Hlavní obsah
Finance

Pod tlakem exekutorů a vymahačů? Kontaktujte Červené sluchátko, pomůže vám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: ČervenéSluchátko.cz

Možná máte problém platit své závazky, možná se tento problém týká někoho z okolí. Ať jde o vás nebo o vašeho příbuzného/známého, cestu z předlužení pomůže najít Červené sluchátko.

Článek

Přes čtyři miliony exekucí na téměř 700 tisíc osob. A to jsou data bez inkasních agentur

Exekuce a vymáhání dluhů jsou v Česku velkým problémem, byznysem a též příčinou mnoha životních neštěstí (ať už v jejich počátku stálo cokoliv). Statistiky z konce roku 2022 ukazují 4,1 milionu aktivních exekucí vyhlášených na celkem 668 tisíc osob (údaje Institutu prevence a řešení předlužení). Do dubna 2023 přibylo dalších téměř 150 tisíc exekucí (údaje z infoData- výkazy o činnosti soudů a státních zastupitelství).

Koncem roku 2022 bylo dle Institutu prevence a řešení předlužení evidováno:

  • necelých 150 tisíc lidí s 10 a více exekucemi
  • necelých 500 tisíc lidí se 3 a více exekucemi
  • téměř milion Kč jako průměrná v exekuci vymáhaná částka (přesněji: 928 tis. Kč)
  • 620 miliard korun jako celková v exekucích vymáhaná částka
  • v exekuci je každý 7. obyvatel Ústeckého kraje (ve věku 15+) a každý 20. obyvatel kraje Zlínského a Vysočina. Ve zbylých krajích jsou „někde mezi“.

Čísla se sice dlouhodobě zlepšují, jenže předpovědi na další měsíce nejsou vůbec příznivé.

Pojďme ale už k Červenému sluchátku

Co je Červené sluchátko a jak dokáže s exekucí nebo s vymahači pomoci? Jde o projekt zahájený v roce 2018 a zaměřený na pomoc jak přímo jednotlivcům, tak i občanským poradnám ve finanční tísni. I ty se mohou s klientem dostat do situace, u níž si nejsou jisté ohledně nejlepšího postupu k jejímu řešení.

Červené sluchátko vzniklo při organizaci Člověk v tísni. A v čem se liší od občanskoprávních poraden? Především je mnohem snazší jej kontaktovat a využít jeho pomoci. Do občanskoprávní poradny totiž musíte dojít. Nebo sem alespoň zavolat. Poradnu soukromou si dokonce musíte zaplatit.

Abychom si o pomoc dokázali říct včas

Lidé z Člověka v tísni si totiž uvědomili, jak těžké je pro lidi ve finančních potížích říct si o pomoc. Stydí se, či problém naopak bagatelizují. A tak příliš dlouho trvá, než se někomu svěří, než požádají o pomoc. Nebo dlouho trvá, než jejich potíže odhalí jejich blízcí, a za ně o pomoc požádají.

Jenže tou dobou už dlužníci, na kterých je dluh vymáhán, přišli o spoustu peněz. Už je poslali často nenasytným věřitelům (půjčky od soukromých osob), vymahačům (inkasní agentury, zatím bez regulace) nebo exekutorům (s regulací, ale ještě dost málo platnou). Už mohou mít exekučně zabavené a vydražené majetky. Navíc za směšné částky, jak jsme mohli názorně vidět díky seriálu „V exekuci“.

Červené sluchátko je tu proto, aby se neadekvátní vymáhání nenechávalo zajít tak daleko. (Odhlédněme teď od lidí, kteří jsou chronickými dlužníky, a násobné exekuce je nijak netrápí. Červené sluchátko cílí na ty, kdo se do dluhů dostali chybným rozhodnutím, přílišnou důvěřivostí, zapomnětlivostí či z nepozornosti. Ale nikoliv cíleně. Třeba jen nedokázali poznat, zda budou schopni splácet dlouhodobější půjčku.)

Volat nemusíte, Červené sluchátko zavolá vám. Vy jen vyplníte formulář

Zvednout telefon a vysypat někomu cizímu na druhé straně linky, co je vaším problémem, a ještě ho požádat o pomoc, to může být velká výzva. Ale vyplnit jednoduchý formulář a odeslat jej, dokáže v podstatě každý. Bez toho, aby jej trápily přílišné zábrany. Právě na tomto rozdílu je myšlenka Červeného sluchátka založena. Celý kontaktní formulář má jen dvě položky, jak vidíte níže v obrázku.

Foto: ČervenéSluchátko.cz

Kontaktní formulář

Nejsnazší cestou je nechat se oslovit anonymně (netřeba pro první kontakt sdělit do formuláře své pravé jméno). Tím ulehčíte jak sobě, tak dokonce i administraci Sluchátka. Jediné, co musí být pravé, je telefonní číslo.Proč? Aby Červené sluchátko mohlo zavolat vám. Zdarma, včetně všech následujících poradenských služeb.

Raději píšete? Pošlete e-mail

Jestli nejste telefonický typ, a raději komunikujete písemně, požádejte o radu e-mailem. Adresa je: jakprezitdluhy@clovekvtisni.cz

Obě komunikační cesty se dají použít i v případě, že v dluhových problémech je někdo ve vašem okolí, a vy byste mu rádi opatřili odbornou radu a pomoc.

První kroky zůstávají v naprosté anonymitě, což dává velký prostor k rozhodnutí se bez toho, abyste vy, nebo osoba, které chcete pomoci, podléhali strachu z okolí. Po té, i po sdělení vaší identity (nebo identity člověka, kterému chcete pomoci), zůstává pomoc od Červeného sluchátka naprosto diskrétní. Nikdo z poradny si na vás nebude ukazovat a nebude šířit jakékoliv zvěsti.

Ano, je to samozřejmost. Jenže právě panický strach z toho, že „to praskne“ a „co na to řeknou lidi“, je pro mnoho dlužníků nepřekonatelnou brzdou. Takže se o pomoc se kvůli těmto obavám zdráhají požádat. Zbytečně tím však poškozují sami sebe a své blízké. Čím později se k odborné pomoci dostanou, tím více tratí.

Když na dveře zabuší exekutor, vytočte si „přítele na telefonu“

Červené sluchátko provozuje i linku akutní pomoci. Ta je aktivní v pracovních dnech dokonce až do 22 hodin (běžné poradenství probíhá do 17 hodin). Na číslo

+420 770 600 800

můžete volat v krizové situaci. Typicky, když se u dveří zjeví exekutor, nebo vás kontaktuje vymahač ze soukromé agentury.

Díky poradenské lince získáte odborníka, „přítele na telefonu“. Bude vám schopen okamžitě poradit, jak se zachovat. Sdělí vám, co vaše nezvaná návštěva smí udělat a jak se bránit, pokud některá z osob překračuje (překročila) své pravomoci.Naše legislativa nabízí poměrně dost obranných mechanismů, ale běžný člověk se v nich zorientuje jen stěží.

Od toho je zde síť odborníků, kterou bychom neměli váhat využít! Jsou tu pro nás, a je v našem zájmu, abychom silnější straně (podnikatelům vymáhajícím dluhy) ukázali, kudy vede cesta občansky silné společnosti. Není důvod se nechat topit v nekonečných exekucích a platit mnohonásobky původního dluhu!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz