Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak dnes mohou komunikovat lidé s mentální retardací nebo když mají jiný problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vanessa Bucceri / Unsplash free

Kdysi, když se řekl pojem mentální retardace, tak mnohdy nebyly možnosti, jak s takovými lidmi komunikovat. Dnes? Naštěstí již existují metody komunikace, zvladatelné i s těžkou mentální retardací.

Článek

Pokud se u dítěte z nějakého důvodu nedaří rozvíjet mluvenou řeč, nezoufejte. Dnes existují moderní metody komunikace, která je srozumitelná, poměrně lehce zvládnutelná a lze jí využít téměř všude.

Metoda VOKS

Tato metoda využívá tzv. výměnný komunikační obrázkový systém, kdy pomocí jednoduchých obrázků vám dotyčný člověk sdělí, co potřebuje. Co je ale důležité u tohoto? Aby se s tímto začalo pracovat co možno nejdříve, nejlépe už od školky. Jinak ale lze začít v jakémkoliv věku.

Nejdříve se člověk učí princip výměny v tomto systému. Po pochopení a zautomatizování přichází na řadu učení se jednotlivým obrázkům, a v poslední fázi se učí větné skladbě pomocí obrázků. Dnes již existují i aplikace na tablet, kdy např. dítě takto poskládá celou větu a tím vlastně sdělí to, co potřebuje. Obyčejně se ale používá tzv. komunikační kniha, kde jsou listy zaplněny různými obrázky, a v čele je pak komunikační řádek, kde dotyčný lepí obrázky jednotlivě tak, jak chce sdělit.

Tuto metodu se pak vlastně učí nejen ony děti, ale i rodiče takových dětí, aby pochopili systém, dokázali s dítětem komunikovat. Tito rodiče jsou pak schopní tuto metodu dále předávat dalším členům rodiny, a případně dělat tlumočníka ostatním.

A co školní výuka?

Dříve toto nebylo vůbec možné, neboť se vyžadovala určitá forma komunikace, ať už slovem, nebo písmem. Dnes, i díky poznatkům ze školky, kterou navštěvuje můj autistický syn, vím, že i děti ve školách mohou mít přizpůsobenou výuku dle svých komunikačních schopností, a učebnice jsou sestaveny právě pro užití metody VOKS. Díky právě tomuto, mají i tyto děti mnohem větší naděje a šance, aby byly v budoucnu uplatnitelné ve společnosti.

Obecně nutno říct, že díky neskutečně náročné práci nejen školních logopedů, ale i těch, kteří vymýšlejí tyto metody, mají naději na co možno nejlepší život právě i tyto děti.

Článek sepsán na základě vlastních bohatých zkušeností.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz