Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sentinelci: Jeden z nejobávanějších domorodých kmenů na světě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Domorodá dívka

Kdokoli se pokusil kontaktovat tento domorodý kmen žijící na indickém ostrově Severní Sentinel, byl okamžitě napaden a v mnoha případech zabit.

Článek

Jakkoli je cestování a objevování exotických míst vzrušující, existují lokality, které jsou cizincům zapovězené. Jednou z nich je právě Severní Sentinel, ostrov v Bengálském zálivu o rozloze asi 60 čtverečních kilometrů.

Sentinelci patří k několika málo posledním nekontaktovaným kmenům planety. Jejich počet není znám, odhaduje se do 500 členů. O kmeni toho víme velice málo. Jednou z hypotéz je, že neumí rozdělat oheň.

S jistotou ale můžeme tvrdit, že pokusy o navázání bližšího kontaktu se Sentinelci měly vždy katastrofální následky.

Indická vláda zakázala vstup na ostrov. Jedním z důvodů je bezpečnost případných návštěvníků, dalším je ochrana samotných domorodců. Dodnes kolem ostrova nepřetržitě hlídkuje indické námořnictvo.

Existuje několik doložených zpráv o kontaktu Sentinelců s vnějším světem.

Britský námořní důstojník unesl 6 členů kmene

V 19. století byla Indie jednou z britských kolonií a britští důstojníci se často pokoušeli různé komunity podrobit násilně. Tak se stalo, že se britský námořní důstojník Maurice Vidal Portman odvážil se svojí družinou na Severní Sentinel.

Zajal zde starší pár a čtyři děti. Odvezl je do civilizace, kde muž i žena brzy onemocněli a zemřeli. Stalo se tak zřejmě kvůli nízké imunitě vůči nemocem civilizovaného světa. Děti byly raději poslány se zásobami a dary zpět do svého domova.

Napadení posádky ztroskotané lodi

V roce 1867 nedaleko ostrova ztroskotala indická obchodní loď. Na břeh se dostalo 86 cestujících a 20 členů posádky. Záhy byli napadeni příslušníky kmene, kteří na ně útočili dokonale zpracovanými šípy.

Zbývajícím členům posádky se však podařilo holemi a kameny útok Sentinelců odrazit. Nakonec byli zachráněni britským královským námořnictvem.

Sentinelci zabili uprchlého trestance

V roce 1896 uprchl z hlavní trestanecké kolonie na provizorním voru hinduistický trestanec. Pátrací skupina jej našla po několika dnech na břehu Severního Sentinelu probodeného šípy a s podříznutým hrdlem.

Pytláctví a misie skončily smrtí

V roce 2006 dva pytláci, kteří poblíž ostrova lovili kraby, uvízli s lodí na korálovém útesu. Sentinelci je zabili a jejich těla zakopali na pláži.

Zřejmě nejznámější a nejtragičtější případ se odehrál v roce 2018. Americký evangelický misionář John Allen Chau se pokusil domorodý kmen obrátit na křesťanství. Byl okamžitě zabit a jeho snaha potvrdila, že bude lépe tento nepřístupný kmen ponechat jeho izolaci.

Krátkodobý kontakt s domorodci

Obyvatelé Severního Sentinelu lákali i mnoho antropologů. Sentinelci je pouze pustili do blízkosti pobřeží a přijímali různé dary, především kokosové ořechy. Žádnému z antropologů se však do jejich blízkosti nepodařilo proniknout a zdokumentovat život tohoto domorodého kmene, který svojí tajemností zřejmě bude přitahovat návštěvníky i nadále.

Přestože místo a jeho obyvatelé nepřestávají svět fascinovat, bude lépe ponechat Sentinelce v izolaci pro jejich bezpečnost i pro zachování jejich kultury a způsobu života.

I civilizovaný svět by se měl naučit respektovat hranice a přání domorodých komunit.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz