Hlavní obsah
Finance

Půjčkologie: Kde si ověřit licenci (nebankovního) poskytovatele a pravost půjčky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik.com

V minulých dílech Půjčkologie jsem apelovala na zdroj půjček. Když už půjčku, tak od licencovaného poskytovatele spotřebitelských úvěrů. V tomto dílu najdete podrobný postup, jak si licenci nají, ověřit.

Článek

Česká národní banka

Povolení s poskytování spotřebitelských úvěrů vydává centrální banka. Nad licencovanými poskytovateli také dohlíží. Jinými slovy kontroluje jejich činnost, vyžaduje nápravu nevhodných postupů, které nejsou v souladu s legislativou. Licence k poskytování spotřebních půjček je jednou z nezbytných vlastností férového poskytovatele.

„Nezbedné“ poskytovatele může ČNB pokutovat - a to platí jak u nebankovních společností, tak u bank. Při hrubém porušování pravidel daných zákonem o spotřebitelském úvěru (a souvisejícími předpisy) může ČNB odejmout licenci, a zakázat tím poskytovateli další činnost na poli spotřebních půjček.

Seznamy a evidence ČNB

Všechny subjekty, které Česká národní banka reguluje, jsou vedeny mimo jiné v seznamech a evidencích této banky. A právě zde si vyhledáte, a tím i ověříte, licenci poskytovatele půjčky. Právě tady zjistíte, jestli společnost, která vám peníze nabízí, smí poskytnout úvěr spotřebitelský.

Nebo jestli se vám namísto toho pokusí vnutit peněžitou zápůjčku, půjčku na IČO, případně podvodnou půjčku, kterou za spotřebitelský úvěr jen vydávat. Na seznamy a evidence se dostanete tímto odkazem. V počítači se zobrazí následovně (v mobilu bude skryté postranní menu):

Foto: Lenka Rutteová

Seznamy a evidence

Abyste se dostali do správného seznamu a tady si ověřili licenci poskytovatele, bude to chtít absolvovat následujících 5 jednoduchých kroků:

1. krok: Seznamy regulovaných a registrovaných subjektů

Vlevo v menu kliknete na „Seznamy regulovaných a registrovaných subjektů“, čímž se dostanete na rozcestník k těmto seznamům, viz další obrázek:

Foto: Lenka Rutteová

Seznamy regulovaných a registrovaných subjektů finančního trhu

2. krok: Stav ke dni

Vlevo v menu klikněte na „Stav ke dni“. Tím se dostanete do aktuálního seznamu regulovaných a registrovaných subjektů finančního trhu, jejichž součástí je i seznam licencovaných bank a nebankovních poskytovatelů spotřebitelského úvěru.

3. krok: Ověřovací kód

Po kliknutí na „Stav ke dni“ budete požádáni o opsání ověřovacího kódu. Co tím ověříte? Že nejste robot (klasicky CAPTCHA kód), viz obrázek:

Foto: Lenka Rutteová

CAPTCHA

4. krok: Znovu „Stav ke dni“

Po vložení CAPTCHA kódu se dostanete zpět k nabídce kroku druhého. A zde opět kliknete na „Stav ke dni“. Tentokrát už se to obejde bez kódu, kliknutí vás posune do Celkového přehledu počtu subjektů ke dni. Vypadat bude stránka následovně:

Foto: Lenka Rutteová

Celkový přehled počtu subjektů ke dni

5. krok: „Provést“

Ve formuláři, který vidíte na předchozím obrázku, kliknete jen na „Provést“. A je to, jste v seznamech registrovaných a regulovaných subjektů.

Banky

Hned první v pořadí jsou Banky a družstevní záložny. Po kliknutí na počet subjektů ve skupině „Banky a pobočky zahraničních bank“ si zobrazíte všechny banky s českou bankovní licencí. Ke 12. 11. 2023 je jich 46. A kdybyste tady hledali Ferratum Bank (resp. dnes už Multitude Bank), bude vaše hledání marné. Českou bankovní licenci totiž nemá.

Foto: Lenka Rutteová

Ukázka ze seznamu bank s českou bankovní licencí

Nebankovní společnosti

A co nebankovní poskytovatelé? Stačí v základním seznamu sjet dolů na položku „Poskytovatelé a zprostředkovatelé spotřebitelského úvěru“, kde si najdete „Nebankovní poskytovatelé spotřebitelského úvěru“ a kliknete vpravo na jejich počet. Tím se otevře jejich kompletní seznam. Ke 12. 11. 2023 čítá 76 subjektů.

Foto: Lenka Rutteová

Poskytovatelé a zprostředkovatelé spotřebitelského úvěru

Jak to vypadá v tomto seznamu? Opět přikládám screenshot:

Foto: Lenka Rutteová

Ukázka ze seznamu nebankovních poskytovatelů spotřebitelského úvěru

Je to snadné, co?

Tak až příště najdete nabídku na výhodnou půjčku, která „je v podstatě jako kamarádská výpomoc v nouzi“, nejprve zavítejte sem do seznamu poskytovatelů, kteří mají půjčování lidem povoleno Českou národní bankou. Povolení dostali především proto, že splňují požadavky zákona o spotřebitelském úvěru.

Ti ostatní licencí neprošli (možná záměrně). A jak už víte z minula, mohou si k vám dovolit téměř cokoliv. Tak se jim vyhněte. Seznam od ČNB je dobrou mapou, s níž se mezi poskytovateli a inzeráty neztratíte!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz