Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vláda vystupuje v očích mnohých více jako ukrajinská než česká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mathias Reding/ Pexel

Brutální útok na dvě ženy z Ukrajiny v Plasích ilustruje proměnu postojů k Ukrajincům po počáteční vlně solidarity vyvolané ruským útokem.

Článek

Brutální útok na dvě ženy z Ukrajiny v Plasích, který jednu z nich dostal do nemocnice s vážnými zraněními obličeje, jasně ilustruje proměnu postojů k Ukrajincům. Očekávalo se, že po počáteční vlně solidarity vyvolané ruským útokem se situace změní, ale nebylo předpokládáno, že se stanou cílem útoků kvůli svému původu. To ukazuje na rozsah napětí a nespokojenosti, které jsou dále podporovány záměrným šířením slovního i fyzického násilí. I když okolnosti tohoto incidentu jsou stále vyšetřovány, nemění to jeho podstatu. Útočník se ptal obou žen na jejich původ a po jejich odpovědi, že jsou z Ukrajiny, je fyzicky napadl. Není pochyb o tom, že tento incident je důkazem posílení negativního názoru na Ukrajince a také fakt, že se jedná o problém, kterému by se uvnitř české společnosti mělo věnovat více pozornosti.

Toto však není pouze důsledek těchto dvou incidentů. Zhoršující se ekonomická situace a obavy z tvrdých úsporných opatření, která nejvíce postihují sociálně slabé, mají rovněž vliv na vnímání Ukrajinců. Radikální část opozice tuto situaci využívá a podněcuje strach obyvatel. Nejenže se postaví proti vládě, což je legitimní, ale také přichází s jednoduchými, ale klamnými vysvětleními příčin těchto potíží – obviní vládu, že dává přednost Ukrajincům před místními obyvateli a využívá dlouhodobý strach z migrantů.

O kom je řeč? Například o Svobodě a přímé demokracii Tomia Okamury. Na protestních shromážděních opakovaně překrucují fakta. I kdybychom podpořili Rusko, není zde žádný způsob, jak bychom získali levnější plyn. Vojenská pomoc Ukrajině nejde na úkor domácích obyvatel, to je něco, co by měla vláda lépe vysvětlovat a předcházet tak těmto fabulacím uvnitř společnosti.

Některé příjmy jsou již předem určeny a nelze je jednoduše přerozdělit mezi sociálně slabšími obyvateli, aby snížili své náklady na teplo, energii a potraviny. Nicméně vláda selhává v tom, že nedokáže efektivně čelit této populistické politice, rychle a účinně vyvracet lživá prohlášení a zabraňovat extremistům na okraji politického spektra v získávání příznivců.

Vláda, která podporuje Ukrajinu ve válce a brání se dezinformacím, které jsou součástí hybridní války, se musí uvědomit, že tuto pomoc může poskytovat pouze s podporou svých občanů. Bez této podpory nemůže dlouhodobě fungovat. V domácím prostředí začíná vláda ztrácet podporu. Nedaří se jí účinně čelit dezinformacím, které jsou součástí hybridní války, a které Rusko cíleně využívá. Vyvěšování ukrajinských vlajek nemusí pomoci, spíše utvrzuje odpůrce pomoci, že naše vláda je více „ukrajinská“ než česká.

Foto: Tom Schönmann/ Pexel

Vláda se ocitá v zajetí událostí. Pokud je propuštěn Ukrajinec podezřelý ze zabití Roma, je třeba okamžitě a srozumitelně vysvětlit důvody tohoto kroku, aby nevznikl dojem, že vláda přikyvuje k násilí nebo diskriminaci. Politici by měli pochopit, že podněcování marginálních sporů je kontraproduktivní. Například útoky na sopranistku Annu Nětrebkovou, která odsoudila válku, pobouřily i lidi, kteří jsou proti Rusku, a postavily je do stejného tábora jako zastánce Moskvy.

Pokud chce vláda nadále podporovat Ukrajinu v jejím spravedlivém boji a také ukrajinské uprchlíky, nesmí ztrácet podporu svých občanů. Musí si stanovit priority a být připravena na kompromisy. Pokud jsou úsporná opatření za každou cenu absolutní prioritou, pak musí přijmout, že to může znamenat omezenou podporu Ukrajiny. Pokud však chce dosáhnout porážky Ruska za pomoci vojenských i ekonomických darů musí znovu získat podporu svých občanů a být ochotna udělat ústupky, alespoň v určitém období války, aby země byla jednotná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz