Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Neviditelná pro svět: Příběh Jany

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lenya

Žijí mezi námi, jsou obklopeni lidmi a přesto zoufale sami. Takový je i příběh jedné mojí známé. Říkejme jí třeba Jana.

Článek

Jana je pětapadesátiletá žena, která by se dala popsat jako milá a laskavá. Není krasavice ani nemá míry modelky, není ale ani ošklivá, nebo morbidně tlustá. Bohužel se celý její život nese ve znamení samoty. Nikdy se jí nepodařilo navázat bližší vztah s mužem, a to i přes veškerou snahu, kterou do toho vložila. Už na škole stála spíš stranou a kluci ji míjeli bez povšimnutí. Když nastoupila do zaměstnání, nic se nezměnilo. Přestože nepracovala výhradně se ženami, pro muže byla vzduch. Jakoby byla neviditelná. V mládí to až tak nevadilo, měla spoustu aktivit a stále věřila, že ten pravý se jednou musí objevit.

Jana ale nikdy nezaznamenala ani nejmenší náznak zájmu ze strany opačného pohlaví. Přestože se vždy snažila být otevřená novým příležitostem a neváhala se angažovat ve společenských aktivitách, vždy odcházela s pocitem, že je sama. Přátelé a rodina ji dodnes často ujišťují, že je to jen otázka času, ale s přibývajícími roky se Jana cítí stále beznadějněji. Na první pohled se snaží nedávat na sobě znát, jak moc jí samota vadí, nechce být pro okolí za zoufalku, uvnitř ji to ale trápí.

Když byly klasické metody neúspěšné, rozhodla se tedy zkusit internetové seznamky. Ty slibovaly možnost seznámení s lidmi, kteří hledají totéž – lásku a porozumění. Navíc spousta lidí tvrdí, že hlavně ženy mohou zájemce „přehazovat vidlemi“. Přesto ani zde nenašla štěstí. Vytvořila si pečlivě propracovaný profil, vložila několik fotografií a sepsala, co má ráda a co hledá. Ale dny, týdny a měsíce ubíhaly, a Jana stále čekala na nějakou odezvu. Nikdo ji nekontaktoval. Ani jeden jediný muž neprojevil zájem. Ani jeden lajk, ani jedna zpráva.

Janě to začíná brát veškerou naději. Každý nový den je pro ni výzvou, protože musí čelit své vlastní osamělosti. Přestože má své zájmy a práci, cítí, že jí chybí ten speciální někdo, s kým by mohla sdílet radosti i starosti každodenního života. Každý večer usíná s nadějí, že zítřek přinese něco nového, ale zatím se jí to neplní.

Samota ji tíží čím dál víc. Často přemýšlí, proč právě ona je tou neviditelnou. Co dělá špatně? Nikdo nemůže říct, že by byla vybíravá. Hlavně když není z koho vybírat. Tyto myšlenky ji trápí každým dnem.

Janin příběh je smutným připomenutím toho, že i v dnešní moderní době, kdy máme tolik prostředků k seznámení, může být někdo stále neviditelný a osamělý. Její život je důkazem toho, že láska není vždy samozřejmostí a někdy lidé mohou zůstat sami, aniž by tušili, kde je chyba. Mohou mít spoustu zájmů, jako právě Jana, ale přesto se seznámit nedokáží. I když pro spoustu lidí to může vypadat, jako příběh z jiného světa, pro někoho zůstávají pojmy jako seznamování a flirtování nepochopitelnou překážkou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám