Hlavní obsah
Internet a technologie

Twitter zadarmo nebude, o cenzuře Musk mlčí. Čísla však jdou proti němu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: greenwish _/ Pexel

Elon Musk přišel s odvážným návrhem zavedení povinných měsíčních poplatků za používání Twitteru. Tato opatření mají bojovat proti náporu botů a zvýšit kvalitu této sociální sítě.

Článek

Twitter, jedna z nejznámějších sociálních sítí na světě, je místem, kde lidé sdílí své myšlenky, názory a zážitky. V současnosti mohou uživatelé Twitteru využívat tuto platformu zcela zdarma nebo si mohou vybrat placené členství s několika výhodami. Nicméně Elon Musk, majitel sítě X (Twitter), nyní navrhuje zavedení povinných měsíčních poplatků za používání Twitteru. Tento návrh má za cíl bojovat proti náporu botů a zlepšit kvalitu této sociální sítě.

V současné době mají uživatelé Twitteru možnost volby – mohou využívat platformu zdarma nebo si zakoupit placené členství Premium za 85 dolarů ročně s několika vylepšeními. To umožňuje lidem komunikovat, sdílet obsah a sledovat zprávy ze světa. Nicméně Twitter, stejně jako mnoho dalších sociálních sítí, čelí problému botů, což jsou automatizované účty, které často šíří spam, dezinformace a narušují kvalitu diskuzí na platformě.

Foto: Anete Lusina/ Pexel

Elon Musk, majitel sítě X, která zahrnuje Twitter, navrhuje, že jediným způsobem, jak efektivně bojovat proti této hrozbě botů, je zavést malý měsíční poplatek za používání Twitteru. Tím by se zajistilo, že tvůrci botů nebudou moci zneužívat platformu pro své cíle. Každý bot by musel zaregistrovat novou platební metodu, což by bylo značné omezení pro ty, kteří zakládají automatizované účty. Tato opatření by měla omezit výskyt botů a zvýšit kvalitu uživatelského zážitku na Twitteru.

Důležité je zdůraznit, že Elon Musk nebere tento problém na lehkou váhu. S více než 550 miliony aktivními uživateli měsíčně na síti X, z nichž nezveřejnil procentuální podíl botů, je jasné, že boj proti nim je naléhavou prioritou. Zavedení povinných plateb by mohlo výrazně ovlivnit uživatelskou základnu, ale také by mohlo zajistit, že ti, kteří Twitter používají, budou mít silný zájem na zachování kvality této platformy.

Někteří by se mohli obávat, že zavedení poplatků by mohlo vyloučit méně majetné uživatele, ale Musk zdůrazňuje, že minimální měsíční poplatek by byl cenově dostupný pro většinu lidí, a jeho hlavním cílem je zajistit, že Twitter zůstane místem pro kvalitní a autentické interakce.

Foto: Patrick Pleul/Pool/AFP/Getty Images

Celkově lze říci, že návrh na zavedení měsíčního poplatku na Twitteru má své výhody. Pomohl by bojovat proti botům a posílit kvalitu této platformy. Je však důležité, aby taková opatření byla provedena citlivě, aby neohrozila přístupnost pro všechny uživatele. Je třeba dále diskutovat o tom, jaký by měl být výše poplatku a jak by měl být rozdělený mezi tvůrce obsahu a provozovatele platformy. Twitter by mohl být připraven na výzvy budoucnosti tímto způsobem a zajistit, že se stále bude jednat o prostor pro sdílení myšlenek a názorů veřejnosti.

Otázka je, jestli s rostoucím vlivem AI nebude i zavedení poplatků na boty a falešné účty krátkozraké. Musk chce, aby síť X byla prostor pro otevřené vyjadřování názorů a myšlenek, ale zatím spíše působí jako místo, kde cenzura tvrdě zasahuje. Od doby, kdy Musk Twitter koupil, bylo na žádost úřadů odstraněno přibližně 83 procent obsahu. Firma podle analýzy magazínu Rest of World obdržela 971 vládních žádostí na odstranění obsahu. Z toho 808 požadavků bylo plně vyřešeno a dalších 154 částečně. Většina požadavků na odstranění obsahu přišla z Turecka, Spojených arabských emirátů, Indie a Německa. O tom, jak moc je Twitter názorově otevřený, si musíme udělat obrázek sami.

Anketa

Byli byste si za používání Twitteru ochotni připlatit částku přesahující 5 dolarů (sto korun)?
Ano
20 %
Ano, kdyby se omezila cenzura
0 %
Ne
80 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz