Hlavní obsah
Cestování

Ta místa: Bečov nad Teplou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lenka Potuckova

Bečov nad Teplou

Bečov nad Teplou, město v Karlovarském kraji. Místo výletů i rekreačních pobytů. Jaký poklad skrývala tamní zámecká kaple? A co všechno se odehrálo, než spatřil světlo světa?

Článek

Bečov nad Teplou se nachází v Karlovarském kraji na úpatí Slavkovského lesa. Přivedla mě tam silnice č. 20, která napříč republikou spojuje Karlovy Vary a České Budějovice. Pokud z ní sjedete, stejně jako já, ocitnete se zakrátko na náměstí 5. května, tedy v centru města, jímž protéká říčka Teplá.

Město, v malebné krajině lázeňského trojúhelníku, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, se 5. listopadu 1985 stalo místem, kde se našel poklad. A to poklad ne ledajaký.

Kostel sv. Jiří, Kovářské muzeum, Muzeum historických motocyklů, Rodinné muzeum žehlení a praní, a v neposlední řadě zámek a hrad, to všechno tady můžeme najít a navštívit. Většina návštěvníků sem do Bečova ale přijíždí hlavně kvůli pokladu, kterým je relikviář svatého Maura, naše druhá nejcennější relikvie hned po korunovačních klenotech.

Svatý Maur je světec uctívaný hlavně ve frankofonní části Evropy. Známý je i pod jménem Jan Křtitel po svém biblickém předchůdci. Jako kněz údajně pronikl do vězení, kde křtil vězněné osoby. Byl dopaden a sťat. To vše se mělo odehrát někdy v 1. až 3. století našeho letopočtu v městě Remeš.

Relikviář samotný představuje schránku k ukládání ostatků světců, v tomto případě svatého Maura. Byl vyroben pravděpodobně v první polovině 13. století na zakázku belgického biskupa Gérarda de Rumigny. Během francouzské revoluce v roce 1789 byl uschován v zámecké kapli ve Florennes, kde si Benediktini, kteří jej měli v držení, zřídili své opatství. Od nich se v roce 1838 za 2500 franků dostává do držení šlechtického rodu Beaufort-Spontin. Ti jej nejprve v roce 1888 vystavují na světové výstavě v Bruselu a posléze jej převážejí na svůj zámek v Čechách, kterým je Bečov nad Teplou.

Jedinečná schránka je 140 cm dlouhá, 42 cm široká a 65 cm vysoká. Na předních stranách najdeme svatého Maura a Ježíše Krista. Boční stěny patří soškám dvanácti apoštolů a starozákonním výjevům z Mojžíšova života. Na stříšce jsou vyobrazeny životy svatého Maura, svatého Timoteje a svatého Jana Křtitele. Vrchol stříšky zdobí křišťálové koule. Unikátní relikviář pokrývá zlato a drahé kameny. Na bečovském zámku je uložený v trezorové místnosti, kam pokud jako návštěvník vstupujete, musíte dbát zvýšených bezpečnostních opatření a dodržet vymezený časový limit k prohlídce určený.

Bečovský zámek tedy vskutku ukrývá poklad nedozírné hodnoty. A stačilo málo, aby tento drahocenný artefakt navždycky zmizel v zahraničí v soukromých rukou.

V roce 1984 se na československé velvyslanectví ve Vídni obrátil s obchodní nabídkou americký podnikatel Danny Douglas, známý jako hledač pokladů. Nabídl 250 tisíc dolarů za to, že bude moct vyzdvihnout a z Československa vyvézt památku, kterou stát nebude postrádat, protože mu vlastně nikdy nepatřila a byla ukryta za 2. světové války.

Podivný obchod, kdy nebylo jisté o co se jedná, a kde to je ukryto, byl sice uzavřen, ale úřadům, které s Douglasem začaly vyjednávat, to nedávalo spát. Přece jen, vývoz, byť nespecifikované památky, byl podezřelý, a proto pověřují tým kriminalistů, aby se případem začali zabývat. A tak do hry vstupuje Douglasův protihráč, kriminalista František Maryška. A začíná závod s časem.

Maryškovi se podaří při jednáních s Douglasem zjistit, že onen nespecifikovaný poklad by měl být ukrytý v pohraničí zhruba 100 až 150 kilometrů od Norimberka. Tím se okruh hledání zužuje. Kriminalisté vytypovávají lokality, kde by se dalo hledat, a neopatrný Douglas jim vyzradí, že se jedná zhruba o 1,5 metrů dlouhý předmět, k jehož vyzvednutí je potřeba detektor kovů, lopata a zhruba tři až čtyři lidé. Tím je téměř přivádí na stopu. František Maryška hledá nejen v archivech, ale se svými kolegy objíždí i pohraničí a navštěvuje místa, která si vytypovali jako možná úložiště pokladu. Nakonec se díky Douglasovým prořeknutím i díky mravenčí badatelské a systematické práci v jejich hledáčku objevuje zámek a hrad Bečov nad Teplou.

Závod s časem vrcholí, protože do podpisu smlouvy s Douglasem týkající se vývozu pokladu, zbývají doslova hodiny. 5. listopadu 1985 je bouřlivá noc, nejen díky tomu, že úřadují živly a venku zuří bouřka, ale i díky tomu, že kriminalistům se pod podlahou kaple bečovského hradu, konečně podaří najít to, co nikdo neví, co to je a kde to je. Odhalují dřevěnou schránku, bohatě zdobenou zlatem, stříbrem, drahokamy a soškami světců, relikviář svatého Maura. Díky Františku Maryškovi a týmu kriminalistů se tak podařilo zachránit naši druhou nejcennější památku, která mohla být pro náš stát navždycky ztracená.

Pro Dannyho Douglase je jeho mise za pokladem jistě zklamáním, protože mu proklouzl doslova mezi prsty. Vychází najevo, že si jej najal syn posledního majitele panství Bečov nad Teplou Christian Beaufort-Spontin. Relikviář, který byl v držení této šlechtické rodiny, ukryl pod podlahu v kapli jeho otec Heinrich. Stalo se tak v květnu 1945, krátce před tím, než Beaufort-Spontinové, jež byli sympatizanti německé nacistické NSDAP, uprchli do Rakouska. Jejich majetek propadl po 2. světové válce státu.

Relikviář, který tak po čtyřiceti letech spatřil opět světlo světa, byl ve velmi špatném stavu a musel být restaurován, což trvalo úctyhodných jedenáct let. Původní dubové dřevo vnitřní schránky, bylo nahrazeno dřevem ořechovým. Drahé kameny, sošky i reliéfy museli restaurátoři čistit, případně opravovat. Hotovo bylo v roce 2002, kdy jej konečně mohla spatřit, v celé kráse, veřejnost.

Spolu s relikviářem se našla i další část pokladu, a sice 136 lahví vína, koňaků a šampaňského, pocházejících z let 1890 až 1899. Díky zachovalým etiketám se dal určit jejich původ. Hodnota každé láhve se pohybuje kolem 200 tisíc korun, což při 136 lahvích představuje celkovou hodnotu více jak 20 miliónů korun. Podle znalců se jedná o nejzachovalejší a nejcennější ucelenou sbírku vín v České republice.

A co se stalo s aktéry, jejichž jména jsou s pokladem na Bečově spojená?

Christian Friedrich Beaufort-Spontin navštívil bečovský zámek spolu se svou rodinou v listopadu 2022 u příležitosti 37 let od objevení relikviáře. Beaufort-Spontinové nyní žijí převážně v Rakousku. Danny Douglas, hledač pokladů, rovněž Bečov, za účelem zhlédnutí obnovené památky, navštívil. František Maryška, díky kterému se poklad podařilo najít a zachránit, zemřel náhle 22. prosince 2014 na infarkt ve věku 68 let.

Pokud tedy budete mít cestu do Karlovarského kraje, určitě si nenechte ujít Bečov nad Teplou, který ukrývá poklad hodný příběhů Indiana Jonese.

Inspirováno návštěvou zámku a hradu Bečov nad Teplou

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz