Hlavní obsah
Cestování

V horské vesničce to žije, fotoreportáž z Janoušova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lenka Hoffmannová

Podhorská chalupa s vysokou střechou obvyklou v chladných oblastech čeká na svého objevitele a obnovitele.

Úpravná samostatná podhorská ves Janoušov na Šumpersku leží v nadmořské výšce téměř 600 metrů. Ještě v roce 1890 zde žilo téměř 400 převážně českých obyvatel

Článek

Na obecní pečeti z roku 1736 byla zobrazena kolmo postavená radlice odkazující na hlavní zaměření činnosti místních.

Foto: Lenka Hoffmannová

„Dobrý den, můžu si vás vyfotit?“ ptám se muže na pozemku naproti kostela. Většinou se lidí neptám, protože mi ztuhnou či se naaranžujou a fotka nestojí za nic. Lidé mě zaregistrují až poté, co je vyfotím. Pán mě ovšem již spatřil, jeho vlčák jej na mě upozornil. „Jo, proč ne, a kde bude fotka?“ ptá se stejně, jako většina fotografovaných, přestože ta konkrétní fotka se třeba vůbec nikde neobjeví, pokud se nepodaří podle mých představ či se nehodí do celkové koncepce článku.

„Venku se dobře studuje, že“ považuju pána za někoho, kdo se zaujetím studuje jakýsi mě neznámý obor. Mezitím ke mě bleskově přiběhne vlčák, ani jednou na mě neštěkne, protáhne se okolo a běží zase ke svému pánovi.

„Já dělám za týden strojvůdcovské zkoušky, tak musím makat,“ svěří se pán, a tak se rozhodnu nerušit a pokračuju v prohlídce a focení vesnice a jejích zajímavostí.

Foto: Lenka Hoffmannová

Rozcestník u kostela na konečné autobusu ze Šumperka ukazuje nadmořskou výšku 56O metrů.

„Kam chcete dovézt,“ ptá se mě řidič v prázdném autobuse.

„Chci navštívit kamaráda v penzionu Horizont, tak jedu na konečnou,“ odpovím a těším se až vystoupím, nadechnu se čerstvého vzduchu a prohlédnu si a projdu se po obci, ve které jsem už dávno nebyla.

„Jo, penzion je tamhle a tady je kostel, máte to i s průvodcem,“ směje se řidič a já vystupuju.

„Nashledanou a děkuju.“

Foto: Lenka Hoffmannová

Scházím k penzionu, který jsme krátce předtím objeli. Cestou fotím upravené domy, domky, stodoly a krajinu. Je vidět, že se zde lidé snaží zachovat původní venkovský a horský ráz domů s častým využitím dřevěných prvků.

Foto: Lenka Hoffmannová

Tahle ne moc povedená fotka ukazuje horní část Janoušova. Autobus čeká u nové hasičárny, tu starou a již velikostí nedostačující si kdosi nápaditě přebudoval na chatu. Nahoře na kopci si mladí manželé budují dřevěný srub k trvalému bydlení.

Foto: Lenka Hoffmannová

Pohled na malebný svažitý terén v obci se zemědělskou půdou a zachovanými domky a dřevěným hospodářským stavením na úpatí.

Foto: Lenka Hoffmannová

Kostel na konečné, vedle stojí udržovaná budova bývalého hostince. Tady končí cesta autobusu nejen ze Šumperka, také z Bušína.

Foto: Lenka Hoffmannová

Dobře zachovaná a udržovaná budova bývalého hostince včetně okolí.

Foto: Lenka Hoffmannová

Janoušovští si postavili tento obecní úřad ze dřeva teprve nedávno.

Foto: Lenka Hoffmannová

Památník vybudovaný na paměť obětí první a druhé světové války. Na něm se opakují nejčastější příjmení vyskytující se v obci dodnes.

Foto: Lenka Hoffmannová

Dřevěná chatka v údolíčku.

Foto: Lenka Hoffmannová

Lavička a stolek s umělohmotným ubrusem zvou k posezení. Pokud pálí slunce, můžete si stáhnout pruhovanou pergolu k zastínění a pozdravit a splknout s okolojdoucími a jedoucími.

Foto: Lenka Hoffmannová

„Dobrý den, můžu si odtud vyfotit tu starou dřevěnou stodolu? Od silnice roste moc stromů a není ji dobře vidět,“ ptám se muže chystajícího zemědělské nářadí před kamenným domem.

„Hmmm,“ odpoví.

„To je krásná udržovaná kamenná stodola, je vaše?“ ptám se zvědavě.

„Tady se bydlelo, dům by potřeboval opravit,“ vysvětluje mi majitel.

Tento kamenný dům bude jistě po opravě a úpravě dobře sloužit nejen pro hospodářské vybavení, ale i k příjemnému bydlení.

Foto: Lenka Hoffmannová

To je ta ze silnice nevididelná stará dřevěná stodola.

Foto: Lenka Hoffmannová

U silnice lze vidět další, též dřevěnou stavbu menší a starší stodoly.

Foto: Lenka Hoffmannová

Je sice už duben, ale ještě tam budem. Pro jistotu je nachystáno dostatek paliva, úhledně a všem na očích.

Foto: Lenka Hoffmannová

Starý domek čeká na opravu, prohlížím si jej přes jednoduchý dřevěný plot.

Foto: Lenka Hoffmannová

Pohodlný a příjemný penzion Horizont vznikl z bývalé školy. Vzpomínám si, že nás ještě před rokem 1989 na výletě oslovili místní vietnamští obyvatelé, kteří se tu zřejmě učili českému jazyku.

Foto: Lenka Hoffmannová

Další rodinný dům s hospodářským zázemím je schovaný v údolíčku u silnice.

Foto: Lenka Hoffmannová

Před penzionem vlaje vlajka obce, kterou vytvořil spolu s erbem zkušený heraldik.

Foto: Lenka Hoffmannová

Silnice se kroutí do příkrého kopce.

Foto: Lenka Hoffmannová

Ve všední dny je právě penzion Horizont zavřený, chystá se zde svatební hostina o víkendu na dřevěné kryté terase. Před ní si můžete odpočinout venku pod dohledem anděla na staré rustikální židli.

Penzion slouží nejen dětem pro školy v přírodě, letní tábory, také pro různé kurzy. Vedlejší hřiště a další zařízení nabízí různé vyžití. Nedaleko majitel provozuje lyžařský vlek. Výlety do okolí nabízejí mnoho krásných zážitků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz