Hlavní obsah
Lidé a společnost

David Bushnell – zapomenutý vynálezce ponorky, kterou sestrojil v kůlně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Šroub ponorky

David Bushnell v něčem připomíná Alana Karlssona, hlavní postavu z knih o stoletém staříkovi. I jeho fascinovaly výbušniny, také pracoval pro vládu, i když jen tu americkou.

Článek

Když ve svých dvaatřiceti letech v roce 1772 úspěšně demonstroval odpálení 60 gramů střelného prachu pod vodou, přihlížející strnuli úžasem. Do té doby nebylo něco takového myslitelné.

Brzy poté předvedl svou novou podvodní zbraň, o níž byl přesvědčen, že dokáže prorazit trup válečné lodi. Když pomocí zvláštní konstrukce dvou dřevěných sudů naplněných střelným prachem a kamením úspěšně odpálil 900 gramů střelného prachu, byl si jistý, že dokáže vyrobit účinnou podvodní bombu. Zbývalo vyřešit, jak takovou bombu dopravit do bezprostřední blízkosti trupu nepřátelské lodi, aniž by při tom přišel o život i někdo jiný než nepřítel. A tak se zrodilo podvodní plavidlo, kterému později přezdívali Želva.

Sestrojení ponorky bylo státní prioritou

Sestrojení ponorného válečného plavidla dostalo státní prioritu, jelikož v té době právě začala válka o americkou nezávislost. Bylo třeba se vypořádat s útočící britskou flotilou.

A protože bylo nutné utajit práce na válečném podvodním plavidle, přesunul se Bushnell do obyčejné kůlny na ostrůvku Poverty blízko svého bydliště. Rodině i přátelům oznámil, že se hodlá věnovat rybolovu a k tomu využije nevelkou loděnici. Uvnitř této kůlny stavěl Bushnell svou ponorku.

Tvar vejce a pouze jedna osoba

Ponorka měla tvar vejce, základ tvořilo dubové dřevo zpevněné železnými pásy, podobně jako je tomu u sudů. Těleso natřel dehtem, aby nepropouštělo vodu. Ponorka byla opatřena vyvýšeným vstupem a několika malými okénky, která ale v praxi pod hladinou neposkytovala stejně téměř žádné světlo.

Toto zvláštní plavidlo bylo konstruováno pouze pro jednu osobu. Člověk, který ponorku ovládal, musel mít hodně síly, protože veškerý pohon závisel na lidských svalech. Bylo třeba zaráz otáčet klikami, pumpovat a šlapat na pedál. Tímto schopným silákem byl Bushnellův bratr Ezra, který se na řece Connecticut a průlivu u Long Islandu cvičil v ovládání podvodního plavidla.

Nepovedený útok

Když ale mělo konečně dojít k ostrému útoku pomocí ponorky, Ezra náhle zemřel na tyfus. David se pokusil v krátké době vycvičit k práci s ponorkou ještě tři muže, z nichž nejlepší a nejsilnější se jevil Ezra Lee.

Nastala chvíle, kdy byl Ezra Lee uvnitř Želvy vyslán, aby u břehů Manhattanu zaútočil na britskou admirálskou loď jménem Orel. Po těžkostech, kdy byl společně s Želvou hnán proudem opačným směrem, se Leemu podařilo narazit Želvu k trupu admirálské lodi. Zbývalo výbušninu připevnit pomocí šroubu k trupu lodi, o zbytek se měl postarat časovač sestrojený pomocí několika nejlepších amerických hodinářů.

Leemu se ani po několikáté nepodařilo zavrtat šroub do trupu lodi. Začalo svítat, a tak se rozhodl pro návrat. Víko ponorky však způsobilo záblesk na vodní hladině, kterého si nepřátelé všimli a začali podivné plavidlo na člunech pronásledovat. Ezra Lee vypustil bombu do vody a ta brzy explodovala a pronásledovatele zahnala.

Podvedený a zklamaný

Po tomto fiasku se David Bushnell už o žádný podobný experiment nepokusil. Cítil se podvedený vlastní vládou, která nedodržela slib ohledně financí, a David dostal za svou práci na Želvě pouhých 150 dolarů.

Odešel z domova do vzdálené Georgie, kde žil pod jménem David Bush. Vyučoval zde vědě a náboženství, později si otevřel lékařskou praxi. Kdy a kde vystudoval medicínu, není známo.

Až po jeho smrti se zjistilo, že onen nenápadný David Bush byl vynálezcem ponorného plavidla, člověkem, který se znal s Georgem Washingtonem, Benjaminem Franklinem, Thomasem Jeffersonem.

Zdroj:

CRAUGHWELL, Thomas J. Nejznámější vědci ve službách války. Frýdek-Místek: Alpress, 2011. ISBN 978-80-7362-951-9.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz