Hlavní obsah
Cestování

Bad Gastein: Alpská obec, kterou dělí obrovský vodopád

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Leona Jarošová

Vodopád v Bad Gasteinu

Rakouské lázeňské město ve spolkové zemi Salcbursko na úpatí Vysokých Taur, v jehož středu prýští Gasteinský vodopád.

Článek

Obec Bad Gastein se rozkládá v Gasteinském údolí na úpatí hory Graukogel v 1002 m n. m. Vodopád, který obcí protéká, se nachází na říčce Gasteiner Ache. Jedná se o třístupňový vodopád, jehož celková výška je 341 m.

Zvláštností je vybudování centra obce okolo vodopádu. Vícepodlažní domy byly postaveny na skalnatých a strmých svazích, proto obec připomíná svými kaskádovými budovami spíše město. Bad Gasteinu se díky tomu přezdívá „mrakodrapová vesnice“.

Foto: Leona Jarošová

Budovy v Bad Gasteinu

Léčivé prameny

První zmínky o léčivých pramenech v Gasteinu pochází z roku 1350. Pravidelné koupání v léčivé vodě je doloženo z druhé poloviny 15. století. Léčivé prameny alpské oblasti zkoumal Paracelsus, který se zabýval jejich složením. O Gesteinu psal podrobněji v roce 1525.

Přirozeně horká termální voda o teplotě asi 46 °C vyvěrá ze 17 zachycených pramenů na úpatí Badbergu. Voda se mísí s chladnější termální vodou na snesitelnou teplotu ke koupání. Vědci zjistili, že účinnost vody tkví především v jejím obsahu radonu, a tedy její mírné radioaktivitě.

Turistické zajímavosti

Procházkou kolem řeky se dostanete k dolní stanici lanovky Stubnerkogelbahn, která vás vyveze na horu Stubnerkogel. Zde si můžete vychutnat jedinečné výhledy na vrcholy Vysokých Taur. Stubnerkogel se nachází ve výšce 2 246 m n. m.

Pokud se rozhodnete vystoupat na Stubnerkogel pěšky jako my, nechte si na výstup i návrat dostatek času. Výstup je to náročný, cesty příkré. Ubývající vodu lze doplňovat z vyvěrajících horských pramenů.

Největší atrakcí je visutý most na vrcholu Stubnerkogelu, který se nachází téměř ve výšce 2 300 m n. m. a měří 140 m. Najdete zde i vyhlídkovou plošinu Glocknerblick a skalní stezku.

Foto: Leona Jarošová

Pod vrcholem Stubnerkogelu

V údolí lze také navštívit Gesteinskou léčivou štolu, která původně sloužila k těžbě zlata. Od roku 1952 je využívána jako lázeňské zařízení pro radonovou balneologii.

V termálním parku Bad Gastein vyvěrá termální voda přímo ze skály.

Na Graukogelu je možné obdivovat starobylé borovice. Některé stromy jsou staré téměř 400 let.

Bad Gastein je využíván turisty nejen v létě, ale i v zimě. Je zde vybudováno rozsáhlé lyžařské středisko, kde si přijdou na své i méně zdatní lyžaři.

Obnovení někdejší slávy

Po létech, kdy mnoho budov v Bad Gasteinu chátralo, dochází v posledních letech k jejich obnově. Bad Gastein se pokouší znovu pozvednout svoji někdejší slávu.

Nádherná příroda okolí Bad Gasteinu a Vysokých Taur vás určitě uchvátí a pokud se vydáte pěšky na některý z přilehlých vrcholů, zcela jistě na toto dobrodružství budete ještě dlouho vzpomínat.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz