Hlavní obsah
Finance

Nástup do školky, a jak dobře provětrá peněženky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

S příchodem nového školního roku také přichází období, kdy je vaše peněženka opět (a zase) provětrána.

Článek

Začalo září a pro rodiče dětí, které nastoupily do školky, rodiče předškoláků a prvňáčků to znamená jediné – boj s časem, nervy na pochodu a hlavně s rodinným rozpočtem. Nástup do školky či školy je sice významným milníkem v životě dítěte, pro peněženku rodičů to ale může být pořádný náraz.

Potřeby pro školky

Začněme nejdříve školkou. Zde je to relativně jednoduché, potřebujete jen dostatek oblečení, přezuvky, batoh, zaplatit třídní fond, připravit se na různé akce, zajistit další vybavení, které školka vyžaduje. Pokud dítě chodí do speciální školky, pak se musí uvažovat případné hygienické pomůcky, potřeby. No, zkrátka jak říkám, je to „jednoduché“. Když už vše máte, a mrknete na účet, div vás netrefí pepka, lidově řečeno. Ono totiž to nové oblečení, papuče, či boty, i když se člověk snaží ušetřit, nestojí zrovna málo. Jen nové oblečení lze pořídit klidně i za tisícovku až dvě. Boty také, papučky pár stovek. Dále tu máme třídní fond, ten je velmi individuální, ale klidně může být i více než 500 za školní rok. Dítě potřebuje dále batoh. Levnější, a samozřejmě méně kvalitní, seženete za pár stovek. Ergonomické, aby se dítěti neničily záda, pak mohou dosahovat cen vyšších, třeba i tisícikoruny a výš. A co třeba další pomůcky, třeba hygienické? Nebo speciální potřeby pro děti, které je vyžadují? Kde jsou pak různé akce školky, za které musíte platit, abyste dítě nevyčlenili z kolektivu? No, zkrátka, je třeba se pořádně (psychicky) připravit.

Děti školou povinné

Nástup do první třídy představuje v celé základní škole snad nejvyšší položku. Většina výdajů, které jsou do školy potřebná, je totožná jako ve školce. Dále, nějakou vhodnou aktovku, ta už ale bude dražší. Pokud chceme kvalitnější, můžeme se dostat i na cenu přes 3000, a to už není nezanedbatelná částka. Dítě dále potřebuje pouzdro, psací pomůcky, sešity, a další pomůcky. V průběhu roku je třeba výbavu obměňovat. S rostoucím věkem dítěte rostou i náklady na vzdělávání. Při rostoucích cenách všeho, se toto období může mnohým rodičům zdát k zbláznění. Školní výlety dětí už nestojí „pár korun“, ale klidně i několik stovek. Prostě pořád aby člověk něco platil, všude platil, a když zrovna neplatí, tak aby zaplatil.

Jde to zvládnout?

Všechny tyto výdaje mohou vypadat až hrůzostrašně. Ale vše se dá zvládnout. Pokud víte, že vás příští rok čeká nástup dítěte, ať už do školky, nebo školy, lze se finančně připravit. Chce to ale mít disciplínu a mít připravenou finanční rozvahu. Někdy má člověk různé výdaje, na kterých lze něco málo ušetřit, a pak při nástupu nebýt překvapen. Někdy stačí sáhnout po levnějších značkách, někdy vám pomůže i rodina. Člověk nutně nemusí nakupovat potřeby v drahých obchodech, existují i diskontní řetězce, které jsou cenově dostupné i pro rodiny s nízkými příjmy. Mnoho dnešních obchodů má různé věrnostní programy, díky kterým lze něco ušetřit, což představuje dnešním rodičům výhodu, kterou jiní v minulosti neměli.

Co ale lze dělat dále? Pokud máte nedostatek financí, lze si požádat o některý z příspěvků. Přídavek na dítě má poměrně benevolentní pravidla. Stačí, aby příjmy vaší domácnosti nepřesáhly 3,4 násobek životního minima domácnosti. Dále si lze požádat o příspěvek na bydlení. Ten je poměrně složitější na vyřízení a na následný výpočet výše dávky, ale obecně lze říct, že pokud platíte více než 30% příjmů za bydlení, je možné, že vznikne nárok.

Všichni to (zatím) zvládli, vy to zvládnete taky

V životě člověka jsou různé milníky, které představuji významný zásah do rozpočtu. Ale není to nic, co by se nedalo zvládnout. I když se náklady na začátek školního roku můžou zdát zdrcující, pamatujte, že existuje mnoho způsobů, jak je zmírnit. A nezapomeňte, že investice do vzdělání vašich dětí je tou nejlepší investicí do jejich budoucnosti. A až tohle období pomine, uvidíte, že je zase dobře. Koneckonců, jedno heslo říká: Nějak bylo, nějak bude.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz