Hlavní obsah
Umění a zábava

Kazmův film je jen reklama na loterii se špatným příběhem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bontonfilm

Kazma a jeho hra

One man show: The Movie je pouze loterie, kdy mimo to, že si koupíte lístek, tak ještě ztratíte kus života sledováním čehosi, co bych se bál nazvat filmem. Byznysově to rozhodně funguje, avšak One man show prostě ztratila kouzlo. Proč si to myslím?

Článek

Rovnou napíši, že neberu ohled na ty, kteří film neviděli a vidět ho ještě chtějí. Můj článek sem tam nějaký spoiler obsahovat bude.

V čem býval Kazma dobrý?

Co měly všechny novodobé One man shows (OMS) společného? Měly silný příběh. Ten příběh byl vždycky překvapující a uvěřitelný. Neříkám, že byl pravdivý, ale krásně se mu věřilo. Kazma někoho napálil, z někoho si udělal srandu a do toho zamontoval také čím dál častěji charitativní příběh. To zlé a na hraně pravidel bylo vykoupeno vykonáním dobra. Krásně si uměl hrát s realitou a prolínal jí s fikcí.

Proč jsme to ve filmu nedostali?

Nemohu se ubránit pocitu, že toho tentokrát Kazma chtěl skloubit tolik, že tu skládačku nedokázal poskládat do silného příběhu, kterým by ohromil. Zkusím se zamyslet nad tím, co mohl Kazma řešit a proč to nedrží pohromadě.

O zakopaném autě už všichni věděli - Chtěl jsem se nechat překvapit. OMS byla často o tom, že jsme na začátku netušili, že celá akce je spojená s Kazmou a vždycky jsme si říkali … jak tohle dokázal? Nyní ve filmu jsme dostali upravenou realitu zmatlané akce se zakopáním jeho auta, která sama o sobě měla utichnout v zapomnění.

Dannyho parťáci revival - Postavit celou dějovou linku jako cover Dannyho parťáků byla rozhodně chyba. Možná byl záměr, aby to bylo vtipné. Pamatuje si někdo, proč lezli šachtama budovy Fortuny, když řešili online podvod? Nebylo to tam jen proto, že podobná scéna byla i v Dannyho parťácích? Pod vlivem dalších dílků skládačky tento revival na legendární film prostě nefunguje.

Spolupráce se sázkovou kanceláří - Nemůžu se ubránit pocitu, že za Kazmou přišla sázková kancelář jako první a chtěla promovat, že je velká loterijní společnost, že má velké online casino a že mají ověření přes BankID. Snaha tohle všechno zašrobouvat do děje z toho nemalou měrou dělá film typu odpad.

Kazmova póza světáka - Několik posledních videí OMS má super voiceover Kazmy stylem „já vám teď ukážu, jak to funguje“. Naprosto se to do nich hodí. V tomto filmu to bohužel nefunguje dobře a v kontextu toho, jaký film byl vyprodukován to vypadá zoufale.

Charita jen do počtu - V posledních OMS bylo vyústění příběhu dost charitativní. Tentokrát to bohužel byl jen doplněk. Plyšáků bylo sice hodně a určitě udělali radost. Ale s předchozími pokusy zamontovat charitu se nedá měřit.

Romantický vzkaz Andree Kalousové - v médiích jsem zaznamenal tajemno okolo vzkazu Andree, Kazmově bývalé přítelkyni. I v tomto jsem čekal víc. Celý film vlastně vypráví o tom, že ona na něj někde čeká, on ji pak podvede a přijde o ni. Vzkaz je tedy až na závěr a proti jeho znění nelze říct půl slova. Pokud by tímto vzkazem byl film prolnut, třeba by to část dojmu zachránilo.

Byznysový majstrštyk

Pokud se na One man show: The Movie budeme dívat jako na byznysové dílo, tak se povedl na jedničku.

Celý film není nic jiného než promo na loterii. Divák k lístku dostane kartičku, která není nic jiného než „ticketem“ do loterie „Vyhraj milion dolarů“. Kdyby Kazma tohle udělal bez filmu, tak by to byznysově nefungovalo. Je to takový Mr.Beast styl. Nic proti tomu, princip je to ověřený a Kazma ho použil unikátně ve spojení s filmem. Byznysově skvělé.

Loterie zakamuflovaná pod spotřebitelskou soutěž - Rozdíl mezi těmito dvěma formami soutěže je čistě právní s velkými důsledky. Spotřebitelskou soutěž může dělat vlastně kdokoliv. Loterii jen ty společnosti, které na to mají licenci a jsou silně regulované. V loterii rozhoduje náhoda, avšak ve spotřebitelské soutěži ne.

Podmínky jsou napsány bez špetky ironie skvěle. Až čas ukáže, jestli Kazmu někdo bude žalovat a jak případný soud dopadne. Mám za to, že když rozdáváte náhodně kartičky a jedna z nich vyhraje, tak by se mohlo jednat o loterii. Samozřejmě je pár nadšenců, kteří řeší i šifru. Ale většina, která si udělá výlet do Prahy k trezoru, tak zkusí prostě, jestli jejich kartička není ta výherní. Já to udělám taky.

Musel dostat ranec od sázkové kanceláře - za promo, které ve filmu dostala, musela dát opravdu velké množství peněz.

Závěr

Když to shrnu, tak Kazma udělal už druhou akci v řadě, která se zcela nepovedla. První byla zakopání auta a druhá je tento film. Jeho pověst tím utrpěla. Není to nic, co by jeho slávu definitivně sundalo. Jen prostě musí kvalitu zase zvednout. Nebo najít jiný koncept. To on umí. Nepochybuji, že se mu to podaří.

Dříve Kazma dělal videa, která bavila lidi a ještě na nich solidně vydělal. Jediný podvedený v nich byla hlavní postava.

Tentokrát se to tak nepovedlo, přestože jde určitě o jednu z nejziskovějších Kazmových akcí. Podvedených je víc - asi tak většina většina diváků One man show: The Movie. Ten čas v kině za to sledování filmu nestál.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz