Hlavní obsah
Rodina a děti

Proč dochází k dlouhodobému poklesu porodnosti? Důvodů je mnoho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kelly Sikkema / unsplash free

Internetem nyní koluje spousta článků, jak došlo k poklesu porodnosti, a jaké to v budoucnu může mít důsledky. Důvodů, proč se rodí méně a méně dětí, je však mnoho.

Článek

V posledních letech klesá dlouhodobě porodnost, a bohužel se nikdo nezamýšlí nad příčinou, všude jen řeší „následek“. Je sice pravda, že až tzv. Husákovy děti zestárnou, bude mnohem méně pracujících, odvádějících na důchody, ale nikdo neuvažuje, že by částečně mohla vypomoci migrace. Co je ale s podivem, nikdo se nesnaží najít pravé příčiny toho, proč se rodí méně a méně dětí, místo toho se pokoušejí někteří členové vlády vymýšlet hlouposti, jako např. zde.

Co je ale pravým důvodem skutečnosti, že porodnost tak klesá? Důvodů je bohužel mnoho, někdy stačí člověku jeden, někdy jich je několik. Snad ale nejčastějším argumentem jsou finance.

Mít dostatek peněz

Tento argument je snad nejčastější ve všech diskuzích, a z mého laického pohledu je to dobrý argument. Odpůrci však argumentují, že před 30, 50, nebo i více lety, tolik peněz nebylo. Mají pravdu, ale taky je třeba se podívat, co bylo třeba pro výchovu před oněmi třeba 50 lety, a co je třeba dnes. Při dnešních potřebách společnosti jsou ti, kteří nechtějí děti z finančních důvodů, docela zodpovědní. Nechtějí se totiž spoléhat na druhé, na stát, jako to dělají jiné skupiny lidí. Ono totiž ve skutečnosti stále není tak těžké zplodit X dětí, ale daleko těžší je výchova a materiální zajištění. Mnoho lidí prostě nechce být závislých na „pomoci státu“, či aby nakonec děti skončily někde v dětských domovech. Takže ano, finanční stránka je důležitá, protože dříve nebylo tolik „nutností“, které musí domácnosti dnes mít, na rozdíl jak tomu bylo třeba před 50 lety.

Nedostupné bydlení

Opět docela dobrý argument. Lidé se mění, žádný člověk není stejný, to je snad jasný fakt. Dříve žilo na domě více generací. Ano, bylo tomu tak, ale vyhovovalo to těm lidem? Právě ono nedostupné bydlení dnes způsobuje fakt, že stále více mladých lidí žije stylem „mama hotelu“. Zde mi ženy dají za pravdu, že takový muž není atraktivní. Mnoho lidí totiž dnes také odmítá pracovat za nižší než vysněnou mzdu, a raději jsou na úřadě a žijí s rodiči. Vlastní bydlení, které mnozí preferují, se stává nedostupnější, a pokud už člověk chce bydlet sám, případně založit rodinu, je nucen žít v nájmech, které také dnes dokáží tvořit poměrně vysoké výdaje. Mít vlastní bydlení je u nás, v kontrastu s budoucím ohrožením důchodů, vhodné zajištění na stáří.

Nedostupné školky

Tento fakt, také může odradit budoucí rodiče od založení rodiny. Dnes bohužel starší generace musí stále pracovat, a mladí, kteří mají děti, jsou tak odkázáni na školky, kterých je čím dál větší nedostatek. Ve státní školce dítě nevezmou, a jeden rodič tak musí být buďto doma, nebo musí najít soukromou školku, či dětskou skupinu, která už ale je finančně nákladná, a opět jsme u prvního důvodu.

Kariéra

Výmluvný argument, který je ale naprosto v pořádku. Někdo se necítí na to, být rodičem, a raději by budoval kariéru. Tyto lidi také není dobré kritizovat, protože nevíme, čeho mohou v budoucnu dosáhnout. Budování kariéry vyžaduje mnoho úsilí a času, který by nebylo možné věnovat dítěti. Než aby samotné dítě trpělo, nebo aby rodič byl nešťastný, je lepší, když se člověk rozhodne dítě nemít.

Zdraví

Snad asi nejdůležitější faktor, kterým je samozřejmě zdraví. Přibývá lidí, kteří z nějakého zdravotního důvodu mít děti nemohou, ať už je to neplodnost, nebo genetická zátěž. Částečným řešením pro tyto lidí může být cesta umělého oplodnění, ale ta je zatím finančně pro většinu téměř nedostupná. Další stranou zdravotního hlediska je zdraví samotného dítěte. Pokud rodina plánuje třeba 3 děti, ale už první se narodí s vážnou zdravotní vadou, nebo nějakým postižením, je to extrémně náročná péče nejen po finanční, ale i po fyzické a psychické stránce, a taková rodina určitě nemá pomyšlení na další děti. Ti, kdo sledují okolí, si jistě mohou povšimnout, že dramaticky přibývá nemocných dětí, ať už jsou to různé syndromy, poruchy z okruhu PAS, případně jiné další závažné nemoci. S tématem zdraví také souvisí fakt, který pozorujeme čím dál častěji, a nejen u dětí ale i u dospělých, a to že základní péče přestává být dostupná. Bavíme se nejen o praktických lékařích a pediatrech, ale i zubařích, a i dalších různých specialistech.

Chtějí se prostě bavit

Pokud se výše uvedené důvody zdají jako pouze výmluvou a někdo argumentuje, že v minulosti bylo prostě hůř, nebo že i za války se rodilo více dětí, ano, rodilo. Co si ale nikdo z těchto diskutérů neuvědomuje, je fakt, že před takovými 50-70 lety nebyly mobily, nebyly rozšířené dopravní prostředky jako dnes, nebyly počítače, nebyly v takové míře televize, kina a další volnočasové aktivity. Den má jen 24 hodin, rok má 365,25 dní, a zkrátka, před 70 lety nebyly z daleka takové možnosti zábavy, jako dnes. Kdyby byly, pak by se jistě nerodilo tolik dětí, kolik se jich rodilo. Je to stejné, jako když starší generace nadává na dnešní, že mladí jen čumí do mobilů a počítačů. Kdyby tyto technologie byly mnohem dříve, pak by i ta starší generace do nich čuměla.

Omezme svobodu, jen tak se začnou rodit děti

Když se podíváte všude po světě, v moderní společnosti je nižší porodnost, protože tam lidi mají mnoho volnočasových aktivit, dostupnou antikoncepci. Zatímco v chudých zemích světa, kde ty volnočasové aktivity nejsou, nebo jsou finančně nedostupné pro drtivou většinu, kde zároveň není dostupná antikoncepce, tak se paradoxně rodí nejvíc dětí. Pokud bychom chtěli v moderní společnosti zvýšit porodnost, obávám se, že by se musel změnit režim a drasticky omezit svoboda. Chceme jít opravdu touto cestou?

Stát by mohl nějak pomoci mladým a budoucím rodinám, ale jak správně nastavit onu státní pomoc? Podělte se o názory v diskuzi.

Anketa

Měl by stát razantně zvýšit pomoc budoucím rodinám?
Ano
80,4 %
Ne
16,8 %
Nevím
2,8 %
Celkem hlasovalo 470 čtenářů.

Anketa

Pokud by stát měl něco změnit, aby se rodilo více dětí, co by to mělo být?
Mnohem vyšší finanční pomoc rodinám
22,3 %
Zajištění dostupnosti státních školek
11,2 %
Dávat mladým rodinám tzv. novomanželské půjčky s úrokem do 1,5% např.
8,9 %
Stavět státní byty
50,2 %
Neměl by dělat nic, stávající politika je víc než dostatečná
6 %
Jiný důvod, uvedu v diskuzi
1,2 %
Nevím
0,2 %
Celkem hlasovalo 484 čtenářů.

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-tak-malo-nikdo-necekal-porodnost-strme-klesla-ale-skolky-nezavirejte-250977#dop_ab_variant=1291710&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest241_shrnuti_llm_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-porodnost-v-cesku-prudce-klesa-40470369#utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

https://www.czso.cz/csu/stoletistatistiky/pocet-zive-narozenych-v-ceske-republice

vlastní názory a úvahy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz