Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Všeobecná lycea: Školy, jejichž absolventi budou bez práce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels, ilustrační foto

Vytvoření nových všeobecných lyceí v České republice opravdu odráží priority mladých lidí, ale naprosto se neslučuje s uplatnitelností na trhu práce.

Článek

Před několika dny sám pan premiér ohlásil, že od příštího roku se v České republice spustí vzdělávání v novém oboru všeobecné lyceum. Vytvoření tohoto nového všeobecného oboru má více odpovídat potřebám společnosti a odrážet priority a zájem mladých lidí.

Něco mezi gymnáziem a odbornou školou

Lycea již v České republice existují. Momentálně se ale jedná o typ středních škol s určitým odborným zaměřením, které ovšem nepřipravují žáky na budoucí povolání v takové kvalitě jako odborné střední školy. Současná lycea se od odborných škol liší především nízkou nebo žádnou praxí. Absolventi současných lyceí tak rozhodně nejsou odborně připraveni vstoupit na trh práce a samostatně pracovat.

Všeobecné lyceum posune tuto minimální odbornost do odbornosti nulové. Všeobecná lycea mají vzniknout jako alternativa gymnaziálního vzdělávání. Vznikne tedy typ škol s nižší úrovní vzdělávání, než mají gymnázia, a naprostou absencí jakékoli odbornosti. Pokud tedy absolvent všeobecného lycea nebude pokračovat ve studiu na vysoké škole, bude na trhu práce uplatnitelný daleko hůře než žák s výučním listem. A argument, že o tyto všeobecně vzdělané jedince je na trhu práce enormní zájem, v praxi opravdu neobstojí. Jen v mém bezprostředním okolí vidím, že z absolventů gymnázií bez dalšího odborného vzdělání se rekrutují skladníci, prodavači, asistentky pedagoga. Na těchto pracovních pozicích samozřejmě není nic špatného, jen na ně není nutné studovat na gymnáziu. To samé bude platit pro absolventy budoucích všeobecných lyceí.

Trh práce lidi bez odbornosti nepotřebuje

Jedním z argumentů pro vznik všeobecných lyceí je jejich úloha při přípravě žáků na studium na vysokých školách. Otázkou ovšem zůstává, zda budou schopna úrovní vzdělání konkurovat gymnáziím a jejich absolventi budou schopni u přijímacích zkoušek takových výsledků jako absolventi gymnázií. Ke studiu na vysokých školách se lze přece přihlásit i po absolvování jakékoli odborné střední školy.

Dalším častým argumentem pro vznik všeobecných lyceí je možnost se později rozhodnout. Opravdu si někdo myslí, že většina těchto absolventů bude i po dalších čtyřech letech vědět, co opravdu chce? Ze zkušenosti vím, že i většina gymnazistů ke konci svého studia tápe a naprosto netuší, jakou vysokou školu má zvolit.

Všeobecná lycea jsou opravdu potřebná. Jsou potřebná pro děti, které se ke svému životu nehodlají postavit čelem a kterým se nechce pracovat hlavou ani rukama. Po absolvování všeobecného lycea se tito mladí lidé budou muset podívat realitě do očí a zjistí, že pouze s tímto vzděláním jsou na trhu práce v podstatě neuplatnitelní. Tedy ne tak jak si představovali. To zákonitě povede k psychické frustraci.

Již nyní máme kvůli psychickým problémům v invalidním důchodu vysoké procento mladých lidí. Pokud jim nepřestaneme nasazovat růžové brýle, toto procento se bude rapidně zvyšovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz