Hlavní obsah

Hry: Víc než jen zábava

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Waldemar / unsplash free

Pro někoho ztráta času, pro jiného vášeň a pro dalšího dokonce profese. Ať už k nim máte jakýkoliv vztah, jedno se jim nedá upřít, staly se pevnou součástí moderní společnosti. Ale co když počítačové hry nejsou jen zábava?

Článek

Hraní her není jen bezcílné mačkání tlačítek. Mnoho titulů vyžaduje strategické myšlení, rychlé rozhodování, koordinaci oko-ruka a schopnost řešit problémy. A to vše zábavnou formou! Studie ukazují, že hraní her může zlepšit reakční čas, paměť, prostorovou orientaci a multitasking. Co nás mohou některé hry naučit, nebo nám mohou přinést?

Age of Empires

Kdo by neznal tuto dnes již legendární strategii ze studia Microsoft. Co se díky této hře můžeme naučit? Především je to strategické plánování, správa zdrojů, budování své základy. Musíte také uvažovat nad ekonomickou stránkou, kdy je třeba najít rovnováhu mezi výdejem surovin, a jejich těžbou. Hra je také dynamická, a můžete při hraní narazit na různé překážky, ať už je to divoká zvěř, náhlý výpad soupeře, či nutnost překročit vodu.

Kromě výše uvedeného, kampaně této hry poskytnou i velmi slušné znalosti dějin, neboť jednotlivé scénáře jsou postaveny na historickém podkladu. Kupříkladu se může jednat o kampani za římskou říši.

World of Warcraft

Tato dnes již legendární hra, za kterou stojí studio Blizzard, také nabízí spousty příležitostí, jak pilovat mnohé dovednosti. Ať už je to týmová práce, organizace menších či větších skupin, koordinace jednotlivců v rámci skupiny za účelem dosažení cíle. Díky časové náročnosti této hry, je možné vypilovat mimo jiné i organizaci času za účelem co nejvyšší efektivity při plnění různých úkolů, či dosažení jiných cílů.

Hra je plná různých překážek, které nutí hráče čas od času přehodnotit svojí strategii, aby dosáhl kýženého úspěchu. Dále testuje vytrvalost, protože dosáhnout vrcholu není něco, co člověk zvládne za pár minut. Díky aktivitám hráč vs. hráč dále člověk rozvíjí i reflexy, což se opět může hodit v mnoha aspektech reálného života.

Hru hraje velmi vysoký počet hráčů, a může se setkat s mnoha různými názory, někdy bohužel i urážkami. Tyto skutečnosti mohou rozvíjet nejen psychickou odolnost, ale můžeme se naučit respektovat názory druhých, či případné odlišnosti, hledat různé kompromisy, případně nalézat nová přátelství.

Minecraft

Kdo by neznal tuto kostičkovanou hru, která se stala obrovským hitem nejen u dětí ale u mnoha dalších lidí. Tato hra je excelentním příkladem, jak rozvíjet kreativitu a představivost, kdy můžete stavět různé objekty, od obyčejných budov, po komplexní stroje, města a další. Někteří fanoušci jsou schopní opravdu rozsáhlých projektů, jako např. sestavení 8-bit počítače, více pak zde, nebo jiný fanoušek zrekonstruoval sluneční soustavu, naleznete zde. Další perličkou je třeba další výtvor, samotného mt. Everestu, a mnoho dalších.

Všechny tyto velké projekty vyžadují značné množství času a trpělivosti, základy programování pomocí mechaniky redstone a dalších.

Tato hra je plná různých možností, právě i díky komunitě, která tvoří různé modifikace. Někteří pak tyto modifikace dále skládají a tvoří tzv. modpacky.

GregTech: New Horizons

Můj momentálně nejoblíbenější modpack, se kterým mám bohaté zkušenosti. Co ale tento modpack nabízí? Posouvá hru,a její komplexnost a náročnost na úplně jinou úroveň, kde se člověk může naučit spousty různých znalostí z oborů chemie, průmyslu a pod. V této modificaci je kladen důraz na co nejvyšší automatizaci výroby, což v podstatě trénuje hráčovy schopnosti organizace, plánování infrastruktury a pochopení samotných technologických postupů, kdy některé jsou založeny na reálném základu.

Dále je vyžadována také obrovská dávka trpělivosti a snahy se něco naučit, právě díky oné komplexnosti modifikace.

Slovo závěrem

Je důležité si uvědomit, že hry povětšinou nehrajeme, abychom se naučili dějiny, či organizaci času. To je jen vedlejší produkt mnoha, ale ne všech her. Právě díky některým z nich si člověk může zdokonalit také své jazykové znalosti.

Mnoho her také poskytují relaxaci a uvolnění od stresů běžného života, či dokonce mohou některým sloužit jako zdroj financí. Je třeba si ale uvědomit, že hry nikdy nenahradí skutečný život.

Sepsáno na základě vlastních zkušeností, analýzy her samotných.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz