Hlavní obsah
Lidé a společnost

Výročí erfurtské latrínové katastrofy. 60 šlechticů se utopilo v žumpě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

26. července 1184 došlo v Petersberské citadele v Erfurtu k neštěstí, které vešlo do dějin jako erfurtská latrínová katastrofa.

Článek

Německý král a pozdější císař Svaté říše římské Jindřich VI. byl nucen zasáhnout do sporu, který vyvrcholil mezi durynským lantkrabětem Ludvíkem III. a arcibiskupem Konrádem z Mohuče.

Svolání sněmu

Když Jindřich cestoval po kraji během tažení proti Polsku, rozhodl se svolat do Erfurtu sněm, aby tak zprostředkoval jednání mezi oběma znesvářenými stranami. Na setkání byli pozváni všichni šlechtici Svaté říše římské. Mnozí se také 25. 7. do Erfurtu dostavili.

Utopení v exkrementech

Brzy po začátku shromáždění se však vahou tolika lidí zřítila podlaha sálu a téměř všichni se propadli prvním patrem do latríny ve sklepě. Tato událost si vyžádala 60 obětí. Mnozí se utopili v lidských exkrementech, někteří se udusili plyny nebo byli rozdrceni zbytky zřícené podlahy.

Král Jindřich VI. přežil

Král Jindřich VI. tragédii přežil jen díky tomu, že seděl ve výklenku s kamennou podlahou, odkud musel být zachráněn pomocí žebříků. Lantkrabě Ludvík III. Durynský přežil také. Oba ihned místo co nejrychleji opustili.

Zdroje:

RUNDFUNK, Bayerischer. 26. Juli 1184 : Erfurter Latrinensturz. www.br.de. 2011-10-18. Dostupné online [cit. 2023-07-17].

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz