Hlavní obsah

Rasputin: Kontroverzní mnich, který ovládl carskou rodinu. Byl utopen v řece Něvě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Rasputin

Šílený mnich, který začínal jako negramotný povozník a zloděj koní, dokonale ovládl carskou rodinu i politiku carského Ruska.

Článek

Grigorij Jefimovič Rasputin byl ruský mystik a duchovní poradce, který se stal jednou z nejkontroverznějších postav ruské historie. Narodil se 21. ledna 1869 v malé vesnici Pokrovskoje na Uralu. Jeho život a vliv na ruskou carskou rodinu, zejména na carevnu Alexandru Fjodorovnu, jsou dodnes předmětem mnoha spekulací a debat.

Raný život a duchovní cesta

Rasputin pocházel z chudé rolnické rodiny a jeho dětství bylo poznamenáno těžkou prací a náboženským nadšením. V mládí prý kradl, pil alkohol a nezřízeně si užíval s dívkami. V osmnácti letech ale odešel do kláštera a stal se silně věřícím. Vydal se na duchovní pouť, během níž navštívil mnoho klášterů a svatých míst. Po návratu se sice oženil, ale rodinu brzy opustil a začal hlásat Boží slovo. Tvrdil, že se mu zjevil Hospodin a po této zkušenosti měl božské vize. Stal se lidovým léčitelem, uměl používat hypnózu a žil z darů svých podporovatelů. Jeho charismatická osobnost a údajné léčivé schopnosti mu přinesly pověst svatého muže.

Vliv na carskou rodinu

Rasputin se dostal do Petrohradu kolem roku 1905 a zvěsti o jeho léčitelských schopnostech se donesly až k carské rodině Mikuláše II. Carevna Alexandra věřila, že Rasputin má schopnost léčit jejího syna Alexeje, který trpěl hemofilií. Díky této víře se Rasputin stal důvěrným poradcem carské rodiny a měl i značný vliv na rozhodnutí Mikuláše II. Ovlivňoval výběr církevních hodnostářů, zasahoval do dění v armádě i v politice. V nejzásadnější politické záležitosti se však Rasputinovi nepodařilo carův názor ovlivnit. Rasputin totiž cara varoval, že účast v první světové válce Rusko zničí. Car ovšem Rasputinovy obavy ignoroval.

V Petrohradě však Rasputin žil nezřízeným životem, orgiemi prý zaháněl ďábla v sobě i v ženách. Během válečných let se mu podařilo svým způsobem života carskou rodinu naprosto zdiskreditovat. Rasputinův vzestup k moci byl provázen mnoha skandály a kontroverzemi. Byl obviňován z korupce, nemorálního chování a manipulace s carskou rodinou. Jeho vliv na politiku a rozhodování během první světové války vyvolával silnou opozici mezi šlechtou a politickými kruhy.

Smrt pod ledem řeky Něvy

V noci z 29. na 30. prosince 1916 byl Rasputin zavražděn skupinou šlechticů, kteří věřili, že jeho smrt pomůže zachránit Rusko před kolapsem. Jeho smrt byla stejně dramatická jako jeho život. Podle legendy přežil otravu i střelbu do hrudi i do zad. Příčinou jeho smrti se stalo až utopení, kdy jej vrazi z vysokých šlechtických kruhů zabalili do kožešiny a vhodili pod led zamrzlé řeky Něvy.

Monarchie v Rusku padla necelé tři měsíce po jeho smrti. Car byl i se členy své rodiny zastřelen o rok později. Přežila Rasputinova dcera Maria, která uprchla do Francie a později emigrovala do Spojených států amerických.

Rasputinova postava zůstává fascinujícím a kontroverzním tématem. Jeho život se stal inspirací pro mnohé umělce, byly o něm natočeny filmy i napsány divadelní hry. Někteří ho považují za svatého muže s nadpřirozenými schopnostmi, zatímco jiní ho vidí jako manipulativního šarlatána, který využíval svou moc pro osobní zisk.

Zdroje:

RADZINSKIJ, Edvard. Rasputin. Praha: Mladá fronta, 2002. ISBN 80-204-0936-X.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz