Hlavní obsah
Internet a technologie

Youtube: Kde se válí miliony (a proč tam ještě nejste?)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Collabstr / unsplash free

Youtubeři a kapesné: Jsou opravdu vinni oni, nebo zapomínáme na vlastní roli? Je role youtubera tak opravdu snadná, jak se autorce zdá? A co samotná finanční gramotnost?

Článek

Se zájmem jsem si přečetl výše uvedený článek o youtuberech, kteří si údajně žijí na vysoké noze z kapesného dětí. Ačkoliv sdílím obavy o finanční gramotnost nejmladší generace, myslím, že házet veškerou vinu na youtubery je zcestné. Ano, možná někteří takto vydělávají opravdu na tom, že jim děti posílají část svého kapesného, rozhodně to ale není většina. Youtube je naopak skvělé místo, kde i děti mohou nalézt spousty vzdělávacích klipů, různých tutoriálů, které zužitkují nejen dospělí. Není čas spíše začít vést s dětmi otevřenou debatu o hodnotě peněz a zodpovědnosti za vlastní výdaje?

Co obnáší stát se „youtuberem“

Stát se youtuberem se může zdát jako lákavá vidina. Natočíte videa na nějaké téma, získáváte slávu a peníze se jen hrnou. Realita je ale mnohem složitější a náročnější. Nestačí jen tak něco natočit a nahrát na internet. Úspěšní youtubeři jsou ve skutečnosti multifunkční tvůrci, kteří tráví hodiny usilovnou prací. Nejdříve je potřeba vymyslet poutavý a originální obsah, který zaujme diváky. Následuje samotné natáčení, které často vyžaduje investice do kvalitního vybavení a znalost práce s kamerou a zvukem. Poté přichází na řadu střih videa, kde je potřeba vybrat ty nejlepší záběry, sestříhat je do poutavého celku a doplnit o hudbu, grafiku a další efekty, pokud se nejedná zrovna o videa typu Lets play. A v neposlední řadě, ovšem také dost důležité, je nutnost aktivně budovat komunitu fanoušků, komunikovat s nimi, reagovat na komentáře a neustále se snažit o co nejlepší divácký zážitek. Je to běh na dlouhou trať, který vyžaduje notnou dávku kreativity, píle, vytrvalosti, talentu a odolnosti vůči kritice.

Finanční gramotnost dětí

To, že otec musí pracovat 2 hodiny, aby na ty 2 stovky vydělal, je jedna věc. V článku se mi líbí, jak toto otec zvládl vysvětlit svému dítěti. Tento přístup je řekl bych velmi slušný. Bohužel, ne všichni rodiče umějí hodnotu peněz vysvětlit, tím spíš, když jí sami neznají. Výsledky můžeme občas vidět, když si někdo napůjčuje na zbytečnosti, a pak nezvládá splácet. Tito lidé pak skončí v exekucích. V lepším případě je splatí a jsou poučení, v horším pak nesplácí nic, a končí v šedé ekonomie. Jak potom ony děti z těchto rodin mají znát hodnotu peněz a být finančně gramotní?

Co tedy lze udělat, aby budoucí generace byla opravdu finančně více gramotná, když ony základy nedostanou doma? Měli by jsme se snažit, aby se tyto znalosti začaly vyučovat na školách, nejen základních, ale mohly by být i formou pořadů v TV, když už tedy máme platit více za koncesionářské poplatky.

Youtubeři, influenceři, streameři - to jsou profese, které ještě před pár lety neznal skoro nikdo, a dnes je sledují miliony lidí po celém světě. Ať už se nám to líbí, nebo ne, tito tvůrci tu s námi zůstanou a s největší pravděpodobností budou mít na mladé generace čím dál větší vliv. Místo toho, abychom je démonizovali a vnímali jako hrozbu, měli bychom se snažit tuto situaci využít ve prospěch nás všech. Mluvme s dětmi o tom, co sledují online, ptejme se jich na jejich oblíbené tvůrce a snažme se pochopit, co je pro ně tak přitažlivé. Možná sami budeme překvapeni, co se od nich můžeme naučit. Zároveň je ale důležité učit je kritickému myšlení - jak rozpoznat skrytou reklamu, jak si ověřit informace a jak se nenechat zmanipulovat líbivou prezentací. Youtubeři a další online tvůrci nejsou jen zábavou, ale i fenoménem, který s sebou přináší nové výzvy. Pokud někdo těmto lidem závidí, mám pro takového člověka jednu radu: Když je to tak snadné, zkus to taky.

Anketa

Vadí vám youtubeři?
Ano, vadí mi hodně, závidím jich jejich peníze
6,6 %
Ano, vadí mi jejich povaha
23,8 %
Tito lidé mi nevadí
50,8 %
Nevím / nezamýšlel jsem se nad tímto.
18,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 122 čtenářů.

Zdroje: https://cbaonline.cz/financni-gramotnost-cechu-2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz