Hlavní obsah
Finance

Půjčkologie: finanční arbitr je „soud zdarma“. Řeší spory nejen v dluzích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik.com

Na „boj“ s bankami a nebankovkami nejste sami. Nezávislým a hlavně zdarma dostupným „soudcem“ je státem placený finanční arbitr. Jeho rozhodnutí má váhu rozhodnutí soudu. Kdy a jak se na něj obrátit?

Článek

Spotřebitelské finance

Důležité je vědět, že Finanční arbitr se zabývá jen trhem spotřebitelským. Trhem, kde klientem je běžný člověk a kde se jedná o finance ve spojení s osobním/rodinným životem. Všechno ostatní, kde vystupují dvě strany podnikatelské, je mimo působnost finančního arbitra. I když jednou ze stran je jednotlivec – živnostník (ale jde o peníze ve spojení s jeho živností).

Kdo je vlastně je finanční arbitr

Oficiální definice ze stránek Úřadu finančního arbitra je tato: „finanční arbitr je státem zřízený mimosoudní orgán mimosoudního řešení spotřebitelských sporů na finančním trhu“. Úřad má svůj vlastní zákon: pod číslem 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi. Úřad byl zřízen proto, aby se odlehčilo soudům, ale přitom aby se zvýšila šance pro jednotlivce na uspokojivé řešení situace, v níž se domnívá, že poskytovatel finanční služby postupuje nesprávně.

Jde o „orgán mimosoudního řešení spotřebitelských sporů“. Cílí na smírná řešení, tedy na dohody mezi poskytovatelem služby a klientem (spotřebitelem). V menším počtu případů vydá rozhodnutí (kde se nešlo dohodnout). To může být oběma stranami buď tolerováno, nebo následně postoupeno k soudu.

Stejně jako soud

U finančního arbitra je dobré vědět, že jeho rozhodnutí je stejně závazné jako rozhodnutí soudu. Ale také je soudem přezkoumatelné. Rozhodnutí se ovšem nevyužívá tak často, mnohem častěji dovede arbitr obě strany sporu ke vzájemné dohodě.

Které finanční služby spadají k finančnímu arbitrovi

U finančního arbitra si můžete nechat poradit nebo posoudit situaci v následujících spotřebitelských oblastech:

  • platební služby
  • úvěry
  • investice
  • životní pojištění
  • stavební spoření
  • penzijní produkty
  • směnárenská činnost.

Mimo to jsou na stránkách předem vypracované odpovědi na nejčastější otázky a situace typu ztráta platební karty, nedostatek peněž na splátku, záznamy v registrech nebo požadavek poskytovatele na to, aby si zájemce vyřídil k získání půjčky živnostenský list.

Typické spory, o nichž arbitr se zúčastněnými stranami jedná

Typické otázky a spory, jimiž se finanční arbitr zabývá, se na stránkách také prezentují. Proč? Aby si každý snáze udělal obrázek, co se tu vlastně dá konzultovat nebo rovnou řešit. Protože tohle píšu v rámci série Půjčkologie, zaměřím se na témata z oblasti úvěrů:

  • posouzení úvěruschopnosti
  • zesplatnění úvěru
  • určení výše závazku ze smlouvy o úvěru
  • správnost poplatku za předčasné splacení úvěru
  • výpočet RPSN
  • platnost odstoupení od smlouvy o úvěru nebo zprostředkovatelské smlouvy
  • poplatky ze smlouvy o úvěru nebo zprostředkovatelské smlouvy
  • platnost smlouvy o úvěru, smluvní pokuty nebo jiného smluvního ujednání
  • právo předčasně splatit dluh ze smlouvy o úvěru
  • poplatky ze smlouvy, smluvní pokutě nebo jiného smluvního ujednání
  • náhrada škody způsobená věřitelem nebo zprostředkovatelem.

Typická témata ostatních oblastí si případně dohledáte už na stránkách arbitra.

Co s finančním arbitrem nevyřešíte

Z vyjmenovaných oblastí jasně plyne, co s vámi arbitr řešit nemůže: finanční produkty spojené s podnikáním (na IČO, pro OSVČ), majetkové pojištění atp. Arbitr také nesmí vstupovat do procesů, o kterých se již vede řízení u soudu nebo před rozhodcem, či kamkoliv, kde už padlo rozhodnutí soudu.

Opravdu bezplatný a bez advokáta

Chcete-li se obrátit na finančního arbitra, nepotřebujete ani peníze a ani advokáta. Jedná se totiž o službu plně hrazenou z veřejných financí, kde arbitr je zároveň i vaším advokátem. Na arbitra se smí obrátit jen spotřebitel, nikoliv poskytovatel finanční služby. Ale ani příjemce finanční služby, který ji přijal v roli podnikatele.

Jak finančního arbitra oslovit?

Jak se podává návrh na zahájení řízení i jak samotné řízení probíhá, nebo co mu musí předcházet, najdete na tomto místě.

Jak vypadají výsledky práce finančního arbitra?

Na stránkách úřadu si můžete otevřít Sbírku rozhodnutí. Tam si o práci tohoto úřadu můžete udělat asi nejpřesnější představu, třeba i ve vztahu k vašemu problému, pokud nějaký vznikl. Pamatujte, že prvním krokem vždycky bude pokus o smír (a můžete si ho s poskytovatelem dohodnout i ještě před tím, než arbitr začne váš návrh řešit). Teprve při selhání pokusů o smíření a dohodu obou stran přistupuje arbitr k rozhodnutí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz