Hlavní obsah
Finance

Výhra ve Sportce: Dá se zvýšit její pravděpodobnost, nebo je vše jen dílem náhody?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Štěstí z výhry

Pravděpodobnost, že ve Sportce vyhrajeme, je velmi malá. Může se zdát, že častějším sázením možnost výhry zvýšíme. Opak je ale pravdou.

Článek

Sportka je loterií s dlouhou tradicí. Vždyť k ní své naděje upínali už naši rodiče i prarodiče. Světlo světa Sportka spatřila na Velikonoční pondělí roku 1957. Představitelé socialistického Československa chtěli uspokojit touhu lidí po sázení a také získat peníze na financování sportu. Nemalou motivací státu bylo snížit množství černých sázek.

Mnoho lidí touží ve Sportce či podobných hrách vyhrát a mnoho lidí v nich také sází. Analytici ovšem vypočítali, že pravděpodobnost vyšší výhry je jedna ku čtrnácti milionům. Měřeno čísly z toho tedy vychází, že čím více sázíme, tím více proděláváme.

Češi prosází desítky miliard korun

I přes tato fakta Češi ročně prosází desítky miliard korun a tato částka stále roste. Každý věří něčemu jinému. Někdo sází data narození svých blízkých, jiný má svá šťastná čísla, další nechá čísla vygenerovat počítačovým systémem. Prioritní je jistě vidina velké výhry. Určitou roli zde ale zřejmě hraje adrenalin ze hry, který se mírou pravděpodobnosti a penězi ocenit nedá.

Když vyhraješ, už nesázej

Na internetu lze nalézt programy, které dokáží „vítězné“ kombinace čísel generovat. Podstatou rozpisů je pokrýt více čísel a zvýšit tak šanci na výhru. Analytici, kteří se zaměřili na pravděpodobnost výhry, ale tvrdí, že tyto rozpisy ani žádné strategie nemohou pravděpodobnost výhry zvýšit.

Podle expertů se na podobné číselné hry vyplatí sázet pouze krátkodobě, a to v situaci, kdy člověk vyhraje a dále již nesází. V takovém případě je tzv. střední hodnota (statistická veličina nahrazující soubor čísel jednou hodnotou, nejčastěji průměr) výsledků her záporná. Jednoduše řečeno, čím déle hrajete, tím více prohrajete.

Sázejte „chytře“

Analytici také tvrdí, že je možné sázet alespoň trochu „chytře“.

  • Je dobré sázet čísla, která nemohou být nějakým datem, třeba narození. Pokud už chcete využít data narození, kombinujte je s jinými čísly.
  • Nesázejte příliš nízká čísla a tzv. šťastná čísla.
  • Nezaškrtávejte čísla na tiketu tak, aby vznikl nějaký obrazec.
  • Neopakujte vylosovaná čísla z minulého týdne a blízké doby.
  • Vsaďte vícero kombinací.
  • Buďte originální a pokuste se myslet jinak než ostatní. Jen to vám zaručí, že se při případné výhře nebudete muset s nikým dělit. A to už je určitá strategie, která se může vyplatit.

Lze samozřejmě také pomocí dostupných statistik vysledovat čísla, která jsou losována častěji než jiná. I tak je ale výsledná pravděpodobnost velmi malá. Zaručený způsob jak vyhrát ve Sportce, prostě neexistuje.

Sázky na sport a investice

Daleko pravděpodobnější je výhra při sázkách na konkrétní sport. Zde je ale již třeba mít určité znalosti o týmech, jednotlivých hráčích a tabulkách výsledků.

Jestli ale nechcete neustále zbytečně přicházet o peníze, kterých možná i tak moc nemáte, zvažte raději možnost nějaké investice, která se jistě vyplatí mnohem více.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz