Hlavní obsah

Víte, o jaké sociální dávky můžete požádat? Tyto pomohou nejen seniorům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Spokojený senior

Nejen jako senior máte nárok na řadu sociálních dávek, které vám mohou pomoci například s úhradou léků, bydlením či s pečovatelskou službou. Zde najdete přehled sociálních dávek a způsob, jak si o ně zažádat.

Článek

Příspěvek na živobytí

Nárok na příspěvek na živobytí má osoba, která je uznána za osobu v hmotné nouzi. Příspěvek na živobytí je určen na úhradu potřeb osoby (společně posuzovaných osob) na úrovni zabezpečující její základní životní podmínky. Jedná se především o zabezpečení stravy, ošacení, obuvi, základních hygienických potřeb apod.

Posuzuje se příjmová, sociální a majetková situace osoby a osob společně posuzovaných. Dále se posuzuje, zda si osoba (společně posuzované osoby) nemůže příjem zvýšit vlastním přičiněním.

Příspěvek na bydlení

Jedním ze základních příspěvků je příspěvek na bydlení. Je to dávka vyplácená rodinám či jednotlivcům s nízkými příjmy, které nepokryjí náklady na bydlení. V případě rodiny je tato dávka závislá na společném rodinném příjmu. Příspěvek lze nárokovat až tři měsíce zpětně.

Doplatek na bydlení

Řadí se do tzv. dávek hmotné nouze, žadatel musí být uznán Úřadem práce za osobu v hmotné nouzi a z toho vyplývá, že má přiznaný nárok na tzv. příspěvek na živobytí. Výše doplatku na bydlení je stanovena tak, aby po zaplacení nákladů na bydlení (tj. nájmu, služeb s bydlením spojených a nákladů za energie) zůstala osobě či rodině částka na živobytí.

Doplatek na bydlení lze v případech hodných zvláštního zřetele poskytnout i do ubytovacích zařízení, které mají schválený provozní řád nebo do jiného než obytného prostoru, který má schválené standardy kvality bydlení (např. domovy pro seniory, chráněná bydlení apod.)

Příspěvek na péči

Příspěvek na péči je určen lidem od jednoho roku věku, kteří kvůli dlouhodobě nepříznivému zdravotnímu stavu potřebují péči a pomoc při zvládání základních životních potřeb, kterých je celkem deset.

Těmi jsou: mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity, péče o domácnost (nehodnotí se u dětí do 18 let).

Z poskytnutého příspěvku pak tyto osoby hradí pomoc, kterou jim může dle jejich rozhodnutí poskytovat osoba blízká, asistent sociální péče, registrovaný poskytovatel sociálních služeb, dětský domov, speciální lůžkové zdravotnické zařízení hospicového typu nebo zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc.

Mimořádná okamžitá pomoc

Prostřednictvím dávek mimořádné okamžité pomoci může být poskytnuta pomoc v situacích mimořádného a nepříznivého charakteru, které je nutné řešit okamžitě.

Mimořádná okamžitá pomoc je dávkou jednorázovou, až na výjimku a nenárokovou, na kterou vzniká nárok v okamžiku, kdy je osoba příslušným pracovištěm Úřadu práce ČR uznána za osobu v hmotné nouzi, protože se dostala do některé ze sociálních situací uvedených v zákoně. V odůvodněných případech lze dávku poskytnout opakovaně.

Kontaktujte příslušné pracoviště

Základní informace o postupu podání žádosti o jednotlivé dávky lze získat na internetu prostřednictvím portálu MPSV. Pro získání podrobných informací o podmínkách a postupu podání žádosti o konkrétní dávku je vhodné osobně či telefonicky kontaktovat příslušné pracoviště Úřadu práce. Pracovníci úřadu vám poskytnou příslušné informace a v případě potřeby poradí s vyplněním žádosti.

Jednotlivé kroky

  • Kontaktovat příslušné pracoviště a zjistit podmínky a podrobnosti.
  • Shromáždit potřebné doklady a vyžadovaná potvrzení.
  • Vyplnit žádost o požadovanou dávku. V případě potřeby s vyplněním pomůže pracovník ÚP.
  • Podat žádost na příslušném ÚP osobně nebo elektronicky.

Nepojistných sociálních dávek existuje celá řada. V článku jsou zmíněny především ty, které jsou důležité pro seniory. Tyto nepojistné sociální dávky jsou významnou součástí našeho sociálního systému, mohou být významnou pomocí všem, kteří se dostali do nelehké životní situace. Především pak seniorům mohou pomoci zlepšit životní úroveň.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz