Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kam ten svět spěje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Wirzba / Unsplash Free

Lidstvo, jako celek, se za posledních pár desítek let neskutečně posunulo. Ať už jsou to nejnovější technologie, pokroky léčby závažných nemocí, cesty do vesmíru atd. Zapomíná se však na velmi podstatné části.

Článek

Jistě každý z nás pozoruje, co se ve světě děje. Ono by si člověk i mohl myslet, že přeci jen, rok 2024, 21. století, člověk by se měl zaměřovat na důležité problémy, jako jsou rakoviny, sucha, vedra a podobně. Nejen tohle, ale i mnoho dalších problémů, ukazuje na skutečný stav lidstva jako takového.

Zmínil jsem sucha a vedra

Stav globálního oteplování je jasný fakt, můžeme se přít, co je přesnou příčinou, každopádně fakt, že v únoru a z kraje března je u nás více než 10 stupňů, není rozhodně nijak prospěšný. O tom, jak vláda EU tento problém uchopila, jsem psal zde.

Co je ale naštěstí super, jsou poslední výdobytky technologie, kde se řeší, jak vytvořit vodu tam, kde je sucho. Mezi nejlepšími objevy jsou i některé české, a je super, že se věda pokouší řešit tento problém.

Mentalita společnosti

Troufnu si tvrdit, že lidstvo jako takové začíná mentálně upadat. Stačí se podívat, co se děje. Na jedné straně jsou to válečné konflikty, o kterých si myslím, že do civilizované společnosti nepatří. Je důležité mít armádu, ale ne na to, aby země válčily mezi sebou. Přeci jen, vesmír není konečný, nejsme jedinou planetou, kde může být život, a co když se něco přihodí?

Dalším ukazatelem mentality mnoha lidí, je popírání biologických faktů. V přírodě fungují pouze dvě pohlaví, a to mužské, nebo ženské, není nic mezi tím. Každý, kdo se snaží vymýšlet si, že je třetí, čtvrté, nebo Xté pohlaví, tak popírá biologický fakt, který je dán rozmnožovacím ústrojím.

V neposlední řadě, je další ukazatel ten, kdy se každý snaží hromadit co nejvíce peněz. Chápu, že složenky nejde platit poděkováním, či krásným úsměvem, nepopírám, že peníze nejsou důležité, naopak, dnes jsou velmi důležité. Nicméně se zapomíná na fakt, že štěstí si člověk za peníze nekoupí. Samozřejmě, že je lepší peníze mít než nemít, za ty dnes člověk pořídí mnoho rozličných potřeb, ale ne všechny se dají pořídit.

Zdravotní stránka

I přes úžasné pokroky v medicíně, stále jsou vážné nemoci, které medicína neumí plně porazit. A aby toho nebylo málo, objevují se nové a nové, které nejsou zmapovány, a i když se zmapují, nedokáží se vyléčit. Pro ilustraci, jakékoliv genetické poruchy, celiakie, mentální poruchy… Toto jsou nemoci, o kterých medicína ví, ale neumí je „opravit“, jako tomu je např. u bakteriální infekce.

Medicína umí dnes i krásně opravit vnější poškození těla, ať se stane cokoliv. Dokáže nahradit i chybějící končetinu. Bohužel, jak ještě nedávno platilo, že zdraví je téměř pro každého, dnes tomu tak pomalu přestává být, a hrozí, že v budoucnu zdraví nebude pro každého. Ať už mluvíme o zhoršující se dostupnosti péče pro běžné obyvatelstvo, nebo monetizaci každého „prdu“, díky čemuž se léčba stává dražší, případně jsou to regulace ze strany EU, kdy se zakazují funkční věci, např. zubní plomby.

Společnost je jako řetěz

A řetěz je jen tak silný, jako jeho nejslabší článek. Čím to je, že najednou roste počet psychických poruch, i u mladých lidí? Proč se najednou objevují i rakoviny u dětí, a co způsobuje rozmach poruch autistického spektra? Nikdo zatím přesnou příčinu nezná, nicméně pomoc těmto lidem se stává nedostupnější.

Dalším problémem je fakt, že společnost jako taková neumí pomáhat těm, kterým se v životě stalo neštěstí. Plně chápu, že nelze pomoci každému, ale stát by měl těmto lidem maximálně pomáhat, a ne je odbývat zamítnutými žádostmi o různou pomoc. Stačí se podívat, jak funguje dnes posuzování ID, PNP, a podobně, a následně, jak velké to jsou částky. V některých případech lze finanční újmě předejít správně nastavenou pojistkou, ale ne každý je pojistitelný.

Společnost jako taková by se měla zamyslet, jakým směrem se chce dále ubírat, jestli to bude cesta mamonu a válek, nebo to bude nějaká rozumná cesta míru a prosperity. Nesmíme zapomenout, že zdroje země jsou omezené, a hlavně, že se máme navzájem respektovat a mít se rádi.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz