Hlavní obsah
Zdraví

Dětská obezita se stává trendem doby. V roce 2030 se predikuje 45 procent obézních dětí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay, ilustrační foto

Obezita je v České republice v posledních letech velmi diskutovaným tématem. Odborníci však vidí zásadní problém ve zvyšující se obezitě dětí. Adolescent se 180 kilogramy není výjimkou.

Článek

V roce 2030 se predikuje 31 procent obézních chlapců a 14 procent obézních dívek. K tomu, aby odborníci mohli u svých pacientů vymýtit stravovací zlozvyky a efektivně je léčit, potřebují multidisciplinární tým, jehož součástí by měl být rozhodně i psycholog. Ovšem odborníci se shodují, že sehnat dostatečné množství dětských psychologů, je téměř nemožné.

Bez snídaně, ale s energetickým nápojem

Obezita je zapříčiněna řadou faktorů. Nejčastěji se však jedná o špatné stravovací návyky v rodině, které dítě automaticky přijímá a nese si je i do dalšího života. Nárůst tělesné hmotnosti způsobený endokrinní poruchou či genetikou je dle odborníků spíše výjimkou. U obézních dětí dochází ke kardiometabolickým, ortopedickým i psychickým obtížím.

Jako nejčastější dětské zlozvyky týkající se životosprávy vidí lékaři především špatné stravovací návyky ve smyslu absence snídaní a svačin, nekvalitních obědů, konzumace jídla během sledování mobilu, pití energetických nápojů a nedostatku spánku.

Rodiny se už nesetkávají u společných obědů či večeří a děti mají častěji kamarády virtuální než ty skutečné, s kterými by trávily svůj volný čas na čerstvém vzduchu. Když tedy k výše zmíněným faktorům přidáme nedostatek pohybové aktivity, obezita na sebe nenechá dlouho čekat. Lékaři se také shodují, že s obezitou se pojí i šikana ve škole a snížené sebevědomí, což může vést k depresím a dalším psychickým problémům včetně sebepoškozování.

Potřeba multidisciplinárních týmů

Na konferenci „Dětská obezita napříč obory“, kterou loni uspořádala společnost EUC, se lékaři shodli, že se ve svých ordinacích setkávají s adolescenty, kteří váží i 180 až 200 kilogramů a trpí různými komplikacemi spojenými s obezitou. Vzhledem k nízkému věku lze však většinu těchto nežádoucích zdravotních projevů eliminovat či úplně vyléčit snížením tělesné hmotnosti. Už v tomto mladém věku se začínají formovat pacienti na antihypertenzivech (lécích na snížení krevního tlaku) či na kombinaci těchto léků.

Lékaři se také shodli, že pro léčbu takových pacientů je potřeba multidisciplinární tým složený z lékaře pro děti a dorost, nutričního specialisty, psychoterapeuta, psychologa, rehabilitačního lékaře. Často je také nutná intervence kardiologa. Lékaři upozorňují na to, že rodiče často využívají služeb nutričních poradců, kde vynakládají nemalé finanční prostředky a není jasné, zda má tato cesta nějaké pozitivní výsledky. Nutričním poradcem se totiž může stát během několika dnů v podstatě každý. Pro obézní děti proto lékaři vidí v této určité neodbornosti značné riziko.

V poslední době se také mezi odborníky mluví o potřebě navýšení fyzické aktivity u školních dětí, ale také o narůstajícím počtu dětí, které se tělocviku vyhýbají. Rodiče je z tělesné výchovy z různých důvodů omlouvají, a ještě více tak přispívají k tomu, že dětská obezita se stává trendem doby.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz