Hlavní obsah
Psychologie

Psychologie terorismu aneb Vynucování požadavků zabíjením nevinných

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Teroristické činy se staly součástí našich životů. Strach, nejistota a smrt, které se šíří prostřednictvím médií, působí na psychiku mnoha nezúčastněných lidí a ovlivňují veřejné mínění.

Článek

Terorismus je fenoménem, který v nás vzbuzuje pocit ohrožení, jelikož útok nelze předvídat. Může se odehrát kdekoli, kdykoli a vůči komukoli. Absence kontroly nás děsí.

Termín terorismus je odvozen od latinského slova terrere, což znamená strašit, hrozit, způsobovat hrůzu. Terorismus je v dnešní době v nějaké podobě přítomen i ve většině evropských států. Pro terorismus však neexistuje všezahrnující či univerzální definice těchto jevů. Odborníci tvrdí, že jeho chápání je ve skutečnosti velmi nejasné, nejednoznačné a subjektivní.

Až do druhé poloviny 20. století převažovalo přesvědčení, že teroristé jsou fanatičtí šílenci, jejichž jednání není možné racionálně vysvětlit. Jediným vědním oborem, který se problematikou terorismu zabýval, byla psychologie. Tento pohled se začal měnit v 60. letech 20. století v důsledku toho, že terorismus už přestával být aktem jednotlivců či malých skupin, ale čím dál tím více se přesouval k činům organizovaných skupin s jasně vyřčenými cíli. V té chvíli se problematikou terorismu začali zabývat i vědci z mnoha vědních oborů, kteří se snaží o komplexní pohled na terorismus i jeho aktéry.

Společné rysy

Pro terorismus existuje hned několik definic, z nichž lze vyvodit společné rysy. Můžeme říci, že terorismus znamená nerozlišující politicky motivované a bezohledné zabíjení civilního obyvatelstva. Jednotlivé prvky této definice mohou znít takto:

  • Cílem každého teroristického útoku je vynucení změn ve vnitřní, zahraniční či globální politice.
  • Teroristé téměř nikdy neznají totožnost lidí, vůči kterým je útok mířen.
  • Teroristé se sice mstí nenáviděným diktátorům či okupantům, ale zabíjí lidi, kteří se ničím neprovinili.
  • Jde o opakované zabíjení páchané s cílem přilákat pozornost a vynucovat si tak splnění požadavků.
  • Vždy je útok veden na lidi, kteří nemají žádnou zbraň a jejich obrana je tak nulová.

Příčiny terorismu

Ze zahraničních studií vyplývá, že teroristé, resp. teroristické skupiny jsou podněcovány mnoha rozdílnými příčinami a motivy. Jsou uváděny tři podstatné kategorie motivů: racionální, psychologické a kulturní.

U racionální motivace jde o to, že teroristická akce je v podstatě založena na racionální analýze, která je charakteristická pro vojenské štáby či podnikatelské skupiny.

Psychologická motivace je odvozena od osobní nespokojenosti teroristy s dosavadním životem a touhy po úspěchu a prosazení.

Kulturní motivace je založena na rozdílných kulturních charakteristikách, které vedou k projevům terorismu.

Sebevražední atentátníci

Samostatnou kategorií jsou sebevražedné atentáty, které jsou často charakteristické efektem tzv. mystického přesvědčení. Toto přesvědčení u pachatelů vyvolává představu, že nezemřou, případně díky tomuto činu získají nesmrtelnost. Tyto útoky se odehrávají i na evropském území, nejčastěji jsou realizovány muslimskými radikály útočícími pomocí sečných zbraní, automobilů, výbušnin či nelegálně držených střelných zbraní. Jsou připraveni riskovat cokoli až do vlastního sebezničení.

Úmrtí samotného vykonavatele je zde nezbytným předpokladem úspěchu operace. Sebevražedný útočník nese výbušninu na svém těle nebo v dopravním prostředku, který buď řídí, nebo se sám veze a míří směrem k vytyčenému cíli, aby současně při takovém útoku sám zahynul.

Takový způsob útoku je bohužel velmi efektivní. Sebevražedný terorista se může sám rozhodnout o nejvhodnějším načasování útoku a sám sebe může nasměrovat na nejvhodnější místo útoku tak, aby způsobená škoda byla co největší. Takový útok je možné vykonat v podstatě kdykoli, není finančně nákladný a škoda, která je nepříteli způsobena, je obrovská.

Z psychologického hlediska je motivací ke ztotožnění se s teroristickými praktikami enormní životní nespokojenost, konkrétní společenské prostředí a obsah a systém vzdělání vedoucí k sociálním předsudkům a ideovému fanatismu.

Důsledky terorismu

Samotné důsledky terorismu jsou všeobecně jasné. Jedná se především o oběti na životech, rozsáhlé materiální škody, mezinárodní nestabilitu, nejistotu a napětí. Velmi významně se teroristické útoky podepisují na ekonomice, dochází k propadům akcií, propadům v cenách ropy a dalších komodit, zvyšují se náklady na bezpečnostní opatření. Jedním z důsledků je také určitý tlak veřejnosti na efektivní protiteroristickou politiku.

Jsme jednou z nejbezpečnějších zemí

Problematika terorismu je tématem velmi rozsáhlým. Terorismus i radikalizační procesy stojí v popředí zájmu bezpečnostních expertů, tvoří také významnou část bezpečnostních dokumentů České republiky.

V současnosti je Česká republika jednou z nejbezpečnějších zemí světa. Doufejme, že tomu tak bude i v letech následujících.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz