Hlavní obsah
Jídlo a pití

Nápoj Prime: Předražený drink děti milují, může ale způsobit vážné srdeční potíže

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Nápoj v plechovce

V poslední době je u českých školáků vedle klasických energetických nápojů stále oblíbenější nápoj Prime. Znamená pro ně však ohrožení na zdraví.

Článek

Nápoj Prime propagují nejen jeho tvůrci, youtubeři Logan Paul a Olajide William Olayinka známý také jako KSI, ale i jiní sportovci. A právě youtubeři mají na školáky obrovský vliv.

Kdo má Prime, je „in“ a je obdivován svými vrstevníky. Pití Prime a dalších energetických nápojů se týká už žáků druhých tříd základních škol. Učitelé si s tímto fenoménem, který je často finančně podpořen samotnými rodiči, nevědí rady.

Obal děti láká

Prime se prodává ve dvou variantách. Jedna je určena k doplnění tekutin po sportu (Hydration), druhá varianta patří do skupiny energetických nápojů.

Každá varianta má několik příchutí. Ačkoli nápoj není primárně určen pro děti, barevnost obalů napovídá, že tomu tak ve skutečnosti vůbec není. A vzhledem k tomu, že v České republice neexistuje žádná regulace prodeje a reklamy týkající se energetických nápojů, děti tak zcela legálně poškozují své zdraví. Někteří poslanci sice prosazují zákaz prodeje energetických nápojů dětem, zatím se však nic nemění.

Proč je Prime nebezpečný?

Energy varianta je nápojem v plechovce o objemu 345 ml. Na internetu se prodává za 235 korun. Problém není pouze v nepřiměřené ceně, ale především v obsahu kofeinu, který je dvakrát vyšší než u běžných energetických nápojů. To u dětí způsobuje nesoustředěnost, úzkostné stavy, problémy se spánkem. V praxi velice často tyto nápoje konzumují děti s ADHD, což ještě projevy této poruchy znásobuje.

Druhá varianta s názvem Prime Hydration se prodává v plastových lahvích o objemu 500 ml za cenu 100 až 150 korun. Tuto variantu lze koupit téměř v každém supermarketu i v menších prodejnách.

Když pomineme fakt, kde školáci berou peníze na takto drahý nápoj, jeho široká dostupnost z něj činí doslova časovanou bombu. Prime Hydration neobsahuje nápis, že nápoj není vhodný pro děti, a proto i mnoho rodičů nemusí mít pocit, že jejich dítě konzumuje něco škodlivého.

Odborníci varují především před konzumací obou variant dětmi. Výrazně nebezpečnější je ovšem varianta Hydration, která obsahuje 700 mg draslíku.

Nejenže nápoj není vhodný pro sportovce, ale je doslova nebezpečný pro děti, pokud je používán pro doplnění tekutin a iontů po větší fyzické zátěži.

Jednoduše řečeno po tělesné zátěži není pro rehydrataci vůbec nutné draslík doplňovat. Tělo při fyzické zátěži ztrácí pocením sodík.

Co může hyperkalémie u dětí způsobit?

Nebezpečí hrozí již při vypití více než jednoho nápoje Prime.

Vysoká hladina draslíku v krvi neboli hyperkalémie může způsobit nepravidelnost srdečního rytmu a v extrémních případech i zástavu srdce.

Objevit se mohou křeče, pálení, škubání, paralýza svalů. To se může týkat i dýchacích svalů. Pak jde o ohrožení života.

Běžnými projevy jsou také nevolnost, zvracení, bolesti břicha, celková slabost a únava.

Obsah draslíku v nápoji může být nebezpečný pro osoby, které nemají v pořádku ledviny a pro lidi, jež užívají léky s obsahem draslíku.

Sečteno podtrženo

Obě varianty nápoje nejsou pro děti ani dospělé žádným přínosem. Kromě vysokého množství kofeinu a draslíku obsahují i velké procento cukru, což přispívá k rozvoji dětské nadváhy a obezity.

Na škodlivost nápoje Prime upozorňuje i Státní zdravotní ústav. Mnoho lékařů se také podivuje nad tím, že tento drink mohl být schválen pro prodej v České republice a Evropské unii a že je vůbec možné jej koupit kdekoli mimo lékárny.

Když nás a naše děti neochrání legislativa, musíme se sami více zajímat o to, co nám trh nabízí a čím jsou ohroženy především děti.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz