Hlavní obsah
Finance

My se dřeme a youtubeři žijí na vysoké noze díky našim dětem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mohamed_hassan, Pixabay

Už jste to četli? Desítky youtuberů vydělávají miliony ročně na našich dětech!

Článek

Je to smutné a zároveň i úsměvné, kolik milionářů generuje youtube. Co mě na tom ale opravdu děsí, je fakt, že převážně díky dětem. Ty namísto toho, aby si koupily, po čem touží, financují ze svého kapesného dospělé lidi. Přijde to zvláštní jenom mně?

Když některé z těchto youtube tvůrců vidím, říkám si, že snad ani není možné, aby je někdo sledoval. Bohužel ale ovlivňují životy našich dětí, a to vcelku dost.

Nedávno mi vyprávěl jeden kamarád, že jeho desetiletý syn z jednoho takového youtubera doslova blázní. Toužil ho vidět naživo, a tak ho vzal na místo, kde v tu dobu veřejně vysílal. Právě ve chvíli, kdy vešli a uviděli ho, vyzval tento youtuber v živém vysílání všechny, aby mu na účet poslali peníze. Jeho syn byl u vytržení. Začal ho tahat za rukáv a žadonit, aby mu taky poslal dvě stovky, že pak přečte jeho jméno ve vysílání a všichni to uslyší.

A tak mu tento milující táta s ledovým klidem řekl, že mu žádné peníze posílat nebude. Když viděl, jak moc je jeho syn zklamaný, vysvětlil mu realitu. Že tito lidé žijí z peněz takto malých dětí, které jim posílají své kapesné místo toho, aby si za něj koupili něco pro sebe. A že on musí pracovat skoro dvě hodiny, aby ty dvě stovky vydělal. Dvě hodiny, kdy nemůže být s ním. A světě, div se, kluk to pochopil.

Možná je na čase se jenom nekoukat a nekroutit hlavou, jak jsou ty děcka dneska blbý, ale vysvětlit svým dětem, z čeho jejich oblíbení youtubeři žijí. Protože se mi vůbec nelíbí statistika časopisu Forbes, ve které je přímo uvedeno, že výdělky těch nejbohatších youtuberů v Česku pramení hlavně z merchu a prodeje jakýchsi vlastních nápojů, cílených přímo na děti.

Děti neznají hodnotu peněz. Nevydělávají je a neví, kolik hodin práce, a mnohdy i tvrdé práce, jejich rodičů za nimi stojí. Podobně jako se je snažíme chránit před psychickým a fyzickým zneužíváním, bychom je pomalu měli začít chránit i před tímto finančním.

Jsem si jistá, že ve spoustě rodin jsou peníze tabu. Rodiče servírují dětem lepší jídlo na úkor sebe a o nedostatku se nemluví v domnění, že děti by neměly mít takové starosti. Pro děti finanční situace rodiny ale starost není. Je to pro ně jen informace, která jim pomáhá orientovat se v tom, proč někteří kamarádi mají víc dražších hraček, jezdí k moři nebo se můžou lépe oblékat.

Tyto informace jsou velmi důležité pro jejich zdravý psychický vývoj a finanční gramotnost. Pokud jim finanční stav jejich rodiny nevyhovuje, dokáže je i motivovat k lepším výsledkům ve škole. Slyšela jsem už mockrát, že se učí, aby mohli být třeba doktorem a měli spoustu peněz. Už v tuto chvíli si začnou uvědomovat hodnotu peněz, protože aby je v budoucnu měli, musí vynakládat nemalé úsilí.

Děti potřebují znát hodnotu peněz, aby ty, co od nás dostávají, jen tak nevzali a nedali je milionářům jenom proto, aby přečetli jejich jméno ve videu.

-----------------

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-zebricek-nejbohatsich-ceskych-youtuberu-vydelal-jim-merch-fanousci-napoje-254865#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest258_redesign_vyhledavani_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz