Hlavní obsah
Finance

O příspěvek k penzijku přijdete, i když nejste důchodci. Stačí drobná chybka. Jak ji neudělat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik.com

Penzijní spoření se od července zase trochu změní. Důchodci už zde od státu nedostanou nic, ostatním se může státní příspěvek o něco zvýšit. Může, ale taky nemusí. Přečtěte si o banální chybě, která by stála spoustu peněz. A jak se jí vyvarovat.

Článek

Kdy jedině se vám příspěvek na penzijku zvýší?

Abyste mohli od července čerpat vyšší státní příspěvek, budete si muset měsíc co měsíc ukládat vyšší částku než doposud. Jestliže zůstanete u stejné částky, příspěvek může být od července nižší, anebo taky žádný.

Původní minimum 300 Kč se totiž zrušilo. Stát bude od července vyplácet příspěvky až od pravidelné platby ve výši 500 Kč. Proto když zůstanete u třísetkorunové (nebo u čtyřsetkorunové) úložky, státní příspěvek už se vás týkat nebude. Nedostanete nic.

V tabulce se můžete podívat, o kolik přijdete na novém státním příspěvku, když si teď sice platíte 500 Kč a víc, ale pravidelnou platbu na penzijní spoření si od července nezvýšíte. Pro účely porovnání údajů v tabulce připomeňme, že současným horním limitem pro přiznání příspěvku je 1 000 Kč.

Tabulka: porovnání státních příspěvku do června 2024 (kolonka Státní příspěvek dnes) a od července 2024 (kolonka Státní příspěvek nově)

Foto: Ministerstvo financí ČR

Penzijní spoření má svou administrativu: pouhé navýšení platby nestačí!

Možná už jste si naplánovali, že zvýšíte trvalou platbu na odpovídající částku tak, abyste o vyšší státní příspěvek nepřišli. Plán je to sice chvályhodný, ale nedostatečný. Penzijní spoření má totiž svou administrativu.

Pravidla penzijních společností říkají, že vyšší platba, ale bez změny smlouvy, znamená pouhé předplacení na další měsíce. Co to znamená pro vás?

I když budete na své penzijko od července posílat (například) 500 Kč namísto dosavadních 300 Kč, penzijní fond bude stále evidovat platbu 300 Kč a k ní 200 Kč předplatného (rezervy) do dalších měsíců. Pro účely přiznání nároku na státní příspěvek uplatní fond jen třísetkorunovou úložku. A vám proto nárok na státní příspěvek nevznikne, přestože jste si v dobré víře platili dost.

Co s tím? Změnu platby co nejdříve oznamte penzijní společnosti: online, osobně nebo po telefonu

Navýšení platby na penzijní spoření musí doprovázet ještě i oznámení této změny penzijnímu fondu, resp. společnosti. Na webovém portálu své společnosti najdete místo, kde se dá přihlásit do klientského profilu, možná máte i mobilní aplikaci. A tam celou změnu provedete: vyplněním jednoduchého online formuláře.

Jestliže je takový postup nad vaše síly, nevadí. Stačí kontaktovat telefonní zákaznickou linku a nechat si s postupem poradit. Když se po telefonu ověříte (číslo smlouvy, osobní údaje), může pro vás změnu provést i pracovník na klientské lince.

Případně lze navštívit pobočku penzijní společnosti osobně, a tak vše vyřídit na přepážce. Platit bude i oznámení formou zaslání doporučeného dopisu na centrálu penzijní společnosti. Máte-li svého finančního poradce (zprostředkovatele penzijního spoření), jistě už vás o potřebných změnách informoval a pomohl je provést.

Důchodci už to nezachrání

Připomeňme, že přiznání starobního důchodu je bezpodmínečnou stopkou pro vyplácení státního příspěvku k penzijnímu spoření. Nedávno jsem se zabývala tématem: Co s penzijním spořením, když už na něj stát nepřispívá? Zpracovala jsem rady odborníků aktuální podle fáze spoření.

Důležité je nepustit se do bezhlavého výběru z penzijka. Nejprve si pročtěte pravidla pro výběr peněz z penzijka, z IŽP a DIPu: co daníte, co vracíte, a kdy jedině dostanete všechno.

A nevěšte hlavu, i v důchodu se dá investovat, aniž byste k tomu potřebovali berličku od státu. Projděte si 4 pravidla správného investování, díky kterým budete úspěšnější.

Zdroje: webový portál MFČR, internetové stránky penzijních společností

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz