Hlavní obsah
Psychologie

Závist: Destruktivní emoce plodící nenávist je silnou zbraní v nitru slabochů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Závist

„Závist je nejvyšší formou uznání.“ V tomto výroku Juraje Kukury se skrývá velká pravda.

Článek

Závist je jednou z lidských emocí, jež spočívá v touze po něčem, co přísluší někomu jinému, a snaze získat předmět této touhy či o něj druhého připravit, a to někdy i za cenu velmi zavrženíhodných činů. Křesťanství ji řadí mezi sedm hlavních hříchů. Závidět lze osobnost, schopnosti, úspěch v jakékoli oblasti, bohatství, rodinu, přátele, cokoli.

Závistivci vidí jen výsledek

Rozhodli jste se zhubnout, studovat, změnit práci, postavit dům, vykročit vstříc nové výzvě a dosáhli jste svého cíle? Pak jste určitě poznali, že úspěch se neodpouští. Možná vás napadlo, že vám přece není co závidět, vždyť k vašemu úspěchu vedlo mnoho let dřiny a odříkání, zatímco závistivec ležel v klidu na kanapi.

Závistivci ale nevidí cestu, která k úspěchu vedla, a ve skutečnosti je ani nezajímá, protože by si museli přiznat, že oni nejsou takových obětí schopni. Každý schopný a úspěšný člověk totiž ví, že cesta k úspěchu je dlážděna mnoha neúspěchy a notnou dávkou vytrvalosti. Jen vytrvalost a poučení se z dílčích neúspěchů dělí úspěšné jedince od neúspěšných.

Přehlíží a bagatelizují vaše úspěchy

A tak ti neúspěšní a závistiví přehlíží a bagatelizují vaše úspěchy. Možná vás to ve skrytu duše mrzí a jste tímto postojem některých lidí třeba zaskočeni. Čím častěji se vám to ale děje, tím úspěšnější ve skutečnosti jste.

Typickým závistivcem je člověk, který toho v životě mnoho nedokázal a který podléhá haló efektu z okamžitých vjemů, člověk neschopný posoudit věci reálně a přiměřeně.

Čím větší hlupák a ztroskotanec, tím více domnělých důvodů si ke své závisti najde.

Slaboši se realizují v prostředí internetu

V dnešní době je doslova semeništěm takových jedinců internet a především sociální sítě, kde se tito závistivci snaží prosadit svými názory a jedovatými komentáři ke všemu. A nutno říci, že velmi rychle v určité anonymitě a skrytosti internetu nacházejí spřízněné duše. Kdo se jakkoli na internetu a sociálních sítích prezentuje, ten by se měl naučit být vůči věčným kritikům a posuzovatelům imunní.

Od závisti k nenávisti a destruktivním činům

Závist plodí nenávist, která se stává velkou motivací k destruktivním činům ze strany závistivých jedinců. A tyto destruktivní činy (tj. když vám závistivci škodí) se jim daří především tehdy, když v okolí nachází pro své jednání podporu a když společenské klima tyto destruktivní činy přehlíží a umožňuje. V naší zemi celospolečenské klima takové jednání umožňuje dost nadprůměrně. Velmi závažné škody je možné řešit soudně, ale to je záležitost dlouhodobá, která navíc vyžaduje příliš mnoho času a energie.

Drobná závist může motivovat

Nicméně určitá drobná závist může vést i k pozitivním výsledkům. Ovšem jen tehdy, týká-li se jedince inteligentního, kterého může motivovat k osobním výkonům. Vždy je lepší, když nebudeme toužit po tom, aby sousedovi chcípla koza, ale vyvineme úsilí k tomu, abychom sami férově měli více zdravých koz než soused.

Závist je vnitřním jedem

A co si se závistivci počít? Hlavně si nemyslete, že své „dobře míněné rady“ vám udílí ve váš prospěch, i když to tak zcela jistě vypadá. A čím častější takové rady jsou, tím zřetelnější je jejich skrytý význam.

Tím samozřejmě nechci říct, že většina lidí je nepřejících, ale je třeba se mít na pozoru a dokázat skryté závistivé jednání rozpoznat a nenechat se vtáhnout do jakýchkoli manipulací.

A jakkoli je vám třeba občas z chování některých lidí smutno, mějte na paměti, že závist a nenávist jsou nejhorším jedem především pro ně samotné. Zlo, které ze závisti a nenávisti pramení, vypovídá pouze o povrchnosti a slabosti těch, kteří je živí.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz