Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jednotné inkasní místo: dočkáme se konečně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Dušek

Jednotné inskasní místo všichni chtějí. Dočkáme se ho po 18 letech?

Článek

Z prorůstových návrhů NERVu je jeden určitě nekontroverzní: jednotné inkasní místo neboli JIM. To jest, aby podnikatelé platili daně z příjmu, sociální a zdravotní pojistné na jednom přiznání na jednom místě. Přínosy pro podnikatele i úspora administrativy státu a zdravotních pojišťoven jsou jasné, všichni JIMa chtějí. Palčivá otázka zní: proč ještě není? Záměr schválila tehdejší vláda už roce 2006 (!), další vyvíjela velkou aktivitu 2011-13, pak se prakticky nic neposunulo.

Nyní se ledy hýbou, nedávno Generální finanční ředitelství vypsalo zakázku na nový daňový informační systém (nDIS), což je nutný základ, aby jednotné inkasní místo fungovalo. Samozřejmě je zde velké riziko, že stávající dodavatel zakázku zbrzdí nebo zastaví u ÚOHS - jak se děje u tolika velkých zakázek. Každopádně si přejmě, aby se tento projekt konečně dotáhl do konce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz