Hlavní obsah
Názory a úvahy

Velká pardubická, krutost v přímém přenosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Luis Negron/ Pexel

Velká pardubická: Sport nebo krutost vůči zvířatům? Nedávný závod znovu otevřel otázku bezpečnosti a etiky koňských dostihů. Tragédie na Taxisově příkopu připomněla, že kůň a žokej by měli být na prvním místě.

Článek

Koňský dostih, sport, nebo týrání zvířat? Poslední Velká pardubická nám ukázala něco, co spíše naznačuje, že to bude to druhé. Dostihy mají staletou tradici; točí se v nich obrovské peníze a kůň se stane business, který, pokud nepředvádí odpovídající výkony, ztrácí na ceně i péči.

Žokej si svůj let vzduchem při pádu koně vybral, ale kůň, o kterém hovořím, ne. Devítiletý ryzák Stuke zabočil před překážkou doleva a po pádu zůstal ležet v Taxisově příkopu mrtvý; patrně si zlomil vaz.

Přijde mi naprosto šílené, že se pořadatelé nad něčím takovým nepozastavují. Pro žokeje by měl být na prvním místě kůň, pro pořadatele bezpečnost závodu. V bezpečí v tomto případě nebyl ani žokej Martin Liška, kterého na místě po pádu oživovali a převezli ho do nemocnice.

Foto: Bence Szemerey/ Pexel

Pořadatel by měl být obezřetný a zajistit bezpečnost při závodu. Taxisův příkop je již z minulosti brán jako velmi nebezpečný, a není to poprvé, co se na této překážce stala tragédie. V minulosti se konalo několik protestů za práva zvířat, aby byl Taxisův příkop ze závodu vyloučen, jelikož je pro zvíře život ohrožující, nic se však dodnes nezměnilo.

Zastávám názor, že každé zvíře má právo žít. Nesmí se brát jako věc, která slouží milionovému businessu. Dostihy byly vždycky výsadou šlechty a bohatých. Bohužel právě oni rozhodují o osudech těchto koňů a berou je pouze jako prostředek pro výhru a chod businessu. Pro diváky je jistě zajímavé, pokud závod má obávané překážky, ale hranice by měla být tam, kde už začíná hazard se zdravím koně i žokeje.

Diskuse samozřejmě může probíhat i ohledně připravenosti koně na závod. Do závodních koňů se investují miliony, ale právě vyslání na takový závod vynese majiteli ještě několikanásobně vyšší částky, pokud kůň uspěje. Jestli majitel riskuje život koně i v případě, že na takový závod připravený není, jedná se pouze o ryzí týrání zvířete za účelem zisku. Zvíře se pravděpodobně zraní nebo stejně jako Stuke uhyne následkem své nezkušenosti a stresu.

Foto: Bence Szemerey/ Pexel

Na překážce Taxisův příkop již zahynulo více než 30 koní. Tohle není náhoda a náhodná chyba, která se v závodě může bohužel vyskytnout. Tohle je statisticky problémová a nebezpečná část, která by v závodě být neměla, pokud hrozí, že je vysoká pravděpodobnost, že se zvíře zraní.

Tady si musíme rozmyslet, jestli je cennější drama, sázky, nebo bezpečnost žokeje a koně. Pro pořadatele velké pardubické evidentně peníze. Pořadatelé stojí za názorem, že žádná chyba z jejich strany nenastala. Pokud žádná chyba nenastala, jak je možné, že v závodě na dané překážce popadalo v letošním závodě jedenáct koní a jeden uhynul? Tohle je odporný business, pokud někdo nedokáže přijmout, že pro bezpečnost neudělal dost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz