Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zakažme slogan „Od řeky až k moři“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ahmed akacha/ Pexel

„From the river to the sea, Palestine will be free,“ slogan plný kontroverze, který používají propalestinští demonstrate po celém světě. Vybízí k antisemitismu, přesto je jeho používání legální.

Článek

V originále „From the river to the sea, Palestine will be free“, je slogan, který používají palestinští nacionalisté od šedesátých let a který odkazuje na oblast mezi řekou Jordán a Středozemním mořem. Kde spočívá problém? Mezi Jordánem a Středozemním mořem leží právě stát Izrael.

Po tom, co se tento slogan objevil na propalestinských demonstracích po celém světě, některé země se již rozhodly jeho užívání zakázat, jelikož jej považují za podporování terorismu. Je to oprávněné? Když se na danou problematiku podíváme z druhé strany, v případě, že by tento slogan použil Izrael, svět by jej začal obviňovat z toho, že se pokouší o rozšíření svého vlivu a vznik Velkého Izraele, který by měl pod správou celou oblast.

Je ideální řešení stát Izrael a mezinárodně uznaný stát Palestina? Ideje jsou hezké, ale nereálné. Vždycky se zamyslím nad tím, jestli každý, kdo dané heslo hrdě nosí na oblečení nebo transparentech, ví, jak vypadá znak Fatahu, který se dlouhodobě politicky snaží zasadit o vznik státu Palestina. Nejen, že na tomto znaku jsou zobrazeny samopaly a granáty, ale za nimi je i mapa, která ukazuje území od řeky Jordánu až ke Středozemnímu moři. Je tohle ten vysněný stát Palestina? Kde je v tom případě Izrael?

Foto: MrPenguin20/Wikicommons

Vlajka Fatah

V tom vidím obrovský problém. Bojovníci za svobodnou Palestinu nemají dvoustranné řešení, ale pouze verzi, ve které Izrael nefiguruje, a dávají to jasně najevo. Slogan jasně vyjadřuje, že usiluje o likvidaci židovského obyvatelstva a zničení Izraele, přesto je jeho používání podle naší legislativy legální, na rozdíl od například vyobrazování hákového kříže.

Hamás 7. října zaútočil na Izrael s cílem jej zničit. Tohle je něco, co jasně potvrzuje, že dané heslo, které hlásá nejen Hamás, ale i široká veřejnost po celém světě, nemá v roce 2023 své místo. Před několika dny jsme si připomínali výročí křišťálové noci, která proběhla před 85 lety a stala se jedním ze symbolů antisemitismu dvacátého století. Evropští představitelé chodí pokládat květiny na židovské památníky napříč Evropou, ale zároveň povolují, aby zcela bez trestu bylo používáno heslo, které přímo vybízí k antisemitismu a zničení Izraele.

Už měsíc probíhají po celém světě útoky na židovské obyvatele. Na synagogy se hází Molotovovy koktejly, a na domy Židů se malují Davidovy hvězdy. Na sociálních sítích roste agresivita, zejména po odvetě, kterou Izrael podniká na území Gazy.

Je důležité si uvědomit, proč se to děje, a proč tolerance podle některých neškodného svobodomyslného sloganu je tak obrovsky nebezpečná. Vybízí k násilí. Tohle je něco, co je naprosto v protikladu s myšlenkou míru nebo příměří. Přesně tohle jsou argumenty demonstrantů, kteří nápisy hojně využívají, aniž by si zjišťovali jejich původ a význam nebo vazby na stranu Fatah.

Netolerujeme veřejné vyjádření sympatie k nacismu. Proč tolerujeme sympatizaci k terorismu, kterou podnikl Hamás s cílem vyhubit židovské obyvatelstvo Izraele? Ptám se na tuto myšlenku pokaždé, když vidím videa a fotografie z propalestinských demonstrací, které údajně volají po příměří. Jsou ve skutečnosti zahaleny rouškou s názvem „From the river to the sea, Palestine will be free“, volající po bolesti, utrpení a pomyslné svobodě provedené pomocí krveprolití.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz