jejich armáda bude vraždit ukrajinské sportovce. Ano, spousta z nich nemá s válkou nic společného, nijak se aktivně konfliktu neúčastnili, nebo jej nikdy nepodporovali. Zkrátka se narodili jen ve špatné zemi ve špatný čas, i to je určitý úhel pohledu. Problém je, že vláda a země, kterou budou reprezentovat, i když nepřímo, tak páchá válečný zločin.

Vybavuji si zprávy o zavraždění ukrajinských sportovců. Atlet Volodymyr Androščuk měl za rok startovat na olympiádě v Paříži, místo toho padl na konci ledna při obraně Bachmutu. Ivan Bydnjak, sportovní střelec a vítěz mezinárodních soutěží, padl při obraně Charkova v dubnu 2022. Maksym Haliničev, boxer, kterému bylo pouhých 22 let, vítěz mezinárodních soutěží, padl letos v březnu v Luhanské oblasti. Je jich daleko více, všichni, co padli, jsou v mých očích hrdinové - svůj život a smrt si nevybral ani jeden.

Může smazat tyhle události to, že ruští sportovci nebudou startovat v národních barvách? To, že jejich vláda zabila jejich potenciální soupeře včetně jejich rodin? Olympijský výbor si myslí, že by to tak být mohlo. Reakcí západních států je potenciální bojkot celé olympiády, pokud budou ruští sportovci na akci vpuštěni v jakékoli podobě.

Česko se vyhradilo proti účasti ruských sportovců v soutěžích na území České republiky. Pozdvižení v posledních dnech vyvolalo zadržení ruské tenistky, kterou úřady nevpustily na turnaj Prague Open okruhu WTA. Bojkot olympiády kvůli účasti ruských sportovců zatím Česko nezvažuje.

Osobně zastávám názor, že nic nemůže vyrovnat to, že příslušníci Ruské federace zabíjejí Ukrajince a aktivně dále pokračují v otevřeném konfliktu. Žádné symboly, barvy, hymny, ani odpřisáhnutí, že s válkou nesouhlasí. Sport politika byla, je a bude. Jistě si vybavíme bojkoty olympiád z dob studené války. Američané nepřijeli na olympiádu v Moskvě v roce 1980, naopak Sovětský svaz, včetně výpravy z Československa, nedorazil na olympiádu v roce 1984 v Los Angeles. Je to politika a vždycky to politika byla, není možné jednotlivě rozhodovat o tom, kdo vinný je a kdo vinný není. Vladimir Putin pravděpodobně také v životě nezabil svojí rukou žádného Ukrajince, ale většina států světa se shodne na tom, že je válečný zločinec.

Přístup České republiky mi přijde příkladný, stejně tak se k celé situaci staví i Polsko a většina pobaltských států. To, že někdo nebude startovat pod svojí vlajkou, opravdu nezmění to, co ruské vojsko provádí za válečná zvěrstva na ukrajinském území. Byl by to symbol toho, že válka sice je, ale v podstatě život se nezastavil, udělala se určitá opatření a sportovci jedou dál. Tohle se tolerovat nemůže, jednou věcí je doping a řešení v účasti v soutěžích pod olympijskou vlajkou a něco je vraždění dětí, devastace území a terorismus.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz