Hlavní obsah
Lidé a společnost

Simona Monyová: spisovatelka zavražděná manželem. Volání o pomoc nikdo neslyšel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Otevřená kniha

Významná česká spisovatelka, autorka ženských románů, které četli i muži. Ve 44 letech byla zavražděna manželem Borisem Ingrem.

Článek

Simona Monyová, vlastním jménem Simona Ingrová, rozená Urbánková, chtěla být vždy spisovatelkou. Pseudonym Monyová si zvolila jako upomínku na svého dědečka. Ten jí nikdy neříkal Simono, Simčo, Simi, ale vždy jen Mony. Dědeček ji velkou část dětství vychovával a vzniklo mezi nimi silné pouto.

Monyová byla dvakrát vdaná, byla matkou tří synů, žila v brněnských Obřanech.

Nakladatelé ji odmítali

Svoji první knihu napsala ihned po listopadu 1989. Nakladatelé ji odmítali, nezdála se jim dostatečně zajímavá. Simona se tedy rozhodla pro ženský román. Bylo třeba prorazit knihou, která by zaujala nejen čtenáře, ale i nakladatele.

Napsala čtyři knihy v duchu červené knihovny. Nakladatelé byli spokojeni, čtenářský úspěch Monyovou těšil.

Nové literární směřování

V hloubi duše však cítila, že to není žánr, který by ji vnitřně naplňoval a jemuž by chtěla zasvětit svoji spisovatelskou dráhu.

Ve svých dalších knihách tedy uplatnila znalosti z psychologie a mezilidských vztahů. Psala o věcech, které vychází ze samotné podstaty lidského života.

Tématy knih se staly především partnerské vztahy, vztahy rodičů s dětmi, pocity samoty, domácí násilí a další trápení, se kterými se člověk ve svém nitru těžko vyrovnává.

Monyová později se svým manželem Borisem Ingrem založila nakladatelství Mony, v kterém její knihy vycházely.

Jedny z nejznámějších knih Monyové jsou: Opiju tě rohlíkem, Sebemilenec, Konkurz na milence. Poslední knihou jsou Srdceboly. Některé knihy se staly předlohou pro filmové zpracování.

Slabé volání o pomoc a vražda

I když Monyová vždy tvrdila, že její knihy nejsou autobiografické, po její smrti se prokázalo, že byla obětí domácího násilí a vlastní prožitky vkládala do svých knih.

Její manžel ji v srpnu 2011 při hádce zavraždil šesti bodnými ranami, jimž Simona Monyová podlehla. Ingr pak pobodal i sebe a přivolal záchranáře. Ti ho našli krvácejícího ležet před domem, kde na ně křičel, aby nejdříve ošetřili jeho ženu.

Skutečnost, že sám zavolal pomoc, mu u soudu zajistila o tři roky kratší trest. Soud původně navrhoval osmnáct let odnětí svobody. Ingr byl za vraždu odsouzen k patnácti letům vězení.

Takto tragicky zemřela mladá spisovatelka, jejíž volání o pomoc bylo v jejích knihách příliš slabé.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz