Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nulová daň na knížky je nesmysl a politický kšeft TOP09

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vizualizace AI

Ilustrační foto

Úsporný balíček české vlády, který byl nedávno představen, má zavést nulovou daň na knížky. Tento krok, ačkoli může na první pohled vypadat jako podpora kultury a vzdělanosti, se při bližším pohledu jeví jako nesmyslný.

Článek

V první řadě je potřeba upozornit na to, že nešlo ani tak o bohulibou akci, jako spíš o protiváhu vylobbovaného zachování nulové spotřební daně na tiché víno, a to ve stylu „když vy víno, tak my knihy“.

Z hlediska sociálního aspektu je tento návrh zbytečný. Česká republika má rozsáhlou síť knihoven, které poskytují občanům možnost přečíst si knihy (takřka) zdarma. Není tedy třeba snižovat daň z knih, aby byly dostupnější široké veřejnosti. Tento argument ve prospěch nulové daně tedy padá.

Dalším argumentem, který se předkládá na podporu snižování daní z knih, je potřeba podporovat a chránit domácí kulturu a literaturu. Ale ve věku digitálních technologií je většina tradiční české literatury volně dostupná online. Kulturně-národní argument tedy také odpadá.

Kromě toho, návrh na nulovou daň na knížky představuje nespravedlivou diskriminaci ostatních zábavně-informačních médií. Knihy nejsou jediným zdrojem informací nebo zábavy - co takové filmy, hudba, divadelní představení nebo videohry? Proč by měly mít knihy speciální výhody na úkor ostatních médií?

Je třeba si uvědomit, že čtení knih, ačkoli je to cenná a vzdělávací aktivita, není jediným způsobem, jak se učit nebo se bavit. Je důležité podporovat širokou škálu zábavných a vzdělávacích aktivit, a ne jen jednu konkrétní formu.

Navíc nulová daň na knížky by také znamenala značný výpadek příjmů pro státní rozpočet. V době, kdy vláda potřebuje financovat důležité oblasti, jako je zdravotnictví, vzdělávání nebo infrastruktura, je zcela nevhodné takto snižovat daňové příjmy.

Z uvedených důvodů se zdá, že návrh na zavedení nulové daně na knížky je nepromyšlený a nemá žádné skutečné opodstatnění. Místo toho by měla vláda hledat efektivnější způsoby, jak podporovat vzdělávání a kulturu, aniž by to mělo negativní dopad na státní rozpočet a bez toho, aby se některé formy médií upřednostňovaly před jinými. Nulová daň na knížky je nápad, který sice zní dobře, ale ve skutečnosti nedává absolutně žádný smysl.

Anketa

Co se podle vás má danit?
Knihy i víno
85,3 %
Jen knihy
1,7 %
Jen víno
3,6 %
Ani knihy, ani víno
9,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 898 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz