Hlavní obsah
Lidé a společnost

Státní pomoc pro handicapované: Přehled a pár tipů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Waldemar/unsplash free

Pokud je člověk zdravý, měl by se o sebe postarat sám. Pokud ale není, a je jakkoliv handicapovaný, měl by mu stát nějakým způsobem ulehčit a pomoci. Jakou má vlastně handicapovaný podporu?

Článek

Ať už se člověk s handicapem narodí, nebo se mu v průběhu života stane nehoda, či závažně onemocní, rozhodně takový život není vůbec snadný, v porovnání s tím, když je člověk zdravý. Druhů různých postižení je mnoho, jedno ale mají společné. Takový člověk vyžaduje mnohonásobně víc péče, která je nejen fyzicky náročná, ale i psychicky a finančně. Sami jsme nabyli bohatých zkušeností, kdy jsme se u syna dozvěděli diagnózu autismu.

Stát nabízí mnoho různých variant, jak takovému člověku alespoň trochu ulehčit. Jaké jsou tedy možnosti podpory ze strany státu? Je jich hned několik. Invalidní důchod, příspěvek na péči, průkaz OZP, příspěvek na mobilitu, příspěvek na zvláštní pomůcku. Celkově jsme byli nuceni sepsat 2 odvolání, než jsme docílili správného posouzení. O příspěvku na péči jsem celkem podrobně psal zde. Nyní si rozebereme ostatní formy pomoci.

Invalidní důchod

Jedná se o jeden ze 4 důchodů českého důchodového systému. Vyplácí se osobám, kterým z důvodu nepříznivého zdravotního stavu poklesla pracovní schopnost. Dělí se na celkem 3 stupně:

1. stupeň - pokles o 35 % až 49 %

2. stupeň - pokles o 50 % až 69 %

3. stupeň - pokles o 70 % a více.

Podmínky nároku jsou stanoveny v zákoně č. 155/1995 Sb

Pro nárok na invalidní důchod je třeba splnit stanovené podmínky. Jednou z nich je tzv. zjištění invalidity, jemuž předchází proces posuzování zdravotního stavu. Další nezbytnou podmínkou je potřebná doba pojištění, která se zjišťuje z období před vznikem invalidity. Doba pojištění se nevyžaduje pouze v případě, kdy invalidita vznikla následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání. Délka potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní důchod je závislá na věku občana:

- u občanů ve věku nad 28 let činí potřebná doba pojištění 5 roků a zjišťuje se z posledních deseti roků před vznikem invalidity; u osoby starší 38 let dále platí, že nesplní-li podmínku 5 let pojištění v posledních 10 letech před vznikem invalidity, považuje se podmínka za splněnou též, pokud v posledních 20 letech před vznikem invalidity získala 10 let pojištění;

- u osob ve věku do 28 let je potřebná doba pojištění kratší; osoby do 20 let činí méně než 1 rok; u osoby od 20 do 22 let alespoň 1 rok; u osoby od 22 do 24 let alespoň 2 roky; u osoby od 24 do 26 let alespoň 3 roky; u osoby od 26 do 28 let alespoň 4 roky.

Pracovní schopností se rozumí schopnost pojištěnce vykonávat výdělečnou činnost odpovídající jeho tělesným, smyslovým a duševním schopnostem, s přihlédnutím k dosaženému vzdělání, zkušenostem a znalostem a předchozím výdělečným činnostem. Poklesem pracovní schopnosti se rozumí pokles schopnosti vykonávat výdělečnou činnost v důsledku omezení tělesných, smyslových a duševních schopností ve srovnání se stavem, který byl u pojištěnce před vznikem dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu. Při určování onoho poklesu se berou v úvahu, kromě samotného zdravotního stavu, podloženého funkčními vyšetřeními, ještě tyto body:

a) zda jde o zdravotní postižení trvale ovlivňující pracovní schopnost,

b) zda se jedná o stabilizovaný zdravotní stav,

c) zda a jak je pojištěnec na své zdravotní postižení adaptován,

d) schopnost rekvalifikace pojištěnce na jiný druh výdělečné činnosti, než dosud vykonával,

e) schopnost využití zachované pracovní schopnosti v případě poklesu pracovní schopnosti nejméně o 35 % a nejvíce o 69 %,

f) v případě poklesu pracovní schopnosti nejméně o 70 % též to, zda je pojištěnec schopen výdělečné činnosti za zcela mimořádných podmínek.

Pokud žadatel nesouhlasí s rozhodnutím o přiznané výši, může do 30 dnů ode dne doručení, podat námitky. Doba řízení je stanovena zákonem na 90 dní.

Průkaz OZP

Pokud je osoba s dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem (DNZS), může si zažádat o průkaz OZP, který má 3 stupně. DNZS se posuzuje podle § 9 odst. 3 zákona č. 329/2011 Sb. Zdravotní stavy, které lze považovat za podstatné omezení schopnosti pohyblivosti a orientace pro jednotlivé typy průkazů jsou uvedeny ve vyhlášce č. 388/2011 Sb., přesněji v příloze č. 4.

Co vlastně jednotlivé stupně tohoto průkazu přináší?

Průkaz TP:

- vyhrazené místo k sezení ve veřejných dopravních prostředcích pro pravidelnou hromadnou dopravu osob, s výjimkou dopravních prostředků, v nichž je místo k sezení vázáno na zakoupení místenky,

- přednost při osobním projednávání své záležitosti, vyžaduje-li toto jednání delší čekání, zejména stání; za osobní projednávání záležitostí se nepovažuje nákup v obchodech ani obstarávání placených služeb ani ošetření a vyšetření ve zdravotnických zařízeních.

Průkaz ZTP:

- vše, co průkaz TP

- bezplatnou dopravu pravidelnými spoji místní veřejné hromadné dopravy osob (tramvajemi, trolejbusy, autobusy, metrem)

- slevu 75 % jízdného ve druhé vozové třídě osobního vlaku a rychlíku ve vnitrostátní přepravě a slevu 75 % v pravidelných vnitrostátních spojích autobusové dopravy.

Průkaz ZTP/P:

- všechno, co má průkaz ZTP

- bezplatnou dopravu průvodce veřejnými hromadnými dopravními prostředky v pravidelné vnitrostátní osobní hromadné dopravě

- bezplatnou dopravu vodícího psa, je-li úplně nebo prakticky nevidomá, pokud ji nedoprovází průvodce.

- mimo jiné může mít tento člověk nebo jeho doprovod slevu na vstupném na různé další aktivity, dále může uplatnit dvojnásobné daňové zvýhodnění, např. rodič dítěte, které je držitelem karty ZTP/P má dvojnásobný daňový bonus.

Při žádosti o tento průkaz je opět dobré mít správně koncipovány lékařské zprávy, aby v nich bylo jmenovitě vypsáno případné omezení se vším, co z tohoto omezení vyplývá. Při nesouhlasu s rozhodnutím lze podat většinou do 15 dnů od doručení odvolání a o dalším postupu pak rozhodne odvolací orgán MPSV. Ten rozhodne podobně jako u řízení PnP.

Příspěvek na mobilitu

Jedná se o příspěvek na dopravu osoby, která je držitelem minimálně průkazu ZTP. Tato doprava by měla být opakovaná v daném kalendářním měsíci a zároveň jí nejsou poskytovány pobytové sociální služby podle zákona o sociálních službách v domově pro osoby se zdravotním postižením, v domově pro seniory, v domově se zvláštním režimem nebo ve zdravotnickém zařízení ústavní péče. Tato dávka se řídí zákonem č. 329/2011 Sb., a na rozdíl od PnP nebo průkazu OZP, se zde nevyjadřuje institut posuzování zdravotního stavu. Výše dávky pak činí 900 Kč za měsíc, nebo 2900 Kč pokud po celý kalendářní měsíc využívá zdravotnický prostředek pro dlouhodobou domácí oxygenoterapii – kategorizační kód 10.03 nebo zdravotnický prostředek pro domácí plicní umělou ventilaci – kategorizační kód 10.08, Přílohy 3, zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších zákonů. Pro výplatu příspěvku na mobilitu ve výši 2 900 Kč nutno doložit potvrzení zdravotní pojišťovny nebo smlouvu o výpůjčce zdravotnického prostředku.

Příspěvek na zvláštní pomůcku

Tato dávka slouží k úhradě speciálních pomůcek, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Posuzování nároku stanovuje opět institut posuzování zdravotního stavu. Řízení se řídí stejnými pravidly, jako průkaz OZP. Nárok na příspěvek na zvláštní pomůcku mají např. osoby s těžkým zrakovým či sluchovým postižením, s těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí, s demencí, postižením interní povahy způsobujícím těžké omezení pohyblivosti.

Jako pomůcku lze pořídit např. vodícího psa, osobní automobil, pokud osoba vyžaduje časté ježdění, či jakoukoliv jinou pomůcku, která je potřebná.

Obecně lze říct, že pokud žadatel pobírá příspěvek na péči ve 4. stupni, má kartu ZTP/P, pak teoreticky neexistuje reálný důvod k zamítnutí příspěvku na zvláštní pomůcku.

Závěrem bych jen dodal, že bohužel domoci se pomoci není vůbec jednoduché, vyžaduje to pevné nervy a velkého úsilí, ale stojí to za to. Pokud jste zdraví, nespoléhejte jen na stát, dnes existují i slušné životní pojištění s mnoha připojištěními na různá rizika. Je lepší být připraven, než pak překvapen. Pokud máte jakýkoliv dotaz, podělte se o něj v diskuzi.

Zdroje:

https://www.cssz.cz/invalidni-duchod

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1995-155

https://www.mpsv.cz/web/cz/-/priznani-prukazu-ozp

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-329#p9

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-388#f5772835

https://www.mpsv.cz/web/cz/-/prispevek-na-mobilitu

https://www.mpsv.cz/web/cz/-/prispevek-na-zvlastni-pomucku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz