Hlavní obsah
Finance

Pětistovka na týden? Je to možné, má to ale spousty „ale“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tara Clark / Unsplash free

Věci nejsou tak jednoduché a přímé, jak se mnohým zdají. Příkladem je i článek, na který reaguji.

Článek

Nejprve bych rád poděkoval autorce původního článku. Popsala, že se opravdu dá vyžít s pětistovkou na týden. Tedy za předpokladu, že je rodina plně zdravá, školu má pár min od baráku, rodiče pracují v docházkové vzdálenosti, děti nepotřebují nic, rodina nemá žádné záliby. Ano, pak se dá při dnešních cenách vyjít i s „pětikilem“.

Drogerie, textil, obuv

Ne každý má takové možnosti, jako idylicky popsána rodina. Je třeba brát v potaz i to, že děti se musí umývat, oblékat, tak samo rodiče. Ve škole to také není tak přímočaré, každou chvíli je třeba extra výdaj na extra pomůcku, výlet, exkurzi a podobně. Pořád ale kalkulujeme s tím, že jsou všichni zdraví. Dnes bohužel kvalita zboží není bůhví jaká, a je třeba kupovat oblečení a obuv relativně často. Zvlášť, když děti rostou. To samé drogistické zboží, také domácnost musí prát, a pochybuji, že pere v čisté vodě, rukama. O hygienických potřebách radši ani nemluvit, ty taky dnes nestojí málo.

Zdravé stravování a diety

To je kapitola sama o sobě. Můžeme si kupovat levné produkty, mnohdy i pochybné kvality, plné různých „éček“. Nesmíme zapomínat, že strava musí být vyvážená. Musí být vyvážený poměr ovoce, zeleniny, masa, luštěnin apod. Pokud budeme týden v kuse jíst jedno a to samé, tělo se taky může proti tomu ozvat.

Co ale stojí za zvláštní pozornost, jsou diety. Dnes je bohužel čím dál víc potravinových alergií, a počty vypadají, že rostou. Mezi nejčastější formy potravinových alergií patří např. Celiakie, která je celoživotní. Mnoho různých alergií můžeme pozorovat také u malých dětí, ty ale většinou časem odezní. Některé alergie způsobují jen drobné obtíže, některé ale mohou být i s vážnými důsledky. Nejlepší cestou je samozřejmě dodržování diet, což už je problém při rozpočtu 500Kč týdně. Mnoho např. bezlepkových potravin je výrazně dražší, bezlaktózové potraviny jsou také s vyšší cenou, a u cukrovkářů věřím, že to nebude jiné.

A co když někdo onemocní

To jsou další položky, které se musí počítat do onoho limitu, ať už doplňky stravy, či samotné léky. Pochybuji, že jenom proto, že mi ke konci týdne došly peníze, tak nepořídím antibiotika dítěti, na které je doplatek klidně i 350Kč. Pokud onemocní malé dítě, někdo s ním musí být doma, na ošetřovném, a to se později projeví ve výplatě. A co když jsou nemoci chronické, nebo časté? To jsou nemalé výdaje navíc, o kterých autorka článku ani neuvažuje.

Pokud některý z členů rodiny musí někam dojíždět, také to jsou výdaje navíc. Dále, dle ideálních představ vlády, by si samozřejmě všichni měli ještě odkládat bokem, tvořit rezervy, a zajištění se na stáří. Ideálně k tomu přidat různé pojistky, ať už životní a úrazové, majetkové apod., což jistě všichni vidí, že s 500 na týden opravdu není reálné. Jedno ale je jisté, pokud není dostatek finančních prostředků, člověk je nucen sledovat všechny možné slevové akce, a těchto využívat.

Nehodlám zde rozebírat příčiny oné chudoby, nebo proč se někdo, kdo má tak nízký příjem, proč s tím něco nedělá atd. Ostatně to není ani úmysl v tomto článku, polemizovat nad tím, že by měli makat na zlepšení své situace. Nelze soudit druhé, jelikož o nich nic nevíme, člověk totiž ne vždy ovlivní to, jestli vážně neonemocní, všichni víme, že státní pomoc potřebným je pouze iluzorní, o tom jsem ale psal jinde.

Anketa

Jak vysokou týdenní částku potřebujete na veškeré fungování domácnosti, se vším všudy?
Do 500 Kč
1,8 %
501 - 1000 Kč
7,1 %
1001-2000 Kč
41,1 %
2001-3000 Kč
12,5 %
Více než 3000 Kč
37,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 56 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz