Hlavní obsah
Lidé a společnost

Opět a zase stát selhává v pomoci potřebným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Konvičný / Foto poskytnuto známou, uveřejněno se souhlasem

Foto z léta 2023, kdy chlapci je čerstvě 6 let

Člověk by očekával, že když se objeví závažný problém, stát podá pomocnou ruku. Ovšem, ale jen někomu, a zdaleka ne těm, kteří by to opravdu potřebovali.

Článek

Když jsme v loňském roce pomáhali jedné známé vyřídit odvolání k příspěvku na péči, protože i přes objektivní problém posudkový lékař uznal jen 2 životní potřeby. Odvolání dopadlo tak, že proběhlo nové sociální šetření, kdy paní byla celkem zděšená z toho, jak na tom klouček je. Do svých poznámek si dále psala, že maminka si přeje být u jednání posudkové komise. Jednání nakonec proběhlo, ale bez přítomnosti matky. A jak dopadlo? No, hádejte. Bohužel ani posudková komise nedokázala správně rozhodnout a malému dítěti s reálnými problémy něco aspoň přiznat. Nejlepší na tom byla jejich argumentace, že má ruce a nohy, proto neuznávají danou životní potřebu. Zbývala pak ještě správní žaloba. To jsme ale nedoporučili, protože v té době nebyly lékařské zprávy zcela sjednocené a byly mnohdy nepřesné.

Jaké problémy klučina vlastně má

Před cca 2,5 lety, kdy zvládal na svůj věk alespoň něco, kdy třeba z oblékání zvládal některé kusy oblečení, případně něco alespoň jedl, přišla nutnost navštěvovat školku. Nikdo nepředpokládal, že se objeví tak silné autistické rysy. I s ohledem na množství doktorů se u malého začala objevovat porucha chování, silné úzkosti a v cizích prostředích zadržování moči a stolice. Tehdy nikdo nic netušil a psycholožka doporučila „hodit do vody“. V loňském roce to však začalo gradovat. Přestal jíst, přestal zvládat již naučené prvky a stále nikdo nic neřešil. Po konzultaci s SPC jej přehodili do jiné školky, kde měl mít odlišnější režim. I ten ale však nezvládal, a chování se neustále zhoršovalo. Mezitím se podařilo navštívit jinou psycholožku, a ta hned viděla velmi zřetelné problémy, ustanovila alespoň částečně nějakou diagnózu, a to z okruhu PAS, jako atypický autismus.

Na to jsme ihned mamince poradili, aby zažádala o příspěvek na péči znovu, stejně jako o průkaz OZP. Mezitím se začaly postupně i další důležité zprávy „narovnávat“, do zprávy z psychiatrie byla zanesena diagnóza, doplnění o tom, že malý vyžaduje dohled 24 hodin denně a nutnou velkou dopomoc v základních životních potřebách. Zadržování moči a stolice v cizích prostředích stále přetrvává. Ze strany státu tak byl vyvíjen nátlak přes mnoho různých institucí, ať už ze strany školství, některých pracovnic SPC, a některých pracovnic ÚP, že je vlastně zdravý, tak musí fungovat. Tento nátlak vyvrcholil tím, že se najednou u dítěte objevilo sebepoškozování, kdy si začal rvát vlasy a propadal v hysterické záchvaty. Naštěstí, alespoň dětská lékařka ihned zastavila daný režim a probíhají další vyšetření.

Co jej dále čeká

Aktuálně je z neurologického hlediska objednán na magnetickou rezonanci, aby se zjistily případně další problémy. Matka je již více než 2,5 roků bez jakýchkoliv prostředků, kromě příspěvků na bydlení a hmotné nouze. Z neurologie byl poslední nález také rozšířen o diagnózu autismu. A všechny tyto nové zprávy byly dodány institutu posuzování zdravotního stavu, který si je vyžádal v rámci nového řízení.

K dnešnímu dni již máme ze strany tohoto institutu vyjádření, že se nejedná o osobu závislou na péči druhé osoby a že se nejedná o osobu se zdravotním postižením. Z patřičného dokumentu, kde byl vydán posudek, je velmi zřejmé, že úřednice rozhodně nepřihlížela ani ke správnému sociálnímu šetření, ani nepřihlížela k novým zprávám a rozhodně se neřídila danou vyhláškou, č. 505/2006 sb a v případě průkazu OZP pak vyhláškou č. 329/2011 sb. Dále, paní úřednice má značné rozpory v citacích ze sociálního šetření, vycházela i ze starých zpráv, skoro jakoby byl vydán příkaz vše zamítat. Jak uvidíte, argumentace zamítnutí je velmi chabá, až výsměšná.

Foto: Libor Konvičný / Se souhlasem dané známé

Část posudku, kde jsou rozporuplné citace, nepřesné skutečnosti a rozpory, vloženo se souhlasem maminky

Vše bylo konzultováno i s paní z SPC, která se až podivila, a nechápe, jak takový chlapeček, kterému letos bude 7 let, nedostal vůbec nic. Vzhledem k jeho aktuálního stavu byla navržena speciální škola, která se ale nenachází v místě bydliště. A kvůli finanční situaci a zamítnutí příspěvku na péči toto bude mít vliv na budoucí vzdělávání chlapečka, kterému díky toho nebude umožněno toto vzdělání, právě z finančních důvodů. Dále, kvůli věku a neschválení průkazu OZP, nebude mít matka možnost doprovodit syna na ono vyšetření, na magnetickou rezonanci.

Jaký dojem vzbuzuje institut posuzování zdravotního stavu

Pracovníci této instituce působí tak, jakoby měli příkaz vše zamítat a nic nepřiznávat. Neuvědomují si závažnosti problémů, odkazují se nesmyslnou argumentaci a rozhodně nepostupují v souladu s vyhláškami. Jak má pak člověk mít důvěru ve stát, když se nejzranitelnějším děje tohle? Jak mají vypadat lékařské posudky, když je vypracovávají (a ještě k tomu špatně) pouzí úředníci? Ze zpráv, které byly doloženy danému institutu vyplývá, že problémy jsou opravdu prokazatelné, to ale zřejmě dotyčné úředníky nezajímá. Co bude s chlapečkem dále, ukáže až čas.

Sepsáno se souhlasem maminky chlapečka.

Zdroje: https://www.uradprace.cz/web/cz/prukaz-ozp

https://www.uradprace.cz/web/cz/prispevek-na-peci

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-108

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-329

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz