Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nedostatek financí. Můj problém, nebo selhání systému?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Emil Kalibradov / unsplash free

Prý třetině Čechů chybí finance na pořízení nového nábytku, více lidem pak prý chybí peníze na maso. Je chyba jednoznačná, nebo komplexní?

Článek

Když jsem četl článek, začaly ve mě vířit různé emoce, které se vystupňovaly po přečtení několika komentářů v diskuzi. Všichni vědí jednoznačně, že problém je tam, nebo tam. Nicméně problematika není tak snadná, jak se zdá. Je třeba si uvědomit, že problém je komplexní.

Všemi opovrhovaný tabák a alkohol

Pominu-li fakt, že „konzumenti“ těchto produktů přispívají docela slušnou částku do rozpočtu, tak stejně u většiny lidí tyto výdaje za cigarety nebo alkohol nepřekročí více než pár set měsíčně. Něco jiného je, pokud někdo vykouří krabičku za den až 2, k tomu vypije X piv denně nebo „panáků“ tvrdého. Tam se nemáme o čem bavit. Pokud ale někdo pije vyloženě příležitostně, či kouří nějak střídmě, nemůžeme se bavit, že veškeré peníze prokouří či propije.

Dalším aspektem je, že oba tyto produkty jsou „legální drogou“, a snad každý rozumný člověk ví, že závislosti se nedá snadno zbavit (pro rýpaly, nekouřím, piju velmi, velmi vzácně). Samozřejmě, někdo se dokáže zbavit těchto závislostí sám a snadno, někdo už ne. Nelze tedy hodnotit daného člověka, aniž bychom si sami zažili, čím si dotyčný prochází, nebo co zažil. Hlavně, od pandemie počet lidí, kteří byli nuceni vyhledat odbornou pomoc, dramaticky narostl. Nepřidává tomu ani neřešená inflace, kdy enormní zdražování dopadá na všechny, nejvíce pak na nízkopříjmové. Tito lidé pak neví, jak z toho ven, a řeší problémy po svém, třeba zapálením si cigarety.

Problémem jsou příjmy

Další z aspektů, který celkově hraje roli. Medián mezd v prvním čtvrtletí letošního roku činil 36 651 Kč. Univerzální rada ve smyslu, máš malý plat, najdi si jinou práci, nemůže fungovat do nekonečna. Ti, co tohle navrhují, totiž nejsou schopni domyslet důsledky tohoto. Pro ilustraci, když všichni, co pracují do výše řekněme cca 80 % průměrné mzdy, tj řekněme 35 000 Kč, by se najednou rozhodli změnit práci. Nebudeme teď brát v potaz to, že musí tu práci najít a někdo je musí přijmout. Budeme uvažovat, že všichni tito zájemci si práci opravdu najdou. Najednou budou mít o 10 % vyšší příjem než průměr, tzn. jsme na nějakých 49500 Kč. Co myslíte, že se asi tak stane? Kdo bude dělat ty nekvalifikované práce, nebo ty hůře hodnocené, jako např. pečovatele? Kdo bude připravovat pečivo v pekárnách? Najednou se zjistí, že to nemá kdo dělat, a majitelé těchto podniků či služeb, budou nuceni dramaticky navýšit platy a mzdy, aby dorovnali nějaký průměr a nalákali lidi. Ok v pořádku. Pak ale taky tyto služby a produkty dramaticky podraží, protože majitel chce své zisky stejné a chce je zvyšovat.

Jak tedy toto řešit? Existovalo mnoho různých „řešení“, která se ukázala jako nesprávná. Třeba socialismus, nebo, zastropování cen. Jak se ukazuje, současný systém také přestává fungovat. Bohužel, to je cena „svobody“. Obecně ale, pokud v domácnosti jsou všichni zdraví a lidi normálně pracují, pak by neměl být problém, aby vycházeli a živili děti. Bohužel, jak ukazují data, výdaje za domácnost narůstají. Na jaře 2023 byl nárost oproti předchozímu roku o 21,7 %, míra materiální a sociální deprivace pak stoupla na 6,3 %.

Green deal

Všichni dnes více či méně ví, co je green deal a co je účelem. Nebudu zde polemizovat nad logikou kroků této dohody, o tom jsem psal zde. Co je ale v souvislosti s financemi podstatné na této dohodě? Všechny „tresty“ pro znečišťovatele jsou přenášeny na koncové zákazníky, a ti tak platí víc, než by normálně museli. Projevuje se to mimo jiné i na růstu cen za energie, lidé musejí brát půjčky, aby plnili „nařízení z EU“, např. výměny kotlů. Někteří lidé to ani neřeší, protože prostě peníze nemají vůbec a nedokážou si je zajistit ani formou půjčky. Mimo jiné, nízkopříjmoví to odnášejí právě na rostoucích cenách energií, a mnoha dalších produktech.

A co péče o handicapovaného člena domácnosti

Toto je kapitola sama o sobě. Zdraví lidé v podstatě nejsou omezeni, mají prostor pro případnou rekvalifikaci, větší dojíždění, stěhování se, a mají tak dveře za lepším výdělkem otevřeny. Co ale, když je jeden dospělý pečující osobou o handicapovaného? Troufnu si říct, že pokud je dítě oním handicapovaným, je to ještě ta „lepší“ varianta, a to dávám schválně do uvozovek. Lepší je to v tom smyslu, že druhý dospělý má práci a má nějaký příjem. I tak, je tato kombinace nesmírně náročná a stát hází klacky těmto lidem pod nohy všemožně jak se jen dá, namísto toho, aby je opravdu podpořil. Ještě horší variantou je, když je handicapovanou osobou dospělý člověk, a druhý o něj pečuje, nedej bože musí ještě vychovávat třeba jedno, dvě děti. Tato kombinace je snad opravdu pomalu nejhorší, nejen po finanční stránce.

Tito lidé prostě nemají zdaleka takové možnosti, jak si najít lepší práci, případně nějaké delší dojíždění. Mnohdy ta péče zaměstná obě dospělé osoby. Tito lidé jsou pak mnohdy odkázání na pomoc druhých ve formě všemožných sbírek, pomoci přátel či širšího okruhu rodiny. V naší zemi je milion lidí, kteří pečují o osobu blízkou, šetří státu nemalé peníze, a ten je na oplátku za to trestá. Ať už je to neadekvátní výše příspěvků, nebo ve výsledku nízká výměra v důchodu. To se týká zejména těch, co nemohou pracovat k vůli postižení dítěte.

Ono je strašně jednoduché, že si za svojí situaci všichni můžou sami, aniž by o těchto lidech, cokoliv, kdo věděl. Ano, někteří si za to opravdu mohou sami, většina si myslím že ne. Místo odsouzení bychom se jako společnost měli spíše zasadit o změny, zásadní změny v systému, aby byl nápomocný pro potřebné. Nelze hovořit o jednotlivých změnách, něco ve smyslu, zvedneme příspěvky, či dávky, nebo zastropujeme to, nebo ono. Změna musí být komplexní, důkladně propracovaná a propočtená. Obecně zastávám heslo, že 4členná domácnost se dvěma dětmi, by měla zvládnout bez problémů ufinancovat z minimální mzdy byt o velikosti 2+1, stravu, ošacení v přijatelném standardu, včetně nějakého společenského standardu. Dále by měla být schopna tvořit alespoň menší rezervy v delším časovém horizontu a alespoň částečně se zajišťovat na stáří. To se ale neděje.

Zdroje: https://radiozurnal.rozhlas.cz/s-rostouci-chudobou-narustaji-uzkosti-a-lide-prestavaji-byt-schopni-resit-8758690?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

https://www.kurzy.cz/makroekonomika/mzdy/

https://csu.gov.cz/rychle-informace/prumerne-mzdy-1-ctvrtleti-2024

https://csu.gov.cz/produkty/prijmy-ceskych-domacnosti-realne-klesly

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz