Hlavní obsah
Móda a trendy

A zase ty ponožky…

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: John Tekeridis / pexels.com

Vysoké ponožky v sandálech nejsou módním prohřeškem, ale v současné době spíš hitem.

Mám pocit, že spoustu lidí pomyšlení na ponožky v sandálech eroticky vzrušuje, protože jinak si neumím vysvětlit, proč to pořád řeší. Ale je sezóna sandálů a články se objevují, jak houby po dešti.

Článek

Dokonce jsou i tací, co tvrdí, že je to vyloženě český módní zločin a ostatním národům jsme jen pro smích. Podívejme se tedy trochu do historie, protože na internetu se dá při troše vůle najít vše. Nejstarší ponožky, které známe, pochází ze starého Egypta. Dokonce je prý nosil i samotný Tutanchamon. Byly vyráběny z barevné vlny a uprostřed rozdělené, aby se dobře nosily právě v sandálech, podobných dnešním žabkám.

Jiný zdroj uvádí, že podle archeologických nálezů nosili první ponožky v sandálech už staří Římané před 2000 roky. A právě díky Římanům se rozšířily po Evropě a dostaly se dokonce až do Británie. Takže zase nic českého. A pokud ponožky v sandálech nosili už Egypťané a Římané, nejspíš to nějaký praktický důvod mít bude. Navíc, ještě na počátku minulého století byly ponožky v sandálech natolik běžné, že by nikoho ani nenapadlo se nad nimi pozastavovat. A tato móda se nyní i přes nevoli některých upjatých Čechů zase vrací.

Jak už jsem psala ve svém dřívějším článku, dělala jsem menší výzkum na to, co Češi považují u jiných Čechů za prohřešek a výsledek byl jednoznačný. Řeší to jenom Češi. Ponožky v sandálech nosí i jiné národy, třeba Němci a Američané. Nikoho z nich ale ani nenapadne, že by to mělo být špatně. Ono totiž strašně záleží na tom, kam se jak oblečete. Sportovní sandály a v nich ponožky do divadla? Tak na to hned zapomeňte. I když turisté tak do pražských divadel chodí běžně, ve vlastní zemi by si to nedovolili. Jednoduše proto, že by byli sice slušně, ale velmi rázně, z divadla vyhozeni. Na turistický výlet ale je tato móda naopak velmi žádoucí. Půjdete na boso, aby se vám náhodou nikdo neposmíval a skončíte s nohami plnými puchýřů. Zajímalo by mě, jestli ti rádoby moralisti jdou na letní výlet v botaskách a dlouhých kalhotách. Nebo že by naboso? To je mi jich líto už dopředu.

A proč tohle všechno píšu? Chtěla bych poslat vzkaz všem těm rádoby moralistům, co mají problém odlišit módu na módní přehlídce, v divadle a na turistickém výletě. Starejte se sami o sebe. Určitě je spousta věcí, které je třeba právě na vás vylepšit a neřešte neustále blbosti. Ponožky v sandálech se nosily, nosí a nejspíš i nosit budou ať se vám to líbí, nebo ne. A že je to české specifikum je blbost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám