Hlavní obsah
Finance

Finanční pomoc obětem trestných činů a pozůstalým: kdy a hlavně jak získat pomoc od státu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Smutná oblast spadající do finanční gramotnosti (i když už dost pokročilé), je vyrovnávání se s následky trestných činů po finanční stránce. A s tím spojené právo na peněžitou pomoc od státu, konkrétně od Ministerstva spravedlnosti.

Článek

Právo se týká všech obětí všech trestných činů spáchaných jak na území ČR (i cizincům), tak spáchaných v jiné zemi EU, a to vůči českým občanům. A to za předpokladu, že oběť není finančně odškodněna pachatelem v soudem nařízené výši.

Nezastírám, že k detailnějšímu pohledu na tuto tématiku z perspektivy osobních financí a finanční gramotnosti mě přivedly prosincové události. Text je však určen komukoliv, kdo se v posledních letech stal, nebo nedejbože v budoucnu stane, obětí či pozůstalým oběti trestného činu. Činu, po němž ovšem nebude následovat koordinovaná hromadná pomoc a asistence.

Text by měl oslovit i blízké okolí obětí, neboť to poslední, co oběti budou schopny řešit, jsou peníze. Jenže právě oběti zločinu ztrácejí vedle fyzického a psychického zdraví i ohromnou část svého pravidelného příjmu. To následně vede do dalších problémů ještě prohlubujících prvotní následky zločinu.

Využijte bezplatnou a odbornou právní pomoc

První zásadou v oblasti žádání o peněžitou pomoc od státu pro oběti trestných činů a pozůstalé, je využití bezplatné právní pomoci. Tu poskytují akreditované subjekty. Na svou činnost v této oblasti získávají státní dotace.

Najdete je v Registru poskytovatelů pomoci obětem trestných činů na webu Ministerstva spravedlnosti.

Netřeba se bát, že byste po nich žádali něco, za co nedostanou vůbec zaplaceno. Dostanou, jen ne od vás (podobně jako je tomu u finančního arbitra, kterému jsem se nedávno věnovala v sérii Půjčkologie). Jaká je výše jejich odměny za jejich činnost, si netroufám hodnotit.

V souvislosti s prosincovou střelbou v Praze se ale již nabídli další odborníci v oblasti práva, kteří své služby nabídnou obětem a pozůstalým zdarma a bez státních dotací. Jako formu podpory. Na stránkách České advokátní komory je k dispozici seznam advokátů připravených poskytnout právní pomoc poškozeným a pozůstalým po tragédii na FF UK.

Proč přes odborníky?

Jedině odborná právní asistence je zárukou, že žádost o peněžitou pomoc od státu zašlete ve správné podobě a se správně vyjmenovanými nároky. Pamatujme, že v době, kdy je oběť nebo pozůstalý, i jeho okolí, otřesen hrůzným činem, stěží se budou soustředit na dodržení formálních náležitostí a věcně správné vyplnění žádosti, byť není (pro člověka v psychické pohodě) nijak složitá.

Bezplatná právní asistence vám pomůže s termíny, ale i s dalšími kroky, které jsou s pomocí obětem trestných činů a pozůstalých spojeny. Pomoc totiž není ve všech případech dána jedinou sumou. V mnoha situacích jsou zákonem určené rozsahy plnění, například Od 50 do 200 tisíc korun, maximální souhrn pomoci pro jednu osobu nesmí překročit 600 tisíc korun.

Právní asistence zajistí, aby se neopomnělo na nic, co lze zahrnout do součtu utrpěných škod a že žádost odejde na správné místo, správně vyplněná.

Základní informace o peněžité pomoci státu obětem trestných činů či jejich pozůstalým

Následující informace najdete podrobně rozepsány v zákoně č. 45/2013 Sb., o obětech trestných činů. Také na stránkách Ministerstva spravedlnosti nebo Policie ČR. Ze zdrojů vypisuju to základní, co je potřeba si alespoň zhruba pamatovat.

Vše ostatní už bude v gesci zvolené právní asistence.

  • každou osobu, která se cítí být obětí spáchaného trestného činu, je třeba považovat za oběť
  • subjekty zapsané v registru poskytovatelů pomoci obětem trestných činů mají povinnost srozumitelným způsobem informovat oběť o jejích právech a umožnit jí jejich plné uplatnění
  • Ministerstvo spravedlnosti poskytuje oběti jménem státu peněžitou pomoc na základě žádosti
  • právo na peněžitou pomoc má: oběť, které bylo v důsledku trestného činu na ní spáchaného ublíženo na zdraví, osoba pozůstalá po oběti, oběť trestného činu proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti a dítě, na kterém byl spáchán trestný čin týrání svěřené osoby
  • peněžitá pomoc se poskytne, pokud škoda, újma na zdraví nebo jiná nemajetková újma nebyla, či ani nemohla být plně nahrazena
  • žádost o peněžitou pomoc je nutné zaslat nejpozději do 2 let ode dne, kdy se oběť dozvěděla o újmě způsobené trestným činem, nebo nejpozději do 5 let od spáchání trestného činu.

Na webu Policie ČR, konkrétně na této stránce, najdete úplně dole odkaz na přehledný manuál peněžité pomoci obětem trestných činů ze strany státu. Hledat ho v těchto dnech na stránkách Ministerstva spravedlnosti je nemožné, neboť je web ministerstva přetížený, a tím i nedostupný.

Přeji si (nejen do roku 2024), aby tyto a jim podobné informace potřebovalo co nejméně lidí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz