Hlavní obsah
Zdraví

Extrémní obezita: Problém při hospitalizaci. Těchto lidí je v Česku 150 tisíc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Extrémní obezita

Čeští lékaři se stále častěji setkávají s lidmi, kteří váží 200 a více kilogramů. Tito pacienti se často nedokáží sami hýbat, není možné je vyšetřit metodou CT či MR, k přesunu je třeba techniky.

Článek

Když se na ulici podíváme kolem sebe, všimneme si, jak velké procento Čechů trpí nadváhou a obezitou. Snad všichni několik takových lidí známe a bohužel se většinou setkáváme s tím, že tito lidé svoji obezitu už dávno přestali řešit.

Obezita se v Česku týká i velkého procenta dětí. Na vině je klasicky nevyvážená strava, mnoho cukru a sladidel, nedostatek pohybu.

Extrémní obezita se týká jedinců s BMI > 60. Tito lidé bývají nejčastěji ohroženi respirační insuficiencí, kardiovaskulárními nemocemi a především „mechanickými“ důsledky vysoké hmotnosti.

Problémy nastávají při hospitalizaci

Problém nastává, když je takového člověka nutné hospitalizovat. Běžná zdravotnická zařízení nejsou schopna takové pacienty vyšetřit. Problematické je už samotné zjištění váhy, tonometry zkreslují naměřené hodnoty tlaku, rentgenová vyšetření bývají nepřesná. Pacienty není možné vyšetřit metodou CT a magnetické rezonance ať už z hlediska nosnosti a šířky stolu nebo z hlediska průměru skenovacích tunelů, do kterých se extrémně obézní lidé prostě nevejdou.

Pro manipulaci je třeba až osmi sester

Pokud je to možné, jsou tito lidé léčeni spíše ambulantně. V případě nutnosti hospitalizace přichází na řadu improvizace. Běžná nemocniční postel má standardní rozměry a musí se také vejít do dveří. I extrémně obézní pacient se na běžnou postel sice vejde, ale již není prostor pro manipulaci a polohování. Pak se třeba pevně spojují dvě postele dohromady.

Pokud chybí závěsné systémy, je pro manipulaci s takovým pacientem třeba nejméně šesti až osmi zdravotních sester, z nichž se nedobrovolně stávají vzpěrači. Sestrám pak hrozí zvýšené riziko zdravotního poškození.

Zavádění nových technologií v Praze

Všeobecná nemocnice v Praze proto postupně zavádí nové technologie, které mají zdravotníkům pomoci při práci s extrémně obézními pacienty. Jedná se o speciálně vybavené pokoje se závěsným systémem s nosností až 300 kilogramů a polohovatelná lůžka s nosností 500 kilogramů.

Nemocnice disponuje i XXL sanitkou a chystá se pracoviště vybavit i speciálními diagnostickými přístroji, speciálními operačními stoly a zubařskými křesly s vyšší nosností.

Je to jediné pracoviště v republice, které se péčí a vybavením specializuje na extrémně obézní pacienty. Řešením však určitě není pořizovat speciální a finančně velmi nákladné vybavení na více pracovištích napříč republikou.

Celospolečenské důsledky

Na prvním místě tedy stále zůstává snaha o snížení váhy obézních pacientů. Ti však musí sami chtít se svojí obezitou bojovat. Mnozí ji však bohužel přijali za svou a je těžké je motivovat ke změně.

Momentálně je obezita v Česku na vzestupu. Co je příčinou tohoto stavu, je otázkou pro diabetology a obezitology. Zcela jistě však tento nárůst souvisí s nastavením životního stylu a mnohdy nulovou motivací problém řešit. Tato pohodlnost tak doslova zabíjí a svými důsledky zasahuje do života společnosti.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz