Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jiří Ježek: Frajer a nejúspěšnější cyklista paralympijské historie. Troufl si i na StarDance

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Cyklistický závodník

Jiří Ježek jako jedenáctiletý kluk přišel při autonehodě o nohu. Chtěl být profesionálním fotbalistou. Nevzdal to a stal se úspěšným profesionálním cyklistou.

Článek

Proč frajer? Jednak proto, že Jiří vydal knihu o sobě, která má název Frajer, jednak proto, že Jiří díky tomu, co dokázal, opravdu frajer je. Stal se šestinásobným vítězem paralympiády a šestinásobným mistrem světa. Profesionální kariéru cyklisty ukončil v roce 2017.

Frajeři nepláčou

Jen málokdo si dokáže představit, co se odehrává v nitru chlapce, kterému autonehoda během chvíle obrátí život vzhůru nohama. Pravdou ale je, že děti se s podobnými situacemi často vyrovnávají lépe než dospělí a mají snahu žít v rámci možností normálně.

A to je případ Jiřího. Řekl si, že frajeři nepláčou a svůj sen o kariéře profesionálního fotbalisty poupravil a stal se profesionálním cyklistou, který se výkony vyrovnal i zdravým soupeřům.

Anděl strážný jménem Soňa

Jiřího kariéra nabrala nečekaný směr ve chvíli, kdy ve svých 23 letech poznal svoji manželku Soňu. Ta mu byla vždy oporou, chtěl vyhrávat nejen pro sebe, ale i pro svoji ženu. Soňa se stala i Jiřího manažerkou a celou závodní kariéru tak oba prožili ve vzájemné blízkosti. Soňa se podle Jiřího slov stala jeho celoživotní motivací.

Další hrozivá nehoda

Jedna nehoda paradoxně Jiřího kariéru nastartovala, druhá ji ukončila. Během mistrovství světa ve Spojených státech mu srážka s dvěma soupeři způsobila vážná zranění, kterým málem podlehl. Okamžitý zásah amerických lékařů mu zachránil život. I tak ale Jiří přišel o část plíce, levý prsní sval, dvě žebra. Měl roztříštěnou pažní kost pravé ruky, zlomený nos a vyražené zuby.

Jiří začal půl roku po hrozivém pádu znovu závodit, ale už žádný závod nevyhrál. Kvůli následkům nehody v roce 2017 definitivně svoji kariéru ukončil.

Současné aktivity

Ale Jiří vidí v každé životní situaci nějaký posun, a tak se dnes věnuje mnoha činnostem, které se sportem a jeho životním příběhem souvisí.

Jiří poskytuje sportovní, zdravotnické a protetické poradenství, pořádá inspirativní a motivační přednášky, je vyhledávaným moderátorem mnoha sportovních akcí a vyhlášení. Kromě cyklistiky se aktivně věnuje běhu i dalším sportovním aktivitám.

Uvidíme ho ve StarDance

Jiří přijal výzvu České televize a v říjnu bychom ho měli vidět ve třinácté řadě taneční televizní soutěže StarDance. Porotkyni Tatianě Drexler se smíchem slíbil, že bude propínat špičky.

Ať se Jiří ve StarDance umístí jakkoli, pro mě bude vítězem.

Vzdát to můžeš zítra

Člověk by měl pochopit, kde je v životě jeho místo a že i negativní věci v našich životech nás mohou pozitivně nasměrovat, obohatit. A tak se stejně jako Jiří nevzdávejme. Vzdát to můžeme kdykoli jindy nebo nikdy.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz