Hlavní obsah
Psychologie

Umělá inteligence jako psycholog, je tohle budoucnost duševní péče? Pokud ano, tak máme problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: VOS.health

Aplikace VOS.health: přestože může sloužit jako užitečný nástroj pro zvládání stresových situací a nabízí rady na uklidnění, neměla by být považována za náhradu kvalifikované péče od psychologů či psychiatrů.

Článek

Lze si koupit psychickou pohodu? Podle vývojářů aplikace VOS.health ano, tedy ne doslovně, ale minimálně se jí lze přiblížit.

Začali jako malý startup, a dnes mají několik milionů uživatelů po celém světě. Jiří Diblík a Ondřej Kopecký stojí za vzestupem trendu aplikace, která má přispět k větší duševní pohodě. Uvědomění si, že po světě chodí miliony lidí, kteří trpí nějakou formou duševní poruchy, je první krok. Druhý je tabu, které se postupně otvírá světu a upozorňuje na závažnost výskytu a řešení duševních onemocnění. Je to možná spojení se samotnou problematikou covid 19, která v nás probudila pocity, které do té doby byly možná skryty hluboko uvnitř naší duše. Zároveň však otevřela cestu k tomu, aby se o těchto problémech mluvilo více než kdy dřív.

Základem aplikace VOS.health je umělá inteligence a strojové učení, které jsou doplněné spoluprací s experty v oblasti duševního zdraví z Oxfordu a Univerzity Palackého v Olomouci. Aby byla zajištěna správná analýza dat, využívají moderní technologie s evidence-based intervenčními metodami z oblasti psychologie.

Foto: VOS.health

Sami zakladatelé tvrdí, že aplikace je pouze podporná verze, a pokud má uživatel silnější psychické problémy, měl by vyhledat psychologa či psychiatra. To, co aplikace nabízí, v podstatě uživatele motivuje, aby přesně tento krok nedělali a řešili to skrz algoritmy a umělou inteligenci. Osobně zastávám názor, že lidská mysl je něco vskutku jedinečného, a nikdo z nás nemá myšlenky, které by se daly zachytit pomocí algoritmizace a vědeckých poznatků.

Osobně nevidím na této aplikaci nic extra špatného, ale mám jisté obavy ohledně toho, jak ji jako nástroj pojmou jednotliví uživatelé. Ne každý se řídí návody. Sami víme, když si koupíme novou elektroniku, nábytek, že zkrátka návod pro nás není pokaždé svatý.

Vezmou ji opravdu jen jako podporu, nikoli jako políčko na seznamu duševních problémů, které mají nyní možnost si odškrtnout? Aplikace má pomoci zvládat stresové situace, zklidnit člověka a podat mu možnosti řešení. Problém je, že nikdy neuvidíme do hlavy jednotlivce. Nelze rozeznat jednotlivé problémy. Když přijde o práci jeden, bude pravděpodobně bojovat se špatnými pocity a za pár dní až týdnů na tom bude lépe, zatímco jiný to může pojmout jako otázku existenční a zvolit zcela jiné a radikálnější metody řešení.

V popisu aplikace rovněž zaznívá, že má pomoci uživateli v případě, že se pohybuje trvale v depresivním stavu, nebo se potýká s myšlenkami na sebevraždu. Upřímně nedokážu si představit, že když někdo pomýšlí na to, že dobrovolně ukončí svůj život, ať už ho k tomu vede jakýkoli problém, šel by hledat řešení do mobilní aplikace. Může mu sice dát rady a tipy, jak v takovou chvíli jednat, ale opět se dostávám k myšlence, že se jedná o doporučení, které je vytvořené na základě sběru dat a informací. Nikdy to nevyrovná situaci, kdy by měl dotyčný možnost si o daném problému promluvit s psychiatrem.

Foto: cottonbro studio/ Pexel

Sama jsem měla aplikaci několik měsíců staženou, zaznamenávala jsem si tam svoji náladu. Občas mě to nebavilo, občas jsem na to i přes upozornění zapomněla. Většinou jsem tam psala spíše věci negativní než pozitivní. Pomohlo mi to? Upřímně říkám, že ne, nebo minimálně jsem v tom tu přidanou hodnotu nenašla. Přijde mi skvělé, že jsou tam různé návody na dechová cvičení, aby se člověk ve stresu dokázal uklidnit. Ovšem například za deníkem pocitů, nebo odpovídáním na otázky ohledně své pohody, jsem spíše skeptická. Je to pro mě možná až moc velké točení se v kruhu a oddalování toho, s těmito problémy vyhledat psychologa.

Podle mě je aplikace určitě skvělá jako forma podpory, ale neměla by být využívána jako prostředek oddálení opravdového řešení psychických problémů. Prémiová verze aplikace v současnosti stojí 699 korun ročně, což je podle jejích autorů méně než běžná cena jedné terapie. Už jen toto bych brala s rezervou. Ano, je to méně než hodinové sezení, je to méně o dost, ale opravdu může tato technologie psychologa nahradit? Do budoucna VOS chystá spouštění prvního psychologického poradce na bázi umělé inteligence s názvem ChatMind, který by měl psychologickou péči přiblížit uživatelům ještě blíž. Asi je to na nás, abychom si přebrali, jestli si v případě duševního zdraví necháme radit od chatbota. Jistě bude naprogramovaný na základě odborných studií a algoritmů, ale plnohodnotnou péči nikdy nepředá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz