Hlavní obsah
Cestování

Češi dělají ostudu na dovolené. Opravdu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pinterest

Tak nám začala okurková sezona. A jako houby po dešti se nám tu vyrojila spousta článků na téma Čechů v zahraničí. Jak ti Češi dělají jen a jen ostudu a jaká ostuda je být Čechem, protože se dotyčný/dotyčná za své soukmenovce hluboce stydí.

Článek

Vypadá to, že Češi na dovolené jsou rozděleni do dvou skupin. První se snaží být co nejvíc nenápadná. Řve na děti, aby byly ticho a neběhaly kolem (proboha nejsou ve škole ale na dovolené!), snaží se být pro okolí neviditelní. Druhá skupina zase neustále od někud vykukuje a dělá si poznámky, co ti hrozní Češi zase vyvádějí. „Tamhleten má ponožky v sandálech. No hrůza! Taková ostuda pro všechny Čechy!“ nebo „Ta matrona si jde o něco říct na recepci a představte si to, ona ani neumí pořádně anglicky! Ona řekla místo předpřítomného času minulý! Taková ostuda!“. Pak přijedou z dovolené a jsou uondanější a frustrovanější, než před cestou. Tak sednou k počítači a z těch frustrací se vypíší. Stejně jim dovolenou zkazili jen ti příšerní Češi!

Nedalo mi to a protože sama hodně cestuji, zaměřila jsem se na tu „ostudu“, kterou kdo údajně dělá. Když tak lovím v minulosti… Před pár lety jsem byla v Londýně a v hotelu byla s námi ubytovaná skupinka Rusů. Zaujali už po ránu. Na snídani si každý hrdě nesl talíř naložený jídlem, jako by nejedl minimálně měsíc. Ale to byl pouze začátek. Během snídaně dokázali vydat tolik decibelů, že nebylo slyšet vlastního slova. Radostně se překřikovali, halasili, smáli se. A když k naší úlevě konečně odešli, zůstala po nich většina toho jídla, co si nanosili rozházená po stole i po zemi. A myslíte, že je napadlo, že by mohli dělat ostudu? Ani omylem! Zaplatili si dovolenou, tak ať všichni vidí, že oni na to mají!

Další zkušenost je z letadla. Přistoupila i skupinka mladých Angličanů. Už při nástupu vypadali, že slavili asi až do rána. No, nenechali nikoho na pochybách. Vyřvávali, zpívali a letušky na ně byly krátké. Myslím, že si i se spolucestujícími oddychly, když jsme doletěli do cílové destinace. A myslíte, že ty kluky napadlo, že dělají všem Angličanům ostudu? Ani omylem! Pokud si s tou opicí za krkem vůbec něco pamatovali, tak jen to, jak skvěle si to užili.

Zkusila jsem se tedy na Čechy jako turisty zeptat přímo svých zahraničních známých. Všichni se shodli na tom, že Češi patří mezi tu slušnější část turistů. Mezi takové, které rádi přivítají znovu. Zkoušela jsem tedy tady tak omílané prohřešky, jako ponožky v sandálech (jaká to ostuda!). No, koukali na mě, jestli jsem se nezbláznila a proč by vůbec ponožky v sandálech měly vadit. Ať si každý nosí, co je mu pohodlné. Přece v tom nejde do Metropolitní. A dostala mě Trudi z Weidenu, když řekla: „Ale manžel je nosí taky. Víš, potí se mu nohy a boty na boso mu jsou nepříjemné. Ono to někomu vadí?“

Tak Češi, co vy na to? Přestaňte si už konečně kazit dovolenou nesmysly a užívejte si. Je krásně, sluníčko svítí, moře šumí… Tužku a notýsek nechte doma. Život je příliš krátký na to, otravovat si ho blbostmi. Jsme přece Češi!!!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám