Hlavní obsah
Finance

Úrokové sazby klesají. Budou půjčky levnější?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Repo sazba klesá, úroky na spoření okamžitě po ní. Možná se ptáte, jestli klesnou i úroky u půjček. Možná ano, ale jistě ne všude. Nebankovky, co půjčují za 40 % p. a. a víc, se o úroky v ekonomice rozhodně neopírají. Kdy bude dobrý čas na půjčku?

Článek

Už jen 4,25 % (ještě nedávno bylo 7 %)

Česká národní banka na svém zářijovém zasedání opět snížila úrokové sazby. Dvoutýdenní repo sazba klesla na 4,25 %. Připomeňme, že podle repo sazby se do značné míry nastavuje úročení vkladů (spořicí účet, termínovaný vklad), ale i úroky spotřebních půjček u bank a u lepších z nebankovních společností.

Včerejším snížením sazeb pokračuje trend postupného uvolňování měnové politiky, který ČNB zahájila už loni v prosinci.

Jsou klesající úroky ideální příležitostí k půjčce?

Správná odpověď na to, zda si vzít půjčku, neleží primárně ve vnějších podmínkách. Odpověď se totiž má odvíjet od vaší finanční situace a od účelu, na který byste si půjčili.

Takže: je teď vhodnější doba na zadlužení?

Nikoliv.

Jak jsem uvedla, externí faktory by neměly zásadně ovlivnit vaše rozhodnutí o plánovaném zadlužení. Půjčka dává smysl, pokud ji potřebujete pro rozumný účel a máte dostatek prostředků na její pravidelné a včasné splácení. Aktuální průměrná tržní cena se v tomto kontextu stává druhotnou.

Ale výhodu přece jen získat můžete

Samozřejmě, pokud už zvažujete dluhové financování, a na trhu se očekává pokles cen půjček, jste ve výhodě. Ale jen tehdy, když můžete s půjčkou ještě nějaký ten týden posečkat. Díky trpělivosti získáte levnější úvěr, a tím i nižší celkové náklady na své zadlužení.

Ale takové případy jsou spíše výjimečné. Nebo máte jinou zkušenost?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz